Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Έπιασε κυριολεκτικά κορυφή, το νέο Extremo Malbec της Terrazas de Los Andes

Από αμπελώνα σε υψόμετρο 1650 μέτρων το νέο Malbec, που ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει η Terrazas de Los Andes, που δείχνει ότι το μέλλον του εκλεκτού κρασιού της Αργεντινής ξεφεύγει από τα συμβατικά μονοπάτια και κρύβεται στα ύψη.

Η οινοποιεία Terrazas de Los Andes, πρωτοπόρος στην αμπελοκαλλιέργεια σε μεγάλο υψόμετρο στην Αργεντινή, λανσάρει τον Οκτώβριο ένα Malbec που προέρχεται από τον ψηλότερο αμπελώνα της χώρας, το οποίο, όπως λέει, δείχνει το μέλλον του εκλεκτού κρασιού της Αργεντινής.

Μιλώντας στο «thedrinkbusiness» κατά τη διάρκεια μιας γευσιγνωσίας την περασμένη εβδομάδα, ο νέος διευθυντής του κτήματος Lucas Löwi δήλωσε ότι το Terrazas de los Andes Extremo Malbec, το οποίο προέρχεται από ένα κτήμα 2 εκταρίων στο Gualtallary που ονομάζεται El Espinillo, σε υψόμετρο 1650 μέτρων, είναι πιθανό να γίνει «ένα σύμβολο» της Αργεντινής και των κρασιών μεγάλου υψομέτρου. Πρόκειται για την τελευταία κυκλοφορία ενός σχεδίου που ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια με όραμα τη δημιουργία φρέσκων και κομψών ορεινών κρασιών που θα αναδεικνύουν το terroir. «Το υψόμετρο ήταν πολύ σημαντικά για εμάς», δήλωσε ο ίδιος. «Θέλουμε να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά και να στοχεύουμε σε περισσότερη φρεσκάδα και κομψότητα». Υποστηρίζει ότι η Αργεντινή έχει διαφοροποιήσει την εικόνα της από «ένα απλό Malbec με την συμβατική του έννοια» και τώρα «ήρθε η ώρα να μιλήσουμε συγκεκριμένα για τα terroir» των Malbec από τα Las Compuertas, Altamira, Los Chacayes και Gualtallary, «που είναι πολύ, πολύ διαφορετικά εδάφη».

Προς τα εμπρός και προς τα πάνω

Η  Terrazas de los Andes ιδρύθηκε από τον Γάλλο Hervé Birnie-Scott και ο πρώτος της αμπελώνας, στο Lujan de Cuyo, φυτεύτηκε το 1929, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους παλαιότερους αμπελώνες  Μalbec στη χώρα. Το δεύτερο έργο ξεκίνησε στο Paraje Altamira στα νότια της κοιλάδας Uco το 2006, ακολουθούμενο από το Los Chacayes την επόμενη χρονιά, και το 2008, η ομάδα φύτεψε το El Espinillo, 1650 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στο Gualtallary.

Εκτός από τη ναυαρχίδα Malbec, η ομάδα παράγει μια σειρά από κρασιά σε αμπελοτόπια, που αντικατοπτρίζουν το αυξανόμενο υψόμετρο: Το Terrazas de los Andes Parcel Los Cerezos, στα 1070 μέτρα στο Las Compuertas, το Terrazas de los Andes Parcel Los Castaños στα 1100 μέτρα στο Paraje Altamira, το Terrazas de los Andes Parcel Lican στα 1200m στο Los Chacayes, με ισχυρό προφίλ φρούτων, δομημένα με στρογγυλεμένες τανίνες, αλλά και με καλή ένταση «πολύ διαφορετικό από το βαρύ παλιό στυλ» καθώς και το νέο Terrazas de los Andes Extremo Malbec, στα 1650m στο Gualtallary (RRP £160).

Η στάγδην άρδευση ήταν ένα τεράστιο μέρος της επιτυχίας αυτών των έργων, σύμφωνα με τον Löwi. «Κάναμε άρδευση με πολύ νερό, αλλά για να πάμε προς τα πάνω χρειαζόμασταν πιο προσεκτική διαχείριση του νερού, οπότε εκπαιδευτήκαμε στο Ισραήλ για να μάθουμε για την στάγδην άρδευση, κάναμε την πρώτη στην κοιλάδα Uco», εξήγησε, αλλά και ένας λόγος που είναι απίθανο να δημιουργηθούν περισσότεροι αμπελώνες σε αυτό το υψόμετρο είναι το γεγονός ότι δεν μπορείς πλέον να πάρεις άδειες για άρδευση, είπε.

Παρόλο που η ομάδα φτιάχνει κρασιά από αυτόν τον αμπελώνα εδώ και μερικά χρόνια και μαθαίνει από αυτόν, αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν το Extremo με τον τρύγο του 2021 μια δροσερή χρονιά, που όμως πέτυχε καλή οξύτητα και ισορροπία στις τανίνες. Ο Lowi περιγράφει το κρασί ως ένα «στυλ Pinot Noir», με τη δύναμη, αλλά όχι τη δομή που συνήθως συνδέεται με το Malbec. Το Extremo και ειδικότερα το Terrazas de los Andes Parcel Lican είναι «το μέλλον του Malbec στην Αργεντινή», δήλωσε ο Löwi, και ενώ η ομάδα βρίσκεται «ακόμη στην καμπύλη εκμάθησης αυτού του υψομέτρου», παραμένει πεπεισμένος ότι το Extremo θα είναι ένα «κρασί-σύμβολο από την Αργεντινή, ένα από τα ορεινά εκλεκτά κρασιά που στο μέλλον θα μπορούμε να συγκρίνουμε με άλλους υπερυψηλούς αμπελώνες, όπως το Shangri-La».

«Για μένα, που προέρχομαι από τη Μεντόζα, είναι πολύ σημαντικό να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τα χαρακτηριστικά των ορεινών κρασιών, καθώς είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα που καλλιεργούνται χαμηλότερα», δήλωσε. «Ένας από τους λόγους για τους οποίους επέστρεψα στη Μεντόζα [από την Ισπανία, όπου ήταν διευθυντής του κτήματος Bodega Numanthia στο Toro] είναι το μέλλον, η ποικιλομορφία του terroir».

Στο πλαίσιο της δέσμευσης της εταιρείας για αναγεννητική αμπελουργία, το Terrazas de los Andes έγινε το δέκατο οινοποιείο στον κόσμο που έλαβε το καθεστώς αναγεννητικής βιολογικής πιστοποίησης τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Δίνεται μεγάλη προσοχή στη χρήση του νερού και στη διαχείριση του εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της μη αφαίρεσης του εδάφους, της χρήσης καλλιεργειών κάλυψης και του εμπλουτισμού της βιοποικιλότητας με την ενθάρρυνση της φυσικής χλωρίδας και πανίδας.

«Όταν αφήνεις την καλλιέργεια κάλυψης, έχουμε αυτοφυή βότανα και βλέπουμε πώς αυτό επηρεάζει τα κρασιά», είπε. «Θέλουμε να διατηρήσουμε τη φυσική μας κληρονομιά που είναι η μαγεία της ζωής στο βουνό. Ως φύλακες θέλουμε να προστατεύσουμε αυτό το εύθραυστο οικοσύστημα που βρίσκεται εδώ, επειδή είναι το μέλλον της χώρας μας».

Οι Κίνδυνοι

Ο ίδιος παραδέχεται ότι είναι «επικίνδυνο» να φυτεύεις τόσο ψηλά λόγω της έκθεσης σε κλιματικά φαινόμενα όπως ο παγετός, τα οποία δεν είναι δυνατόν να διαχειριστείς σε αυτό το υψόμετρο. Για παράδειγμα, την ημέρα πριν από την έναρξη του τρύγου στις 30 Απριλίου, σημειώθηκε παγετός κατά τον οποίο χάθηκε περίπου το 30% των αποδόσεων, γεγονός που ώθησε την ομάδα να μαζέψει ολόκληρη τη σοδειά σε μία ημέρα αντί για μία εβδομάδα. Ωστόσο, το κτήμα έχει επενδύσει σε έναν εξαεριστήρα, ο οποίος είναι συνηθισμένος στην Ισπανία και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κρασιών όταν υπάρχει κίνδυνος παγετού, αλλά πρόκειται για μια πολύ ακριβή επένδυση (100.000 δολάρια ΗΠΑ) για λίγα εκτάρια.

«Και μπορεί ακόμα να υποφέρετε από τον παγετό, είναι ένας τρόπος καταπολέμησης, αλλά όχι εγγύηση. Αν θέλετε να καλλιεργήσετε τόσο ψηλά, υποθέτετε χαμηλές αποδόσεις, αλλά η ποιότητα των φρούτων είναι εκπληκτική». Σύμφωνα με τον Lucas Löwi στόχος είναι «να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά και να στοχεύουμε σε περισσότερη φρεσκάδα και κομψότητα. Ένα σπουδαίο κρασί ξεκινάει από τους αμπελώνες και το πιο σημαντικό πράγμα είναι η παραγωγή του σταφυλιού», σημειώνει, προσθέτοντας ότι η οινοποίηση είναι μη παρεμβατική. Τα σταφύλια συγκομίζονται με το χέρι και διοχετεύονται με βαρύτητα σε δεξαμενές όπου γίνεται ψυχρή εκχύλιση για να εξαχθούν κομψές, βελούδινες τανίνες, πριν προστεθούν οι ζύμες και γίνει εκχύλιση για τρεις εβδομάδες.

Αφού τοποθετηθούν σε ένα μείγμα από barriques and foudres 225 και 400 λίτρων (περίπου 40% νέα δρύινα βαρέλια, τα υπόλοιπα είναι μεταχειρισμένα), παλαιώνουν για 12 μήνες, πριν αναμειχθούν και διατηρηθούν στη φιάλη για ένα χρόνο. Στην περίπτωση του Terrazas de los Andes Parcel Lican, (που καλλιεργείται σε υψόμετρο 1200m στο Los Chacayes), περίπου το ένα τρίτο του κρασιού πηγαίνει σε κεραμικά αυγά «για να βρει μια πιο αρωματική έκφραση», εξηγεί ο Lowi, με αποτέλεσμα «πολυπλοκότητα, υπέροχα σκούρα φρούτα, περισσότερα μπαχαρικά και νοστιμιά».

Με διαφορετικό προφίλ κάθε αμπελοτόπι

Η Terrazas de los Andes κυκλοφόρησε επίσης τη ναυαρχίδα της στο Malbec, το Terrazas de los Andes Malbec 2022, ένα εύκολο στην κατανάλωση κρασί από μεγάλο υψόμετρο, το οποίο παράγεται από σταφύλια που καλλιεργούνται σε 200 αμπελώνες που βρίσκονται σε υψόμετρο μεταξύ 1070-1400 μέτρων. «Κάθε terroir έχει διαφορετικό εδαφικό προφίλ», εξηγεί ο Löwi, «έχει πολύ ήλιο, όσο ανεβαίνουμε ψηλότερα, υπάρχουν περισσότερες πέτρες  και στην περίπτωση της Altamira, κάποιες μεγάλες πέτρες καθώς και ασβεστολιθικό υλικό από το ποτάμι. Όλα αυτά προσδίδουν πολυπλοκότητα, φρεσκάδα, φρουτώδη γεύση και κομψότητα, τις τρεις διαστάσεις που αναζητούσαμε».

Το κρασί αυτό, το οποίο παράγεται σε περίπου 1,5 εκατ. φιάλες ετησίως, διατίθεται πλέον στην ελαφρύτερη φιάλη της εταιρείας (385 γραμμάρια), γεγονός που σημαίνει μείωση του βάρους κατά 30% και του αποτυπώματος άνθρακα κατά 24%. Η αλλαγή αυτή έχει υιοθετηθεί αρκετά στις σκανδιναβικές χώρες, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, λέει, αλλά οι καταναλωτές στη Λατινική Αμερική και την Κίνα εξακολουθούν να ταυτίζουν την ποιότητα με τις βαριές φιάλες. Ωστόσο, η ομάδα παραμένει αποφασισμένη να «σπάσει αυτό το παράδειγμα» και είναι πεπεισμένη ότι οι αντιλήψεις σε αυτές τις αγορές θα αλλάξουν. «Είμαστε το ελαφρύτερο μπουκάλι στην κατηγορία, οπότε χτίζουμε το μέλλον».

Να σημειωθεί ότι το  Terrazas de Los Andes Malbec διατίθεται σε 70 χώρες, με την πλειονότητα των διανομών στις ΗΠΑ, την Αργεντινή, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα, μαζί με τις Σκανδιναβικές χώρες, τη Γερμανία και το Μεξικό.

Λίγα λόγια για την Terrazas de los Andes

Η Terrazas de los Andes ιδρύθηκε το 1996 ως θυγατρική της Moët-Hennessy στην Αργεντινή ανακαινίζοντας ένα παλιό οινοποιείο που χτίστηκε το 1898. Διαθέτει 8 αμπελώνες φυτεμένους σε πεζούλες σε διάφορα υψόμετρα στους ανατολικούς πρόποδες των Άνδεων, μεταξύ 980 και 1250 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Κάθε ποικιλία σταφυλιού φυτεύεται σε συγκεκριμένο υψόμετρο, ταιριάζοντας με συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες για βέλτιστη ανάπτυξη και ωρίμανση. Τεχνικές αμπελοκαλλιέργειας ακριβείας (όπως ανάλυση εδάφους, χαρτογράφηση ηλεκτροαγωγιμότητας) έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια προκειμένου να ενισχυθεί η ποιότητα και η απόδοση των ποικιλιών σταφυλιών.

Η Terrazas de los Andes παράγει κυρίως κρασιά Malbec καθώς και Cabernet-Sauvignon, Chardonnay, Torrontés, η παραγωγή των οποίων βρίσκεται στο Cafayate (επαρχία Salta). Δύο αμπελώνες – που φυτεύτηκαν το 1929 και το 1945, ο παλαιότερος σε ολόκληρο το κτήμα – είναι αφιερωμένοι στην παραγωγή περιορισμένης έκδοσης “Single Vineyard” και “Parcels” Malbec.

Το 1999, η Terrazas de los Andes συνεργάστηκε με το Château Cheval Blanc για να επεξεργαστεί το Cheval des Andes, ένα premium μείγμα σε στυλ Μπορντό από Malbec και Cabernet-Sauvignon.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στην έγκριση της κοινής επένδυσης ΤΕΜΕΣ με την Premia Properties στο Costa Navarino προχώρησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατά την συνεδρίαση της την 1η Μαΐου.

REPORTS

Ο πληθωρισμός, μια διάχυτη οικονομική δύναμη, ασκεί την επιρροή του σε διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του κόσμου του κρασιού.

REPORTS

Ένα ξαφνικό κρύο έχει προκαλέσει «ακραίες ζημιές» σε πολλές γερμανικές αμπελοοινικές περιοχές, με ορισμένους παραγωγούς να αναμένουν να χάσουν σχεδόν το σύνολο της σοδειάς...

REPORTS

Με τις διαδικτυακές πωλήσεις αλκοόλ στην Κίνα να συνεχίζουν να αυξάνονται, άραγε θα μπορούσε η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου να προσφέρει ένα λαμπρό μέλλον...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...