ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρώτα ίχνη περονόσπορου μετά τις πρόσφατες βροχές στις καρπουζιές

Δούσκα Ελένη|  04/06/2018 - 09:22 πμ

Μετά τις βροχοπτώσεις της περασμένης εβδομάδας, αναμένεται η είσοδος του περονόσπορου στις υπαίθριες καλλιέργειες με καρπουζιές στην Κεντρική και τη Στερεά Ελλάδα. Μάλιστα, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή ευνοούν την ανάπτυξη του περονόσπορου και τη μετάδοσή του, όπως αναφέρουν στους καλλιεργητές οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου.

Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται στρογγυλές ή γωνιώδεις κίτρινες κηλίδες και στην κάτω επιφάνεια σχηματίζονται υπόλευκες εξανθήσεις, οι οποίες στη συνέχεια γίνονται γκρίζες. Όσον αφορά την καταπολέμηση του περονόσπορου, οι ειδικοί συστήνουν τα εξής:

1) Απομάκρυνση των προσβεβλημένων φύλλων.

2) Να γίνει ψεκασμός των φυτών μόνο μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων με Copper oxychlorid, κ.α. επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα και επανάληψη μετά από 8 ημέρες.

Φορέας ιώσεων ο θρίπας

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του θρίπα, ο οποίος προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και το κυριότερο είναι φορέας ιώσεων.

Οι ειδικοί συστήνουν ψεκασμό με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Άμεσος ψεκασμός κατά των αφίδων

Την εμφάνισή τους έκαναν οι αφίδες (Aphis gossypii, Mysus persicae, Mysus nicotianae κ.α.) στις υπαίθριες καλλιέργειες της καρπουζιάς.

Αν δεν γίνει γρήγορη επισήμανση, οι αφίδες προκαλούν πολλές ζημιές στις καλλιέργειες, καθώς έχουν μεγάλη ικανότητα πολλαπλασιασμού, δυνατότητα μετάδοσης ιώσεων και δημιουργία μελιτωμάτων.

Για τους λόγους αυτούς απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους καλλιεργητές για τον έγκαιρο εντοπισμό των πρώτων αφίδων, με τους γεωπόνους του Κέντρου να συστήνουν άμεσο ψεκασμό όπου εντοπίζεται το έντομο.


ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ