BACK TO
TOP
WineTrails

Μικρόρωγη και συμπυκνωμένη

Με κυρίαρχο χαρακτηριστικό τη µεγάλη διαφοροποίηση ανάµεσα στα κρασιά που παράγει, η Μαλαγουζιά η οποία επανεµφανίστηκε δυναµικά τα τελευταία 30 περίπου χρόνια, έχει ήδη γίνει µόδα για τον καταναλωτή,οδηγώντας αρκετά οινοποιεία στην καλλιέργειά της και στην παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας

Μικρόρωγη και συμπυκνωμένη

20
0
H ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή και ανήκει εξ ολοκλήρου φυσικά σε αυτούς που δούλεψαν, παρατήρησαν και βρήκαν τα τότε φυτά της ποικιλίας. Ύστερα από 30 χρόνια, η ποικιλία έχει καταφέρει να γίνει μόδα για τον καταναλωτή, αφού αρκετά οινοποιεία καλλιεργούν και παράγουν κρασιά υψηλής ποιότητας. Αυτό όμως που εντυπωσιάζει παραγωγούς και  καταναλωτές είναι η μεγάλη διαφοροποίηση ανάμεσα στα κρασιά από την ίδια ποικιλία

Γεγονός που έρχεται να επιβεβαιώσει την τρομερά μεγάλη παραλλακτικότητά της. Έτσι, υπάρχουν Μαλαγουζιές που είναι πιο ανθικές, άλλες είναι πιο φρουτώδεις, άλλες ίσως να είναι αρκετά κλειστές τον πρώτο χρόνο ή με ελαφριά αρώματα πυραζινών κι άλλες έντονα εξελιγμένες με αρώματα που οδηγούν προς μια μοσχάτη κατεύθυνση.

Κάποιοι κακοπροαίρετοι οριοθετούν την υψηλή διαφοροποίηση αποκλειστικά στις διαδικασίες της ανάμειξης. Φυσικά δεν προήλθε κανείς από παρθενογένεση σε αυτή τη χώρα και όλα μπορούν να συμβούν, εξάλλου στο πρίσμα αυτής της λογικής βρίσκουμε πάντα πολλές απαντήσεις στην Ελλάδα.

Αν θέλουμε όμως να δούμε λίγο πιο ορθολογικά τα γεγονότα και να ψάξουμε την απάντηση στον πυρήνα της, αρκεί να θέσουμε τον εξής προβληματισμό: γιατί αυτή η μεγάλη παραλλακτικότητα στα κρασιά μόνο από τη Μαλαγουζιά, μόνο εκεί κάνουν τα οινοποιεία τις αναμείξεις τους και γιατί κάθε χρόνο;

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την γενετική διαφοροποίηση της ποικιλίας η οποία είναι τόσο εμφανής στα μάτια και του λιγότερο παρατηρητικού αμπελουργού, τότε  δεν είναι υπερβολή να περιμένουμε τα επόμενα χρόνια ακόμα δυναμικότερα  κρασιά αλλά και ποιο έντονες διαφοροποιήσεις σε αυτά.

Το 2007, παρακολουθώντας τους αμπελώνες και τους αμπελουργούς της οινοποιίας Αντωνόπουλου, είχα την τύχη να συναντήσω έναν αρκετά παρατηρητικό αμπελουργό που καλλιεργούσε Μαλαγουζιά. Ύστερα από μια και πλέον ώρα περιήγησης στον αμπελώνα, στην ερώτησή μου αν γνωρίζει την ύπαρξη της μικρόρωγης Μαλαγουζίας προς μεγάλη μου έκπληξη, δίχως καμία χρονοτριβή και δισταγμό ο αμπελουργός μου απάντησε: «Είναι η ρώγα πιο μικρή, το σταφύλι πιο μικρό, επίσης δεν είναι το σταφύλι τσουπωτό, αλλά δεν βγάζει καθόλου αρώματα, όπως η κανονική Μαλαγουζιά, και αν θες να τη δεις εδώ πήγαινε πάλι στην 4η σειρά 1ο φυτό μετά τον 6ο πάσσαλο και 8η σειρά, 3ο φυτό μετά τον 5ο πάσσαλο». Φυσικά έμεινα άφωνος τόσο από την επισήμανση των φυτών από τον αμπελουργό, όσο και από την πλήρη, αναλυτική και περιεκτικότατη περιγραφή του δίχως επιστημονική κατάρτιση

Αυτή η ημέρα αποτέλεσε για εμένα την αφορμή και την έμπνευση ταυτόχρονα να ασχοληθώ τα επόμενα χρόνια ποιο εντατικά με την επισήμανση κλώνων στην ποικιλία. Μια ποικιλία τελικά, που έχει μεγάλη παραλλακτικότητα τόσο γενετική όσο και φυτοπαθολογική.  Στη συνέχεια, της ίδιας χρονιάς παρατήρησα ότι η μη ύπαρξη αρωμάτων στη μικρόρωγη Μαλαγουζιά του συγκεκριμένου φυτικού υλικού, οφείλεται καθαρά στο γεγονός ότι αυτός ο «κλώνος» είναι πιο όψιμος από το μέσο όρο της ποικιλίας, συνεπώς όταν τρυγιέται ο οποιοδήποτε αμπελώνας τα φυτά της μικρόρωγης Μαλαγουζιάς, αρωματικά δεν έχουν ωριμάσει. Η πιο όψιμη αρωματική και αλκοολική ωρίμανση δεν γνωρίζουμε ακόμη αν οφείλεται σε γενετική παραλλακτικότητα ή στις ιώσεις με τις οποίες είναι μολυσμένο το συγκεκριμένο φυτικό υλικό αυτού του «κλώνου».
Βέβαια, ύστερα από όλα αυτά τα χρόνια των παρατηρήσεων, έχουμε καταλήξει σε 8 κλώνους, τους οποίους παρατηρούμε και πραγματοποιούμε μικροοινοποιήσεις για να δούμε το μέγεθος των διαφοροποιήσεων μεταξύ τους, αλλά και τη δυναμική του καθενός ξεχωριστά.  

ΒΑΣΙΚΑ ΑΓΡΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ-Η πολύ µεγάλη ρώγα    
-Το πολύ µεγάλο σταφύλ
-Αρκετά πρώιµη ποικιλία    
-Μεγάλη ευρωστί
Αυτά τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας σε συνδυασµό µε τις κλιµατολογικές συνθήκες της περιοχής, τις δυνατότητες άρδευσης και τα φυσικά χαρακτηριστικά του εδάφους αποτελούν τις βασικές αιτίες που οι Μαλαγουζιές έχουν τόσο µεγάλη διαφοροποίηση. ∆εν είναι δυνατόν από αυτή την ποικιλία να παραχθούν ίδια κρασιά από αµπελώνες που καλλιεργούνται στην πεδινή Αχαΐα και από αµπελώνες που καλλιεργούνται στα 850 µέτρα υψόµετρο. Το ίδιο ισχύει και για δεκάδες άλλα διαφορετικά terroirs όπου καλλιεργείται η ποικιλία ανά την Ελλάδα. Αν στις παραπάνω µεταβλητές προσθέσουµε τις ποιοτικές ιδιαιτερότητες της µικρόρωγης εκδοχής της Μαλαγουζιάς (φωτό), αντιλαµβανόµαστε το φάσµα της πολυεκφραστικότητας της ποικιλίας.  
Κείμενο Κωνσταντίνος Μπακασιέτας (Γεωπόνος MSc Αμπελουργίας), από το περιοδικό WineTrails, μηνός Ιουνίου 201


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία