ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απειλή η καρπόκαψα στο στάδιο J όταν τα μήλα έχουν διάμετρο 2 εκατοστά

Δούσκα Ελένη|  11/06/2018 - 09:38 πμ

Το καρπίδιο της μηλιάς καθίσταται ευαίσθητο στην προσβολή της καρπόκαψας όταν φθάνει σε διάµετρο τα 2 εκ. και αρχίζει να χάνει το χνούδι του, δηλαδή στο στάδιο J, όταν τα καρπίδια έχουν µέγεθος καρυδιού.

Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης συστήνουν στους καλλιεργητές άµεσο ψεκασµό και εφιστούν την προσοχή των µηλοπαραγωγών ώστε να καλυφθούν και οι κορυφές των δέντρων, επειδή η πλειονότητα των αυγών του εντόµου αποτίθεται στα ψηλά κλαδιά.

Σημειωτέον από τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων της Ημαθίας εκτιμάται ότι ξεκίνησε η δεύτερη πτήση του εντόμου τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου, ενώ η δραστηριότητα του εντόμου στις περιοχές της Πιερίας εμφανίζει μια οψίμηση 5- 7 ημερών.

Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Βέροιας και της Νάουσας, υπολογίζεται ότι ξεκίνησαν ήδη οι ωοτοκίες, ενώ αναμένονται άμεσα και οι πρώτες εκκολάψεις.

Ωίδιο μηλιάς: Την ίδια ώρα, οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν την ανάπτυξη του ωιδίου, γι’ αυτό συνιστάται η συνέχιση της προστασίας των δένδρων με προστατευτικά-θεραπευτικά μυκητοκτόνα.  Να σημειωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα συνδυασμένης καταπολέμησης με το Φουζικλάδι

Ξυλοφάγα έντομα: Άλλη μία απειλή, που καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτή την περίοδο οι καλλιεργητές, είναι τα ξυλοφάγα έντομα σέζια, κόσσος και ζευζέρα. Οι γεωπόνοι του Κέντρου ενημερώνουν ότι υπάρχει η δυνατότητα ταυτόχρονης καταπολέμησης με την καρπόκαψα εάν χρησιμοποιηθεί κατάλληλο φυτοπροστατευτικό προϊόν. Ειδικότερα,

-για τη σέζια ο ψεκασμός να κατευθύνεται στον κορμό και στους βραχίονες.

-για τον κόσσο ο ψεκασμός να κατευθύνεται στο λαιμό και στον κορμό.

-για τη ζευζέρα ο ψεκασμός να κατευθύνεται στις κορυφές.


ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ