• WineTrails|27 Μαρτίου 2017 

    Στ’ αμπέλι... γιατί χανόμαστε

    Ακροβατώντας µεταξύ αµπελουργικής λήθης και απαξίωσης για δύο και πλέον δεκαετίες, συγκυριακά καταφέρνουµε ν’ αντεπεξέλθουµε ακόµη και σήµερα βρισκόµενοι στο χείλος ενός παγκόσµιου αµπελουργικού και οινικού ανασχηµατισµού. Θα µπούµε τελικά στο τρένο του αύριο ή ζαλιζόµαστε απο τη µυρωδιά και µόνο της εργασίας...

  • WineTrails|27 Μαρτίου 2017 

    Μόνο η μοναδικότητα έχει μέλλον στο κρασί

    Καλεσμένος του ΣΕΟ για να παρουσιάσει τις θέσεις του γύρω από το ελληνικό κρασί, o Jamie Goode προτρέπει τους Έλληνες να τιµήσουν τη µοναδικότητά τους. ∆εν έχει νόηµα κανείς σήµερα να προσπαθεί για απλώς καλά κρασιά, αναφέρει χαρακτηριστικά

  • WineTrails|27 Μαρτίου 2017 

    Οι μήτρες του Οίνου

    Από τα παραδοσιακά ξύλινα βαρέλια και δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα µέχρι τους νέου τύπου πήλινους αµφορείς και τα µοντέρνα τσιµεντένια αυγά, η επιλογή του δοχείου ζύµωσης, τόσο σε ό,τι αφορά το υλικό κατασκευής του, όσο και το σχήµα και τη διαµόρφωσή του, είναι ένας από τους τρόπους που ένας οινοποιός µπορεί να επηρεάσει τη γεύση του κρασιού.

  • WineTrails|27 Μαρτίου 2017 

    Για αιώνες φελλός και κρασί είναι ένα αχώριστο ζευγάρι

    Λατρεύει το κρασί όσο λίγοι στον κόσµο και γνωρίζει γι' αυτό πράγµατα και αριθµούς όσο ακόµα λιγότεροι. Ο διευθύνων σύµβουλος της πρωτοπόρου βιοµηχανίας φελλών Amorim, που µίλησε αποκλειστικά στο Wine Trails, κάνει λόγο για πειραµατικά δεδοµένα που αποδεικνύουν αυτό που όλοι ξέρουν εδώ και αιώνες, ότι ο φελλός στο µπουκάλι ενισχύει το κρασί µε έναν µοναδικό τρόπο...

  • WineTrails|27 Μαρτίου 2017 

    Δεν κάνει καλά σταφύλια το λιπασμα του γειτονα

    Η λίπανση των αµπελώνων είναι µία καλλιεργητική τεχνική εξαιρετικής σηµασίας τόσο για την ποσότητα, κυρίως όµως για την ποιότητα των σταφυλιών και κατ’ επέκταση του παραγόµενου κρασιού. Και δεν είναι µία σταθερή τεχνική εφαρµοζόµενη σε κάθε περίπτωση αλλά µία τεχνική προσαρµοσµένη στις ιδιατερότητες του κάθε αµπελώνα: Έδαφος, µικροκλίµα, ποικιλία, υποκείµενο, προορισµός σταφυλιού.

  • WineTrails|23 Μαρτίου 2017 

    Μετά το κρασί στρατηγικό σχέδιο και για το αμπέλι

    Μέσα στη δίνη του εξελισσόμενου παγκόσμιου αμπελουργικού και οινικού ανασχηματισμού η Ελλάδα του κρασιού καλείται, επιτακτικά πια, να επιστρέψει στον αμπελώνα της και να αναμετρηθεί με τις αδυναμίες του. Στρατηγικό σχέδιο για την αμπελουργία, το ονομάζουν οι άνθρωποι του κλάδου. Διαβάστε γι΄αυτό αναλυτικό ρεπορτάζ στο Wine Trails Μαρτίου που κυκλοφορεί μαζί με την Agrenda.

  • WineTrails|10 Οκτωβρίου 2016 

    Σαν το παιδί που το παίρνεις από το χέρι είναι το κρασί

    «Αυτό θα κάνει εκείνο που θέλει, αλλά εσύ οφείλεις να προσέχεις να µην χτυπήσει. Αυτό κάνεις και µε το κρασί, το οποίο έχει τη δική του προσωπικότητα και ας µην ξεχνούµε πως κάθε χρονιά είναι και διαφορετική». Με αυτά τα λόγια ο τολµηρός οινοποιός ∆ηµήτρης Κιουτσούκης περιέγραψε τη σχέση του µε το κρασί, η οποία πλησιάζει στην πρώτη της δεκαετία.

  • WineTrails|06 Οκτωβρίου 2016 

    Οι διεθνείς περγαμηνές δικαίωσαν το Σαββατιανό

    Με εφόδια την τεχνογνωσία και την αγάπη του για το ποιοτικό κρασί, σε συνδυασµό µε την οικογενειακή και τοπική παράδοση στην ποικιλία του Σαββατιανού, ο οινοποιός και αµπελουργός 3ης γενιάς, Βασίλης Παπαγιαννάκος, δικαιώθηκε στην προσπάθειά του να αναγνωριστεί το µονοποικιλιακό Σαββατιανό στην εγχώρια αγορά, προσπάθεια που φάνταζε ανέλπιδη στις αρχές του ’90 {1}

  • WineTrails|01 Αυγούστου 2016 

    Κτήµα Μιχαηλίδη: limited edition, η νέα φιλοσοφία της οινοπαραγωγής

    Αρχηγός µιας µικρής οικογενειακής επιχείρησης, µε «βαθιές ρίζες» παράδοσης στον αµπελοοινικό τοµέα της ∆ράµας, ο Ιορδάνης Μιχαηλίδης γνωρίζει καλά ότι η πρώτη δουλειά του οινοποιού είναι να βρίσκεται µέσα στο αµπέλι του και να βγάζει, αν είναι δυνατόν κάθε χρόνο, καλά σταφύλια και καλά κρασιά

  • WineTrails|22 Ιουλίου 2016 

    Οινοποιείο Ντούγκος: Πανάρχαια αρώματα και γεύσεις του Ολύμπου

    Με το αµπέλι στo DNA τους, τα αδέλφια Θάνος και Λουίζα Ντούγκου έχουν βάλει σκοπό ν΄απογειώσουν την οινική παραγωγή της Κοιλάδας των Τεµπών οινοποιώντας µικρές ποσότητες αλλά µε µεγάλο πάθος

  • WineTrails|21 Ιουλίου 2016 

    Μικρόρωγη και συμπυκνωμένη

    Με κυρίαρχο χαρακτηριστικό τη µεγάλη διαφοροποίηση ανάµεσα στα κρασιά που παράγει, η Μαλαγουζιά η οποία επανεµφανίστηκε δυναµικά τα τελευταία 30 περίπου χρόνια, έχει ήδη γίνει µόδα για τον καταναλωτή,οδηγώντας αρκετά οινοποιεία στην καλλιέργειά της και στην παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας

  • WineTrails|20 Ιουλίου 2016 

    5+1 βήματα στον καθαρισμό βαρελιών

    ∆ύο είναι οι βασικοί λόγοι που θα πρέπει να υπάρχει ένα αυστηρά προκαθορισµένο πρόγραµµα καθαρισµού των βαρελιών: Η αποµάκρυνση των µικροβιακών επιµολύνσεων και η εξαφάνιση των τρυγικών αλάτων

  • WineTrails|19 Ιουλίου 2016 

    Το υδατικό στρες ορίζει στο αμπέλι την άρδευση

    Τόσο η έλλειψη όσο και η περίσσεια νερού στο φυτό της αµπέλου µπορούν να είναι επιζήµιες ή επωφελείς, για διαφορετικούς λόγους, ανάλογα µε το βλαστικό στάδιο που συµβαίνουν και την έντασή τους. Έχοντας αυτό κατά νου, ο αµπελουργός καλείται να παρακολουθεί από κοντά την αντίδραση των φυτών του µε σύµµαχο όχι πια µόνο την εµπειρία του αλλά και τους σύγχρονους ειδικούς θαλάµους πίεσης που µετρούν το υδατικό «stress» των φύλλων

  • WineTrails|08 Ιουλίου 2016 

    Την αξία στο αμπέλι χτίζει η ψυχή της ποικιλίας

    Ιδιοκτήτης και ψυχή των αµπελώνων µε το «εξωτικό» όνοµα «ΡΙΡΑ», ο Παναγιώτης Τσίτσας, αν και ξεκίνησε τις φυτεύσεις µόλις το 2010, ονειρεύεται να εγκαταστήσει µια σύγχρονη και ολοκληρωµένη αµπελοοινική εκµετάλλευση στη γενέτειρά του, την Αιγιαλεία, η οποία σύµφωνα µε τον ίδιο διαθέτει από τις πιο ωραίες εκτάσεις στην Ελλάδα. Βέβαια, όπως ο ίδιος παραδέχεται, ακόµη και στις πιο ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια της αµπέλου, η επιλογή των...

  • WineTrails|06 Ιουλίου 2016 

    Θερινά κλαδέματα στον αμπελώνα

    Το βλαστολόγηµα, η αφαίρεση των ταχυφυών, το κορυφολόγηµα, η αραίωση σταφυλιών και η αφαίρεση φύλλων, αποτελούν τα συνήθη θερινά κλαδέµατα. Τόσο ο χρόνος εφαρµογής τους, όσο και η αυστηρότητά τους εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, µε σηµαντικότερους την ποικιλία, τον αµπελώνα, τις συνθήκες της χρονιάς και τον επιδιωκόµενο στόχο. Πρέπει βέβαια να σηµειωθεί ότι πολλά από τα θερινά κλαδέµατα τίθενται πλέον υπό αµφισβήτηση ως προς τη σχέση κόστους...

  • WineTrails|24 Ιουνίου 2016 

    Η Νέα Ζηλανδία αποφασίζει για τα κρασιά του αύριο

    Η εποχή όπου το ζητούμενο από τα αμπέλια που βρίσκονται στις ψυχρές περιοχές του πλανήτη, με πρότερη ή μη ιστορία οινοποίησης, ήταν απλά μια βασική ποιοτική παραγωγή κρασιού έχει περάσει ανεπιστρεπτί, όπως προέκυψε από το International Cool Climate Wine Symposium 2016, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο τέλος του Μάη στρέφοντας το παγκόσμιο οινικό ενδιαφέρον στο Brighton της Μεγάλης Βρετανίας και το οποίο παρουσιάζει το περιοδικό Wine Trails που...

  • WineTrails|18 Μαΐου 2016 

    Με οδηγό την αγάπη για το Ξινόμαυρο

    Όταν πήραν την απόφαση να ασχοληθούν αποκλειστικά µε την παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιού, ο ελληνικής καταγωγής Laurens και η Anette από την Ολλανδία πρώτα το σπούδασαν και µετά επέλεξαν το Αµύνταιο της Φλώρινας για να καλλιεργήσουν το τέλειο σταφύλι που επιβάλλει τη βιοδυναµική του στην οινοποίηση

  • WineTrails|17 Μαΐου 2016 

    Τo Wine Bar έφερε το κρασί κοντά στη ζωή

    Ο πρώτος νικητής του ∆ιαγωνισµού για τον Καλύτερο Οινοχόο, που προέρχεται «πίσω από την µπάρα», επιβεβαιώνει περίτρανα την άποψη ότι δεν χρειάζεται σήµερα να πας σε ένα ακριβό εστιατόριο ή ξενοδοχείο για να βρεις άτοµα που να ξέρουν από κρασί

  • WineTrails|11 Μαΐου 2016 

    Πέντε πρακτικά βήματα για επιτυχημένη μηλογαλακτική

    Η µηλογαλακτική ζύµωση είναι µια διαδικασία κατά την οινοποίηση, όπου το µηλικό οξύ, το οποίο υπάρχει στο χυµό του σταφυλιού, µετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ, ένα οξύ πιο ήπιας όξινης γεύσης. Η ζύµωση αυτή πραγµατοποιείται συνήθως ως δευτερεύουσα αµέσως µετά το τέλος της αλκοολικής ζύµωσης, αλλά καµιά φορά µπορεί να πραγµατοποιηθεί και ταυτόχρονα µε την αλκοολική.

  • WineTrails|10 Μαΐου 2016 

    Χωρίς απόλυτο έλεγχο του καρπού μένεις στα μισά του δρόμου

    Πολλή και συστηµατική δουλειά στο αµπέλι τις επόµενες δεκαετίες είναι ο µόνος τρόπος για να αντιµετωπίσει ο αµπελώνας της Σαντορίνης το βασικό πρόβληµά του, που δεν είναι άλλο από την έλλειψη πρώτης ύλης, σύµφωνα µε τον Γιάννη Βαλαµπού, εµπνευστή και ιδιοκτήτη του νεότερου οινοποιείου στο κυκλαδίτικο νησί.