Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η προοπτική του ΠΟΠ για τους Έλληνες οινοποιούς και αμπελουργούς και η στροφή στο επώνυμο

Σημαντική προοπτική παρουσιάζει για τους Έλληνες οινοποιούς η πιστοποιημένη παραγωγή καθώς το σταφύλι που χρησιμοποιείται για οίνους ΠΟΠ έχει σχεδόν διπλάσια τιμή σε σχέση με το σταφύλι που χρησιμοποιείται για τους λοιπούς οίνους, στα 0,60 ευρώ το κιλό το 2023 για τα ΠΟΠ έναντι 0,31 ευρώ για τα λοιπά κρασιά με προοπτική περαιτέρω αύξησης.

Η Ελλάδα σύμφωνα με κλαδική μελέτη της Stochasis που έχουμε στη διάθεσή μας, κατέχει το 26% των εγκεκριμένων κρασιών ΠΓΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο στα κρασιά ΠΟΠ διαμορφώνεται σε 3%.

Οι αμπελουργικές εκτάσεις που προορίζονται για παραγωγή οίνων ΠΓΕ καταγράφονται κυρίως στην Αττική, καλύπτοντας το 55% των εκτάσεων οίνων ΠΓΕ της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας. Όσον αφορά στις εκτάσεις για οίνους ΠΟΠ, οι περισσότερες βρίσκονται στην Πελοπόννησο, οι οποίες είναι σχεδόν διπλάσιες από τις εκτάσεις οίνου ΠΟΠ στο Ν. και Β. Αιγαίο.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

Κερδίζει έδαφος το επώνυμο, παραμένει ως εναλλακτική το χύμα κρασί

Η οινογνωσία κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια, παρέχοντας την ευκαιρία στους οινόφιλους, αλλά και απλούς καταναλωτές να γνωρίσουν επώνυμα ποιοτικά κρασιά, καθώς επίσης τοπικές ποικιλίες. Είναι κάτι που επισφραγίζεται και από την παρουσία πολλών επωνύμων προτάσεων (brands), καθώς και από τη μείωση της κατανάλωσης χύμα κρασιού. Ωστόσο η κατανάλωση χύμα κρασιού δεν παύει να αποτελεί σημαντική εναλλακτική στις προτιμήσεις των καταναλωτών καθώς το κρασί μη τυποποιημένο ή σε ασκό αντιπροσωπεύει το 50% της εγχώριας αγοράς αν και μειωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Αύξηση της μέσης τιμής στις εξαγωγές λόγω των επώνυμων ποιοτικών κρασιών

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της μέσης τιμής των εξαγωγών λόγω της αύξησης των εξαγωγών επώνυμων ποιοτικών κρασιών, γεγονός που αποτελεί θετικό στοιχείο των εξαγωγικών επιδόσεων του κλάδου.  Οι εξαγωγές σε ποσότητα παρουσίασαν αύξηση 6,6% το 2022 σε σχέση με το 2021 και προσέγγισαν τα επίπεδα του 2017. Το μερίδιο των εξαγωγών επί της εγχώριας παραγωγής διαμορφώθηκε σε 14,1% το 2022 (2021:11,4%), ενώ το 40%των εξαγωγών, σε ποσότητα το 2022, είχε προορισμό τη Γερμανία. Οι ελληνικές εξαγωγές το 2022 ανήλθαν στους 29.9 χιλιάδες τόνους, ενώ στην Ελλάδα εισήχθησαν και 17,5 χιλιάδες τόνοι κρασιού από άλλες χώρες.

Η αξία της ελληνικής παραγωγής κρασιού

Στα 390 εκατομμύρια αποτιμάται η αξία της εγχώριας παραγωγής οίνου, μειωμένη ωστόσο σε σχέση με τα 420 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό το 2021, δεδομένου ότι μειώθηκαν οι παραγόμενες ποσότητες από τη μία χρονιά στην άλλη. Η εγχώρια αγορά κρασιού παρουσίασε σύνολο παραγωγής 1.950 χιλιάδων

εκατόλιτρων την περίοδο 2022/23, επανερχόμενη στα επίπεδα του 2020/21 κινούμενη σε χαμηλότερα επίπεδα από την περίοδο 2021/22 με την υψηλότερη παραγωγή των

τελευταίων ετών στα 2.815 χιλιάδες εκατόλιτρα. Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της κλαδικής έκθεσης της Stochasis η συνολική αποτιμώμενη εμπορική αξία 42 οινοποιείων με δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία για κάθε χρήση της περιόδου 2017-2022, διαμορφώνεται σε 307,5 εκατομμύρια ευρώ το 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα λευκά κρασιά αντιπροσωπεύουν τα 2/3 της εγχώριας παραγωγής κατά την περίοδο 2013/14 έως και 2022/23. Ως προς τις συνολικές αμπελουργικές εκτάσεις παρουσίασαν μικρή αύξηση την τελευταία πενταετία (2018-2022), με Μέσο Ετήσιο Ρυθμό Μεταβολής 0,4%.

Πίνακας

Απογραφή Αμπελουργικών εκτάσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες σε εκτάρια
2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022
65.330 65.020 64.013 62.773 62.728 62.805 63.181 63.521 63.697 62.021

Αυτή τη στιγμή η κεφαλήν κατανάλωση στην Ελλάδα είναι 18 λίτρα με τη χώρα μας να βρίσκεται περίπου στη μέση της σχετικής κατάταξης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Πρώτη χώρα σε κατανάλωση κατά κεφαλήν είναι η Πορτογαλία με 44,3 λίτρα, ακολουθούν η Ιταλία με 41,1 λίτρα, η Γαλλία με 37,1 λίτρα, η Γερμανία με 23,5 λίτρα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Παρότι οι εξαγωγές του συνόλου των ευρωπαϊκών αλκοολούχων ποτών μειώθηκαν το 2023 κατά 7% σε σχέση με το 2022, ο κλάδος της ελληνικής ποτοποιίας/αποσταγματοποιίας...

REPORTS

Από τις 15 Απριλίου θα κυκλοφορήσει το πρώτο μη αλκοολούχο κρασί Blanc de Blancs. Το Bloom La Cuvée 2022, το πρώτο vintage ημιαφρώδες κρασί...

REPORTS

Με τη Νέα Ζηλανδία να αναμένει μια σημαντικά μικρότερη οινοποιητική σοδειά το 2024 σε σχέση με τα δύο τελευταία χρόνια, το drinkbusiness διερευνά αν...

REPORTS

Τον θετικό αντίκτυπο του αμπελοοινικού τομέα της Ε.Ε, συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος αλλά και κάθε σταδίου της αλυσίδας αξίας, καταγράφει μελέτη της PwC, που εκπονήθηκε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.