Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μια «ηλεκτρονική γλώσσα» ξεπέρασε το ανθρώπινο αισθητήριο στην ανίχνευση μολυσμένου οίνου

Μια «ηλεκτρονική γλώσσα» κατάφερε να ξεπεράσει το ανθρώπινο αισθητήριο για το εάν ένα κρασί έχει μολυνθεί ή παρουσιάζει ελαττώματα, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Ουάσιγκτον (WSU) που αναπτύχθηκε σε δοκιμή φιαλών ποικιλίας Riesling.

Pouring white wine from bottle into glass on blurred background

Σε ένα πείραμα στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Ουάσιγκτον, «ηλεκτρονική γλώσσα» εντόπισε σημάδια μικροοργανισμών στο λευκό κρασί μέσα σε μια εβδομάδα μετά τη μόλυνση – τέσσερις εβδομάδες πριν ένα ανθρώπινο πάνελ παρατηρήσει την αλλαγή στο άρωμα. Αυτό συνέβη επίσης πριν αυτά τα μικρόβια μπορούσαν να αναπτυχθούν από το κρασί σε ένα πιάτο petri*. Οι οινοπαραγωγοί βασίζονται παραδοσιακά σε αυτές τις δύο μεθόδους, τη μυρωδιά του κρασιού και τη δοκιμή του πιάτου petri, για τον εντοπισμό πιθανών «ελαττωμάτων» ή αλλοίωσης του κρασιού.

Τα ευρήματα, που περιγράφονται λεπτομερώς στην επιστημονική έκδοση Journal of Food Science, υποδεικνύουν ότι η δοκιμή ηλεκτρονικής γλώσσας θα μπορούσε να ενισχύσει αυτές τις μεθόδους και να επιτρέψει στους οινοποιούς να πιάσουν και να μετριάσουν τα προβλήματα νωρίτερα, δήλωσε η Carolyn Ross, καθηγήτρια επιστήμης τροφίμων στο WSU και η συγγραφέας της μελέτης.

«Εάν τρέξατε ένα δείγμα χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική γλώσσα, θα μπορούσαμε να μάθουμε μετά από μια εβδομάδα εάν υπάρχει μόλυνση ή πρόβλημα κρασιού, αντί να περιμένουμε έως και τέσσερις εβδομάδες να κάνουμε μόνο αισθητηριακές δοκιμές. Είναι πραγματικά χρήσιμο για την κατανόηση της ποιότητας του κρασιού.» είπε η επικεφαλής της μελέτης.

Όταν βυθιστεί σε ένα υγρό, οι αισθητήρες του e-tongue μπορούν να το «γευτούν» αναλύοντας την παρουσία ορισμένων ενώσεων. Στο WSU, η ομάδα της Ross ανέπτυξε και προγραμμάτισε το όργανο για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της λήψης ενός τύπου «δαχτυλικού αποτυπώματος» κρασιού, συλλέγοντας μια ποικιλία πληροφοριών που μπορεί να ενδιαφέρουν τους οινοποιούς.

«Δίνει καλές πληροφορίες για την ολιστική ποιότητα των κρασιών», είπε καθηγήτρια αν και σημείωσε ότι αυτός ο τύπος ανάλυσης χρησιμοποιείται καλύτερα για να συμπληρώσει, όχι να αντικαταστήσει, άλλες μεθόδους αξιολόγησης της ποιότητας του κρασιού.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές πρόσθεσαν σκόπιμα τέσσερα μικρόβια σε διαφορετικά μπουκάλια Reisling. Αυτά τα μικρόβια είναι γνωστό ότι μολύνουν το λευκό κρασί, προκαλώντας αλλοίωση και δυσάρεστες οσμές, συμπεριλαμβανομένων των οσμών αφαίρεσης βερνικιού νυχιών, γερανιού και μυρωδιών «ποντικιού». Εκπαίδευσαν μια ομάδα 13 εθελοντών να αναγνωρίζουν μια σειρά από ιδιότητες κρασιού από τα αρώματά τους, θετικά και αρνητικά, συμπεριλαμβανομένων αυτών των οσμών.

Στη συνέχεια, η εκπαιδευμένη ομάδα αξιολόγησε το άρωμα του μη μολυσμένου κρασιού ως μάρτυρα και δείγματα του μολυσμένου κρασιού που είχαν αποθηκευτεί για επτά ημέρες έως 42 ημέρες. Η «ηλεκτρονική γλώσσα» τέθηκε στην ίδια εργασία και εντόπισε τη μόλυνση όλων των τύπων μετά τις πρώτες επτά ημέρες αποθήκευσης. Το ανθρώπινο αισθητήριο πάνελ άρχισε να ανιχνεύει μόλυνση σε ορισμένα από τα δείγματα μόνο μετά από 35 ημέρες αποθήκευσης, 28 ολόκληρες ημέρες μετά την ηλεκτρονική γλώσσα.

Να σημειωθεί ότι η ερευνητική ομάδα της Ross έχει δοκιμάσει την ηλεκτρονική γλώσσα σε κόκκινο κρασί σε μια προηγούμενη μελέτη και συνεχίζει να αναπτύσσει το όργανο που στεγάζεται στο Κέντρο Αισθητηρίων Επιστημών του WSU, δημιουργώντας μια βιβλιοθήκη για να βοηθήσει στην ενημέρωση των δυνατοτήτων «γευστικής» του. Αυτή η μελέτη έλαβε υποστήριξη από το Ταμείο Έρευνας Οίνου και Σταφυλιού της Ουάσιγκτον και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

*Γνωστό ως πλάκα Petri ή πιάτο κυτταροκαλλιέργειας. Είναι ένα ρηχό διαφανές πιάτο με καπάκι που χρησιμοποιούν οι βιολόγοι για να συγκρατούν το μέσο ανάπτυξης στο οποίο μπορούν να καλλιεργηθούν κύτταρα, αρχικά, κύτταρα βακτηρίων, μυκήτων και μικρών βρύων.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στην έγκριση της κοινής επένδυσης ΤΕΜΕΣ με την Premia Properties στο Costa Navarino προχώρησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατά την συνεδρίαση της την 1η Μαΐου.

REPORTS

Ο πληθωρισμός, μια διάχυτη οικονομική δύναμη, ασκεί την επιρροή του σε διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του κόσμου του κρασιού.

REPORTS

Ένα ξαφνικό κρύο έχει προκαλέσει «ακραίες ζημιές» σε πολλές γερμανικές αμπελοοινικές περιοχές, με ορισμένους παραγωγούς να αναμένουν να χάσουν σχεδόν το σύνολο της σοδειάς...

REPORTS

Με τις διαδικτυακές πωλήσεις αλκοόλ στην Κίνα να συνεχίζουν να αυξάνονται, άραγε θα μπορούσε η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου να προσφέρει ένα λαμπρό μέλλον...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...