ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσεκτικές επεμβάσεις για τις αφίδες στα εσπεριδοειδή των Ιωαννίνων

Δούσκα Ελένη|  21/05/2018 - 09:12 πμ

Να εξετάζουν τα δέντρα τους για τυχόν ζηµιές από αφίδες, παρατηρώντας τον αριθµό των προσβεβληµένων βλαστών µια ή δυο φορές την εβδοµάδα, καλεί τους εσπεριδοκαλλιεργητές το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ιωαννίνων.

Η εξέταση γίνεται µε επισκόπηση στο 10% των δέντρων του οπωρώνα και καταµέτρηση του αριθµού των προσβεβληµένων βλαστών σε 1 τ.µ. κόµης, ελέγχοντας παράλληλα για την ύπαρξη ωφέλιµων, τονίζουν οι γεωπόνοι, σηµειώνοντας ότι τα όρια για την καταπολέµηση είναι 5-10% των βλαστών µε αποικίες αφίδων στις µανταρινιές και στις πορτοκαλιές αντίστοιχα. Αν τοπικά ξεπεραστούν τα παραπάνω όρια, µπορεί να σχεδιαστεί αντιµετώπιση του εχθρού µε χηµικά µέσα µόνο εφόσον εξασφαλιστεί η προστασία των µελισσών. Για να µην αποβούν οι εφαρµογές σκευασµάτων µελισσοτοξικές, προτιµούνται τα ηπιότερα εξειδικευµένα- εκλεκτικά αφιδοκτόνα µε την ένδειξη «σχετικά µη µελισσοτοξικό» και να εφαρµόζονται τις απογευµατινές ή βραδινές ώρες µετά το πέρας της δραστηριότητας των µελισσών. Οι µελισσοκόµοι να ειδοποιούνται για την εφαρµογή του ψεκασµού µε σκοπό το κλείσιµο των κυψελών για 24 ώρες µετά την εφαρµογή.

Οι ειδικοί συστήνουν να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια οι εφαρµογές να γίνουν τοπικά στα νεαρά µόνο δέντρα ή στα επανεµβολιασµένα που συνήθως έχουν το πρόβληµα, στοχεύοντας τη νεαρή βλάστηση και να µην γενικευτούν σε ολόκληρο τον οπωρώνα παρά µόνο αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Καλόκορη

Αφορά τοπικές προσβολές σε κληµεντίνες ή Navel κοντά σε ακαλλιέργητες εκτάσεις ή πλαγιές λόφων. Η ζηµιά γίνεται στους ανθικούς οφθαλµούς ή την αυξανόµενη κορυφή των οποίων προκαλεί την πτώση και την ανάπτυξη µια µαύρης σταγόνας στη θέση του κοψίµατος. Συστήνεται χρήση θερινών λαδιών.

Τετράνυχοι

Μόνο ωφέλιµα και σαπρόφυτα ακάρεα συναντώνται σε δείγµατα φύλλων από τα σταθερά παρατηρητήρια στους νοµούς Άρτας και Θεσπρωτίας, γι’ αυτό και δεν είναι επιβεβληµένος αυτή την εποχή κανένας ψεκασµός.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ