Προληπτικούς ψεκασμούς για ραγολέτιδα και δροσόφιλα ζητούν οι κερασιές

Δούσκα Ελένη|  14/05/2018 - 09:13 πμ

Έχει ήδη ξεκινήσει η πτήση της μύγας της κερασιάς ή αλλιώς γνωστής ως ραγολέτιδας σε περιοχές των νομών Δράμας και Σερρών, με βάση τις συλλήψεις στο δίκτυο παγίδων, ενώ στο νομό Ροδόπης διαπιστώθηκε ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός συλλήψεων ακόμα και στις πρώιμες ποικιλίες, γι’ αυτό και διενεργήθηκε ήδη ψεκασμός.

Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι των ΔΑΟΚ των δύο αυτών περιοχών, η μύγα της κερασιάς αποτελεί πολύ σοβαρό εχθρό των κερασιών. Εμφανίζεται συνήθως προς τα τέλη Μαΐου και εναποθέτει τα αυγά της στο εσωτερικό των μικρών καρπών. Από τα αυγά αναπτύσσονται οι προνύμφες, οι οποίες τρέφονται από τη σάρκα των καρπών και αφού συμπληρώσουν την ανάπτυξή τους βγαίνουν από το κεράσι, πέφτουν στο χώμα όπου νυμφώνονται και διαχειμάζουν.  Οι πρώιμες ποικιλίες προσβάλλονται λιγότερο από ότι οι όψιμες.

Οι ειδικοί συνιστούν ένα ψεκασμό με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και επανάληψη μετά από δέκα ημέρες. Επίσης, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον αριθμό των ημερών πριν τη συγκομιδή, ενώ για πρώιμες ποικιλίες θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθούν βιολογικά σκευάσματα.

 

Πολυφάγος δροσόφιλα

Η διαπίστωση της προσβολής και των συμπτωμάτων της δροσόφιλα είναι αρκετά δύσκολη. Η καταστροφή των καρπών προκαλείται από την τροφική δραστηριότητα της προνύμφης καθώς και από τη δευτερογενή ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων που εντείνουν τη ζημιά. Σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την προσβολή παρατηρείται πτώση των καρπών.

Στο δίκτυο τροφικών παγίδων της ΔΑΟΚ Δράμας διαπιστώθηκε η έναρξη της πτήσης του εντόμου. Σε περιοχές όπου παρατηρήθηκαν προσβολές κατά τα έτη 2015 και 2016 συνιστάται η συνδυασμένη καταπολέμηση με τη ραγολέτιδα, με δραστικές ουσίες που έχουν δράση και στους δύο εχθρούς.

Καλλιεργητικές πρακτικές για την προληπτική αντιμετώπιση και των δύο εχθρών:

-Να μην αφήνονται στα δέντρα ασυγκόμιστοι καρποί στο τέλος της περιόδου και να ενσωματώνονται στο έδαφος τυχόν υπολείμματα καρπών

-Κατάλληλο κλάδεμα των δέντρων ώστε να επιτρέπεται ο καλός αερισμός τους και να μην δημιουργούνται ευνοϊκές για το έντομο θερμοκρασίες.

 

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ