BACK TO
TOP
WineTrails

Mύρισε πάλι Άνοιξη στον αμπελώνα

Η Περσεφόνη επιστρέφει από τον Άδη στη Γη και τη µητέρα της τη ∆ήµητρα σηµαίνοντας την εαρινή ισηµερία και την εκκίνηση της οµορφότερης κατά πολλούς εποχής του χρόνου, η οποία µε τη σειρά της φέρνει την αναγέννηση της φύσης και φιλοξενεί µία από τις µεγαλύτερες χριστιανικές εορτές, το Άγιο Πάσχα, µε το λυτρωτικό µήνυµα για την ανθρωπότητα

Mύρισε πάλι Άνοιξη στον αμπελώνα

1
0
Κείμενο Χρήστος Κανελλακόπουλος* ΟινολόγοςΑπό την αρχαιότητα και σε όλους τους πολιτισµούς η επανεκκίνηση της φύσης εορταζόταν µε εκδηλώσεις, γεµάτες µε χορό, τραγούδια, λουλούδια και πλούσια γεύµατα µε τον οίνο -φυσικά- κυρίαρχο. Ενδεικτικά αναφέρουµε ότι τον Μάρτιο στην Αθήνα είχαµε τα Μεγάλα ∆ιονύσια προς τιµήν του ∆ιονύσου, µε τα οποία συνδέεται και η γέννηση της τραγωδίας. Επίσης στην αρχαία Ρώµη στις 22 Απριλίου γιόρταζαν µε κρασοκατανύξεις τα Βινάλια Πριόρα (Vinalia Prioria), δηλαδή τα Πρώτα Οινοφόρια

Οινοτουρισµός στο αµπέλιΌσο αφορά το αµπέλι, αυτή την περίοδο ξεκινά η βλαστική δραστηριότητα και δύο σηµαντικές εργασίες, το βλαστολόγηµα και το κορφολόγηµα. Επίσης µία από τις επαναλαµβανόµενες εργασίες από το Μάρτιο έως τέλη Μαΐου είναι να καθαρίζουµε το αµπέλι από τα ζιζάνια και να το οργώνουµε. Με αυτή την ευκαιρία οργανώνονται διάφορες δραστηριότητες στον αµπελώνα, όπου οι ενδιαφερόµενοι συµµετάσχουν στην περιποίηση, το όργωµα και το κλάδεµα. Ο αµπελουργός παρίσταται για να απαντά σε κάθε απορία και οι οινόφιλοι κάνουν µια πρώτη αλλά πολύ καλή γνωριµία µε το αµπέλι
Σε αυτή την προσπάθεια εξοικείωσης του απλού επισκέπτη µε τον αµπελώνα υπάρχουν και δύο δράσεις πολύ χρήσιµες, η συλλογή αµπελόφυλλων και αµπελοκορφάδων.
Συγκεκριµένα τα αµπελόφυλλα, που χρησιµοποιούνται στη µαγειρική ήδη από αρχαιοτάτων χρόνων, µπορούν να µαζευτούν την άνοιξη από τα επιτραπέζια ή τα οινάµπελα. Η γεύση και η υφή όµως των φύλλων δεν είναι ίδια. Ένα ιδιαίτερο προϊόν είναι οι και οι αµπελοκορφάδες που δεν είναι τίποτα άλλο από τις µικρές έλικες που χρησιµοποιεί το αµπέλι για να αναρριχηθεί. Αποτελούν το πιο τρυφερό τµήµα της ανοιξιάτικης κληµαταριάς και τρώγονται ωµά. Μπορούµε όµως επίσης να τις κάνουµε τουρσί που αποτελεί εξαιρετικό συνοδευτικό για απόσταγµα σταφυλής ή ούζο

Οι πρώτες εµφιαλώσειςΜετά τα πλούσια φαγητά του χειµώνα µε τις έντονες σάλτσες, σιγά-σιγά περνάµε στα πιο ελαφριά πιάτα και εποµένως µπορούµε να καταλάβουµε γιατί µαζί µε την άνοιξη έρχονται πιο δυναµικά στην οινική µας καθηµερινότητα τα λευκά αλλά και τα ροζέ κρασιά, την περίοδο µάλιστα που τα κρασιά της τρέχουσας χρονιάς έχουν «δέσει». Μπορεί οι πρώτες εµφιαλώσεις να γίνονται τελευταία χρόνια νωρίς το χειµώνα αλλά η άνοιξη είναι η κεντρική περίοδος. Ευκαιρία λοιπόν για µικρές εκδροµές στα οινοποιεία, οι οποίες θα συνοδευτούν µε την εµπειρία δοκιµής των νέων εµφιαλώσεων της κάθε χρονιάς. Και µην ξεχνάτε ότι οι περισσότερες εκθέσεις και διεθνείς διαγωνισµοί οίνου γίνονται την άνοιξη.

Πάσχα στο οινοποιείοΒέβαια η γιορτή που χαρακτηρίζει την άνοιξη είναι το Πάσχα, που γιορτάζεται ποικιλοτρόπως µε γλέντια και πλούσια παραδοσιακά γεύµατα και είναι µια καλή ευκαιρία να συνδυαστεί µε ένα ειδικό γεύµα σε οινοποιεία που έχουν την κατάλληλη υποδοµή. Άλλωστε η γκάµα του πασχαλινού τραπεζίου µε την πληθώρα διαφορετικών εδεσµάτων είναι µια τροµερή ευκαιρία να συνδυάσουµε το κάθε κρασί µε το αντίστοιχο πιάτο, ένα πολύ όµορφο και ενδιαφέρον παιχνίδι µε τις γεύσεις και τις αισθήσεις.
Εν κατακλείδι θα µπορούσαµε να πούµε ότι το καλό κρασί δεν γνωρίζει εποχή, όµως όταν έρχεται η άνοιξη δηµιουργεί τον τέλειο συνδυασµό. Ίσως αυτό εννοούσε η Τζένη Βάνου όταν τραγουδούσε: ...Πιες γλυκό κρασί κι έλα κοντά µου, να µπει η άνοιξη µέσ’ στην καρδιά µου...».

Ανοιξιάτικο όργωµα µε άλογο θέλει η παράδοση στο Bordeaux και µονοµαχίες στο αµπέλι η Ιταλία Παράδοση αποτελεί στην περιοχή του Bordeaux το όργωµα του αµπελιού για τα ζιζάνια µε χρήση αλόγου, την οποία κρατάνε ζωντανή όσα chateaux έχουν αυτή τη δυνατότητα. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, για άροση ενός εκταρίου απαιτούνται 8-10 ώρες εργασίας µε το άλογο και σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις οινοτουρισµού. Στην Ελλάδα έχουµε λίγες τέτοιες δραστηριότητες. Στην Ιταλία από την άλλη σε πολλά οινοποιεία αναβιώνει αυτή την εποχή ο εορτασµός της αρχαίας εορτής Vinalia Priora, δηλαδή Πρώτα Οινοφόρια, την οποία η αρχαία Ρώµη τιµούσε στις 22 Απριλίου µε κρασοκατανύξεις

Από το περιοδικό WineTrails Μαρτίου 2015
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία