Γέμισαν αφίδες τα πεπόνια, ενώ ο καιρός ευνοεί περονόσπορο και θρίπα

Δούσκα Ελένη|  09/07/2018 - 10:26 πμ

Την εµφάνισή τους έκαναν οι αφίδες στις υπαίθριες καλλιέργειες της πεπονιάς της Κεντρικής Ελλάδας, ενώ οι καιρικές συνθήκες ευνοούν αφενός την ανάπτυξη του θρίπα, αλλά και τη µετάδοση του περονόσπορου.

Όσον αφορά τις αφίδες, αυτές προκαλούν πολλές ζηµιές στις καλλιέργειες αν δεν γίνει γρήγορη επισήµανση, καθώς έχουν µεγάλη ικανότητα πολλαπλασιασµού, δυνατότητα µετάδοσης ιώσεων και δηµιουργία µελιτωµάτων. Για τους λόγους αυτούς οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου τονίζουν στους παραγωγούς ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για τον έγκαιρο εντοπισµό των πρώτων αφίδων και συστήνουν ψεκασµό µόνο στις καλλιέργειες όπου εντοπίζεται το έντοµο µε επιτρεπόµενα φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα.

Περονόσπορος: Αναµένεται η είσοδός του στις πρώιµες, µεσοπρώιµες και όψιµες καλλιέργειες µε πεπονιές µετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ηµερών, στα Σερβωτά Τρικάλων, καθώς και σε περιοχές των νοµών Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας όπου υπάρχει η καλλιέργεια. Σχετικά µε τα συµπτώµατα, εµφανίζονται πρώτα µικρές, κίτρινες στρογγυλές ή γωνιώδεις κηλίδες στην πάνω επιφάνεια των φύλλων ενώ στην κάτω επιφάνεια εµφανίζονται υπόλευκές εξανθήσεις οι οποίες αργότερα γίνονται µαύρες.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και τη µετάδοσή του, γι’ αυτό οι ειδικοί συστήνουν ψεκασµούς των φυτών µε επιτρεπόµενα φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα, οι οποίοι πρέπει να αρχίζουν αµέσως µόλις εµφανισθούν τα πρώτα συµπτώµατα (ελάχιστες κηλίδες) και να επαναληφθούν µετά από 8-10 ηµέρες.

Θρίπας: Προκαλεί ζηµιά στα φυτά µε το να διαρρηγνύει και να αποµυζεί τα κύτταρα της επιδερµίδας των φύλλων και το κυριότερο είναι φορέας ιώσεων. Συστήνεται να γίνει ψεκασµός για την καταπολέµηση του εντόµου µε επιτρεπόµενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ