Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πώς επηρεάζει ο μικρός τρύγος στην Νέα Ζηλανδία την αγορά βιολογικών κρασιών της χώρας

Με τη Νέα Ζηλανδία να αναμένει μια σημαντικά μικρότερη οινοποιητική σοδειά το 2024 σε σχέση με τα δύο τελευταία χρόνια, το drinkbusiness διερευνά αν οι παραγωγοί βιολογικών αμπελώνων της χώρας θα μπορούσαν να επηρεαστούν δυσανάλογα.

Μεγάλος ενθουσιασμός έχει δημιουργηθεί γύρω από την άνοδο των βιολογικών κρασιών από τη Νέα Ζηλανδία, με τον David Babich, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Babich Wines, να δηλώνει πέρυσι στο Drinks Business ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι το επόμενο βήμα στη σκάλα της υψηλής ποιότητας για το Marlborough Sauvignon Blanc. Αλλά με τους βιολογικούς παραγωγούς να τείνουν να αποδίδουν μικρότερες σοδειές από τους συμβατικούς παραγωγούς, είτε ως αποτέλεσμα της φύτευσης λιγότερων εκταρίων λόγω των απαιτούμενων εντατικών εργασιών στον αμπελώνα προκειμένου να είναι βιολογικά, είτε λόγω της πίεσης από ασθένειες, αλλά και της απουσίας συνθετικών λιπασμάτων θα μπορούσε η μικρή συγκομιδή του 2024 να βάλει…ταφόπλακα στην επανάσταση των βιολογικών οίνων της Νέας Ζηλανδίας; Ή αντίθετα, μια βιολογική προσέγγιση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως προς όφελός τους φέτος; Το “the drink business”,  μίλησε με παραγωγούς επί του πεδίου για να μάθει.

Η Sarah Booker, διευθύντρια αγοράς της οργάνωσης Organic Winegrowers of New Zealand, αποκαλύπτει ότι αναμένει οι σοδειές των μελών της να είναι περίπου 15% χαμηλότερες για το 2024 σε σύγκριση με το 2023. Οι φήμες λένε ότι οι σοδειές των συμβατικών παραγωγών θα είναι μειωμένες κατά περίπου 10%.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

Όσον αφορά το αν οι βιολογικοί οινοπαραγωγοί πλήττονται περισσότερο από τους συμβατικούς οινοπαραγωγούς κατά τη διάρκεια ετών με μικρή συγκομιδή, η Booker λέει ότι αυτό εξαρτάται από το γιατί η συνολική συγκομιδή στη Νέα Ζηλανδία είναι μειωμένη εξ αρχής.

“Πέρυσι, υπήρχε πολύ ερυσίβη σε όλη τη Νέα Ζηλανδία και οι συμβατικοί αμπελώνες υπέφεραν πολύ από αυτό, αλλά οι βιολογικοί αμπελώνες τα πήγαν πολύ καλά, καθώς οι παραγωγοί είχαν δημιουργήσει ένα οικοσύστημα που επιτρέπει στα αμπέλια να καταπολεμούν τις ασθένειες με φυσικό τρόπο”, εξηγεί.

Σύμφωνα με τον Philip Gregan, Διευθύνοντα Σύμβουλο των αμπελουργών της Νέας Ζηλανδίας, ο κυρίαρχος παράγοντας για την ελαφρύτερη απόδοση της επερχόμενης συγκομιδής του 2024 ήταν μια μεταβλητή άνοιξη που παρατηρήθηκε σε ορισμένες αμπελουργικές περιοχές της χώρας. “Ο καιρός ήταν ασταθής και ο ψυχρότερος καιρός επηρέασε την καρπόδεση”, δήλωσε.

Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη μετά τον κυκλώνα Gabrielle, που έπληξε τον Φεβρουάριο του 2023, μπορεί επίσης να διαδραματίσει ρόλο στις χαμηλότερες αποδόσεις.

“Οι περιοχές του Βόρειου Νησιού Hawke’s Bay και Gisborne εξακολουθούν να υποφέρουν από τις επιπτώσεις του κυκλώνα Gabrielle”, λέει στο DB ο Rob Cameron, οινοποιός της Invivo. “Το Marlborough αναφέρει επίσης χαμηλότερο αριθμό τσαμπιών και ένα εξαιρετικά ξηρό καλοκαίρι, το οποίο θα συμβάλει επίσης σε ένα μέτριο μέγεθος σοδειάς”.

Τελικά, το πώς θα τα πάνε φέτος οι βιολογικοί παραγωγοί θα εξαρτηθεί από το πόσα χρόνια βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας έχουν στο ενεργητικό τους, διότι για να φτάσεις στο σημείο να είναι τα αμπέλια σου αυτάρκη, “χρειάζονται τέσσερα ή πέντε χρόνια για να βρεις τα πατήματά σου”, λέει ο Booker.

Επί του παρόντος, πάνω από το 10% των οινοποιείων της Νέας Ζηλανδίας διαθέτουν βιολογική πιστοποίηση, και πολλοί από τους συμβατικούς οινοποιούς της χώρας, όλοι, από τη Villa Maria και την Babich Wines μέχρι την Giesen, αρχίζουν να προσθέτουν ένα ή δύο βιολογικά κρασιά στις ετικέτες τους, ως έναν τρόπο αντιστάθμισης της καταναλωτικής ζήτησης και των κλιματικών φαινομένων.

Ο Booker είναι υπέρ μιας διπλής προσέγγισης. “Γιορτάζουμε τους ανθρώπους που κάνουν και τα δύο”, λέει.

Σημαίνει η βιολογική καλλιέργεια μικρότερη απόδοση;

Θεωρητικά, λέει ο David Babich, αν ο συμβατικός αμπελώνας του αποδίδει 15 τόνους σε ένα δεδομένο έτος, τότε ο βιολογικός του αμπελώνας μπορεί να αποδώσει 11 τόνους, δημιουργώντας έλλειμμα τεσσάρων τόνων σταφυλιών. Ωστόσο, παρά το χάσμα μεταξύ των δύο αμπελουργικών προσεγγίσεων του παραγωγού, η Babich Wines δεν ανησυχεί για τη συγκομιδή του 2024.

“Εξακολουθούμε να φτιάχνουμε περισσότερα βιολογικά κρασιά από όσα μπορούμε να πουλήσουμε”, λέει ο Chris Quinn, διευθυντής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ για την Babich Wines, στο DB. “Θα είμαστε εντάξει, έχουμε πολλά αποθέματα, καθώς μόλις τώρα περνάμε στην εσοδεία του 2022. Η κατηγορία των βιολογικών κρασιών τείνει να είναι περίπου 9-12 μήνες πίσω από τα συμβατικά κρασιά όσον αφορά την κυκλοφορία. Είναι ένας μεγαλύτερος κύκλος και τα κρασιά είναι καλύτερα γι’ αυτό”.

Οι ειδικοί στα Pinot Domaine Thompson, που εδρεύουν στο Central Otago, παραδέχονται ότι η συγκομιδή του 2024 θα είναι χαμηλότερη από τη συνηθισμένη, αλλά λένε ότι η 100% βιολογική προσέγγισή τους δεν έχει καμία επίδραση σε αυτό.

“Δεν εμμένουμε στην αντίληψη ότι η βιολογική καλλιέργεια ισοδυναμεί με μικρότερη παραγωγή”, λέει ο συνιδρυτής PM Chan. “Ο τρύγος του 2024 θα είναι πράγματι μικρότερος όσον αφορά τη συνολική παραγωγή, αλλά αυτό οφείλεται σε έναν άσχημο ανοιξιάτικο παγετό, όχι επειδή είμαστε βιολογικοί.

“Στόχος μας είναι να καλλιεργούμε τα αμπέλια μας σε ένα επίπεδο με το οποίο αυτά αισθάνονται άνετα, και πάντα βλέπουμε τη βιολογική καλλιέργεια ως πλεονέκτημα. Επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε ό,τι συμβαίνει στον αμπελώνα κάτω από το επίπεδο του εδάφους, αντί να κοιτάμε μόνο την πρώτη εικόνα όταν παρακολουθούμε την υγεία των φυτών. Ξοδεύουμε πολύ χρόνο και χρήματα προσπαθώντας να βελτιώσουμε το έδαφος, το οποίο αποτελεί το δομικό στοιχείο για αυτόν τον τρύγο και για πολλούς άλλους που θα ακολουθήσουν”.

Υψηλή εμπιστοσύνη

Η εμπιστοσύνη των παραγωγών βιολογικών προϊόντων παραμένει υψηλή όσον αφορά την δοδειά του 2024. Η τιμή πριμοδότησης που ζητείται για τις βιολογικές εκφράσεις της Νέας Ζηλανδίας σημαίνει επίσης ότι, ακόμη και με μειωμένες αποδόσεις έως και 15%, υπάρχει πιθανότητα να ανακτηθούν κάποια έξοδα.

Η Villa Maria δήλωσε στο Drinks Business ότι η RRP για το βιολογικό EarthGarden Sauvignon Blanc είναι περίπου 1,50 λίρες υψηλότερη από ό,τι για το Private Bin Sauvignon, “ανάλογα με τη δραστηριότητα λιανικής πώλησης και προώθησης”, λέει η Sarah Szegota, παγκόσμια διευθύντρια μάρκετινγκ και επικοινωνίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το συμβατικά παραγόμενο Villa Maria Private Bin πωλείται σήμερα στην Tesco προς 10,50 λίρες, στο Sainsburys προς 10,75 λίρες και στο Waitrose προς 10,99 λίρες, γεγονός που θα τοποθετούσε την τιμή του βιολογικού Sauvignon της Villa Maria σε περίπου 12,50 λίρες.

Το βιολογικό Marlborough Sauvignon Blanc της Babich Wines κοστίζει σήμερα 14,99 λίρες στο Waitrose και 15,99 λίρες στο Majestic. Εάν δεν έχει επιτευχθεί ακόμη το ανώτατο όριο όσον αφορά το πόσο είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι διεθνείς καταναλωτές για βιολογικά κρασιά από τη Νέα Ζηλανδία, τότε αυτό σε συνδυασμό με την αυξημένη φυσική ανθεκτικότητα των φρούτων απέναντι στην ασυνεχή κλιματική δραστηριότητα σημαίνει ότι οι βιολογικοί παραγωγοί της χώρας θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τη μικρή συγκομιδή του 2024 καλύτερα από τους περισσότερους.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η φύτευση αμπελώνων σε υψόμετρο ωθεί τους αμπελουργούς στα… άκρα. Δεδομένης της αυξημένης έκθεσης στον ήλιο που συχνά συνοδεύει τις απότομες πλαγιές, η ωρίμανση...

REPORTS

Από αμπελώνα σε υψόμετρο 1650 μέτρων το νέο Malbec, που ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει η Terrazas de Los Andes, που δείχνει ότι το μέλλον του...

REPORTS

Μια αυξανόμενη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των αμπελουργών της Νάπα, της ξακουστής κοιλάδας για την παραγωγή premium κρασιών στις ΗΠΑ, ότι η κομητεία δεν...

REPORTS

Μια «ηλεκτρονική γλώσσα» κατάφερε να ξεπεράσει το ανθρώπινο αισθητήριο για το εάν ένα κρασί έχει μολυνθεί ή παρουσιάζει ελαττώματα, σύμφωνα με μια μελέτη του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.