Πρώτες ζημιές ήδη από κλαδοσπόριο στην υπαίθρια ντομάτα Θεσσαλίας

Δούσκα Ελένη|  02/07/2018 - 03:15 μμ
UPDATE 28/06/2018 , 07:42 μμ

Την είσοδό του έκανε το κλαδοσπόριο στις υπαίθριες καλλιέργειες με ντομάτες της Θεσσαλίας, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξη του μύκητα και τη μετάδοσή του. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η παρουσία τετράνυχου, αφίδων και Tuta Absoluta σε πολλά χτήματα, ενώ ο καιρός ευνοεί και την ανάπτυξη του θρίπα.

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά το κλαδοσπόριο, οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου, οι γεωπόνοι τονίζουν ότι η ασθένεια εμφανίζεται πρώτα στα κατώτερα φύλλα κιτρινοπράσινες ή κίτρινες κηλίδες, σε προχωρημένο στάδιο οι κηλίδες γίνονται κιτρινοκαστανές και νεκρωτικές. Στην κάτω επιφάνεια η περιοχή των κηλίδων καλύπτεται από την εξάνθηση του παθογόνου, η οποία έχει χρώμα ανοικτό καστανό ή γκριζοκαστανό και υφή βελούδου.

Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Τετράνυχος: Την εμφάνισή του έκανε ο τετράνυχος στις πρώιμες (με 5-7σταυρούς) και μεσοπρώιμες (με 3- 5σταυρούς) καλλιέργειες υπαίθριας τομάτας στους νομούς Μαγνησίας, Λάρισας και αναμένεται και στους άλλους νομούς. Απαιτείται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς λόγω του ότι η προσβολή από τους εχθρούς αυτούς εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι και ψεκασμός μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Tuta Absoluta: Οι πληθυσμοί του εντόμου στις πρώιμες καλλιέργειες ανέρχονται σε 20-30 ατομα/3ημέρες/παγίδα, ενώ έχουν παρατηρηθεί οι πρώτες προσβολές στα φύλλα των φυτών στις πρώιμες καλλιέργειες ντομάτας (5-7 σταυρούς) και αναμένονται στις μεσοπρώιμες.(3-5 σταυρούς). Οι ψεκασμοί να γίνονται κατά προτίμηση μετά τη δύση του ηλίου με ένα μόνο εκλεκτικό εντομοκτόνο και επανάληψη μετά από 15 ημέρες.

Θρίπας: Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου, το οποίο προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και το κυριότερο είναι φορέας ιώσεων. Συστήνεται ψεκασμός για την καταπολέμησή του εντόμου με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Αφίδες: Συνεχίζεται η παρουσία των αφίδων στις πρώιμες μεσοπρώιμες και όψιμες καλλιέργειες ντομάτας, οι οποίες έχουν μεγάλη ικανότητα πολλαπλασιασμού, δυνατότητα μετάδοσης ιώσεων και δημιουργία μελιτωμάτων. Για τους λόγους αυτούς απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους καλλιεργητές για τον έγκαιρο εντοπισμό τους και συστήνεται ψεκασμός.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ