BACK TO
TOP
WineTrails

Το μέλλον των κρασιών μας βρίσκεται στα χέρια τους

Αναμφίβολα, οι απόφοιτοι του Τμήματος Οινολογίας του Α.Τ.Ε.Ι Αθηνών αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οινικής βιομηχανίας. Εδώ και τρεις δεκαετίες στελεχώνουν κάθε εμπλεκόμενο τομέα του κλάδου, από την αμπελουργία και την οινοποίηση ως την προώθηση και τις εξαγωγές, έχοντας συμβάλει τα μέγιστα στην αναμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού κρασιού.

Το μέλλον των κρασιών μας βρίσκεται στα χέρια τους

0
0
Ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της επίπονης και απαιτητικής εκπαιδευτικής τους διαδικασίας αποτελούν οι πειραματικές οινοποιήσεις, καθώς από τη μία τους εφοδιάζουν με πραγματικές εμπειρίες κι από την άλλη τους ωθούν να μετατρέψουν τη θεωρητική γνώση σε παραγωγή, σε πραγματικό χρόνο

Πρόκειται για μια πολύμηνη και πολυσχιδή, συνθετική διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας οι τελειόφοιτοι καλούνται να αξιολογήσουν την πρώτη ύλη, να σχεδιάσουν τα πρωτόκολλα οινοποίησης, δηλαδή να προαποφασίσουν την ακολουθία και τις εντάσεις των οινοποιητικών διεργασιών, καθώς και να τα εκτελέσουν. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημανθεί πως οι τελειόφοιτοι καλούνται να αντιμετωπίσουν και όλα τα απρόοπτα μιας οινοποιητικής χρονιάς , από τον προληπτικό έλεγχο του εξοπλισμού και τις ποιοτικές διακυμάνσεις της πρώτης ύλης λόγω καιρικών   φαινομένων, ως τις απρόοπτες βλάβες. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται επι το πλείστον γύρω απο τις κύριες κι εναλλακτικές ελληνικές ποικιλίες αμπέλου, ενώ διαφορετικά οινοπέδια χρησιμοποιούνται εξίσου. Η διεκπεραίωση όλων των οινολογικών πρακτικών λαμβάνει χώρα κυκλικά παράλληλα με την ύπαρξη τομέων ευθύνης

Οι πειραματικές οινοποιήσεις σχεδιάζονται και ολοκληρώνονται στο πειραματικό οινοποιείο του τμήματος, ο χώρος του οποίου απέκτησε τη σημερινή του μορφή το 1992.

Από τότε ως σήμερα το οινολογικό εκκολαπτήριο αλλάζει διαρκώς εξοπλισμό καθώς οι ανάγκες της σύγχρονης οινοποίησης διακρίνονται από την επιταχυνόμενη κίνησή τους.   

Οι ψυκτικοί θάλαμοι, το πιεστήριο, οι ανοξείδωτες δεξαμενές, οι μονάδες ελέγχου ψύξης, το σύστημα εμφιάλωσης, τα δρύινα βαρέλια παλαίωσης, οι μονάδες μικρο-οξυγόνωσης κ.ο.κ αποτελούν ωστόσο μόνο άψυχα εργαλεία

Ψυχή όλων αυτών είναι η ομάδα τελειόφοιτων σπουδαστών, που με γνώση,  
φαντασία, ευρηματικότητα και πολλή δουλειά δημιουργεί μικρά διαμάντια τηρουμένων των αναλογιών. Ανάλογης έντασης προσπάθεια καταβάλει και η επιβλέπουσα ομάδα καθηγητών την οποία διευθύνει ο Αν. Καθηγητής Ιωάννης Παρασκευόπουλος.

Χωρίς ίχνος δισταγμού αξίζει να βρεθείτε στο χώρο του ιδρύματος και να συζητήσετε με κάποια, αν όχι με όλα, τα μέλη της ομάδας. Αν σταθείτε αρκετά τυχεροί, μπορεί και να δοκιμάσετε τις προσπάθειες που φέρνουν το αύριο στα ποτήρια σας και στέκονται πέρα από στείρες βαθμολογίες και άχαρες περιγραφές.

Επιπλέον, στο τμήμα λαμβάνουν χώρα καί πειραματικές ζυθοποιήσεις απο αντίστοιχες ομάδες τελειόφοιτων σπουδαστών καθώς κι απο μεταπτυχιακούς σπουδαστές

Κείμενο από το περιοδικό WineTrails, μηνός Δεκεμβρίου 2015
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία