BACK TO
TOP
WineTrails

Οι διεθνείς περγαμηνές δικαίωσαν το Σαββατιανό

Με εφόδια την τεχνογνωσία και την αγάπη του για το ποιοτικό κρασί, σε συνδυασµό µε την οικογενειακή και τοπική παράδοση στην ποικιλία του Σαββατιανού, ο οινοποιός και αµπελουργός 3ης γενιάς, Βασίλης Παπαγιαννάκος, δικαιώθηκε στην προσπάθειά του να αναγνωριστεί το µονοποικιλιακό Σαββατιανό στην εγχώρια αγορά, προσπάθεια που φάνταζε ανέλπιδη στις αρχές του ’90

Οι διεθνείς περγαμηνές δικαίωσαν το Σαββατιανό

0
1
«Η µεγάλη δικαίωση ήρθε από το εξωτερικό, αλλάζοντας κατ’ επέκταση και την µέχρι τότε εικόνα στην ελληνική αγορά για το Σαββατιανό που κυριαρχούνταν από την προκατάληψη πως δίνει µόνο ρετσίνα, αγνοώντας την υψηλή ποιότητα του κρασιού αυτού», περιγράφει ο κ. Παπαγιαννάκος, ιδιοκτήτης του οµώνυµου οινοποιείου
Συγκριτικά µε άλλες περιοχές, τα Μεσόγεια δεν έχουν µεγάλες στρεµµατικές αποδόσεις, ωστόσο το terroir «είχε αδικηθεί κατάφωρα, καθώς δεν γινόντουσαν προσπάθειες να γίνουν ποιοτικές οινοποιήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο οινοποιός
«Αν δεν ήταν τόσο βαθιά η πίστη µου λόγω της οικογενειακής ιστορίας και δε γνώριζα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας, θα είχα σταµατήσει την προσπάθεια», συµπληρώνει, και συνεχίζει εξηγώντας πως επειδή η αποδοχή από την εσωτερική αγορά καθυστερούσε, «στραφήκαµε νωρίς στο εξωτερικό, όπου η αναγνώριση ήταν άµεση, αφού µοναδικό κριτήριο αποτελούσε η ποιότητα»
Πλέον η ελληνική αγορά διαθέτει χιλιάδες καταναλωτές που προτιµούν το Σαββατιανό, το οποίο είναι  φινετσάτο, µε λευκόσαρκα φρούτα και εσπεριδοειδή, ισορροπηµένη οξύτητα, µακρά επίγευση, ντελικάτα αρώµατα και συνδυάζεται άψογα µε την ελληνική κουζίνα
Γενικότερα, τα κρασιά της Αττικής χαρακτηρίζονται από ορυκτότητα, κοµψό φρούτο, φινέτσα και φρεσκάδα λόγω του ιδιαίτερου κλίµατος και υπεδάφους που διαθέτει

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΥMΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝΠιο συγκεκριµµένα, η εγγύτητα µε τη θάλασσα, η απουσία υγρασίας και η θαλάσσια αύρα του Νότιου Ευβοϊκού αποτελούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής. Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι το 98% των αµπελιών είναι µη αρδευόµενο σε συνδυασµό µε την µέση ηλικία των πρεµνών, που αγγίζει τα 55 έτη, έχουν ως αποτέλεσµα την παραγωγή λίγου αλλά συµπυκνωµένου χυµού, προσδίδοντας πλούσια γεύση και αρώµατα στο κρασί
Επίσης, λόγω της απουσίας υγρασίας δεν εκδηλώνονται ασθένειες στα αµπέλια κατά τους καλοκαιρινούς µήνες, µε αποτέλεσµα η καλλιέργεια να γίνεται ήπια, χωρίς  ραντίσµατα



ΧΡΥΣEΣ ΚΑΙ ΑΡΓΥΡEΣ ΔΙΑΚΡIΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΩΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟΌλοι οι πρόγονοι του κ.Παπαγιαννάκου ήταν αµπελουργοί, όπως και οι περισσότεροι κάτοικοι του Μαρκοπούλου, ενώ χρονιά ορόσηµο για την οινική ιστορία της οικογένειας υπήρξε το 1919, όταν ο παππούς του, Βασίλης Παπαγιαννάκος, «γέµισε» το πρώτο βαρέλι. Στη συνέχεια, τη δεκαετία του ’60 ο πατέρας του, Ιωάννης Παπαγιαννάκος, επένδυσε στην οικογενειακή επιχείρηση αγοράζοντας τα πρώτα πιεστήρια που ήρθαν στην Ελλάδα, ενώ η µεγάλη πρόοδος ήρθε το ’91-’92, όταν τα ηνία της επιχείρησης ανέλαβε η 3η γενιά, η οποία προχώρησε σε νέες επενδύσεις, εξοπλίζοντας το οινοποιείο µε ανοξείδωτες δεξαµενές και µηχανήµατα τελευταίας τεχνολογίας.  
Σήµερα, το οινοποιείο, που έχει ξεκινήσει εξαγωγές από το 2000, πιστοποιεί την παρουσία του σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στην Αµερική, τον Καναδά και την Αυστραλία και τα κρασιά του αποσπούν δεκάδες χρυσά και αργυρά µετάλλια διεθνώς κάθε χρόνο.
Κορυφαίες διακρίσεις για το 2016, το Χρυσό Μετάλλιο και Best White on Show Greece MundusVini για το Σαββατιανό 2015, 91 βαθµοί από το Wine Advocate (Robert Parker) για το Κτήµα Παπαγιαννάκου 2012 και Χρυσό Μετάλλιο για δεύτερη συνεχή χρονιά για το Καλογέρι Μαλαγουζιά στο Sommelier Wine Awards UK.
«Στόχος µας είναι η διατήρηση της υψηλής ποιότητας των κρασιών µας και η διατήρηση όσων έχουµε επιτύχει, έργο µε αρκετές δυσκολίες τις οποίες καλούµαστε να ξεπεράσουµε µε αρκετή δουλειά και αφοσίωση», απαντά ο κ.Παπαγιαννάκος ερωτώµενος για τους επόµενους στόχους της επιχείρησης, προσθέτοντας, ακόµα,  την προσπάθεια στόχευσης πιο sophisticated αγορών, όπως είναι τα εστιατόρια µε αστέρια Michelin κτλ

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΜΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΑ HARVEY NICHOLSΑξίζει να σηµειωθεί πως το οινοποιείο Παπαγιαννάκου είναι ένα από τα δύο ελληνικά οινοποιεία που έχει παρουσία στα πολυτελή πολυκαταστήµατα Harvey Nichols, µε µικρή, ωστόσο, παραγωγή. Γενικότερα, η παραγωγή του οινοποιείου ανέρχεται στις 230.000 φιάλες ετησίως τα τελευταία έτη, κυρίως Σαββατιανό, Μαλαγουζιά και λιγότερο Ασύρτικο (3.000-3.500 φιάλες), ενώ φέτος έγινε οινοποίηση για πρώτη φορά της λευκής ποικιλίας Greco di Tufo
Επιπλέον, το οινοποιείο έχει λανσάρει:
-παλιές σοδειές µετά από 4 χρόνια παλαίωσης σε φιάλη, χωρίς να έχει προηγηθεί παλαίωση σε βαρέλι,
-εκδοχή Σαββατιανού που είναι ζυµωµένο σε δρύινα γαλλικά βαρέλια
-Σαββατιανό Single Vineyard, απ’ το οποίο εµφιαλώνονται 3.000 φιάλες,
-το ροζέ  κρασί «Granatus» από Cabernet Sauvignon και Αγιωργίτικο,
-τρία ερυθρά κρασιά από τις ποικιλιες Αγιωργίτικο, Merlot, Cabernet Sauvignon, µε σηµαντικές διεθνείς διακρίσεις

InfoΟ κ. Βασίλης Παπαγιαννάκος καλλιεργεί Σαββατιανό σε 300 στρέµµατα, ενώ συνεργάζεται µακροχρόνια και µε 10-12 παραγωγούς. Επίσης, καλλιεργεί Μαλαγουζιά σε 30 στρµ. Σηµειωτέον ότι από το Σαββατιανό παράγει και 20.000 φιάλες το χρόνο εµφιαλωµένη ρετσίνα Μεσογείων υψηλής ποιότητας. Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.papagiannakos.gr/, info@papagiannakos.g

Κείμενο από το περιοδικό WineTrails, μηνός Σεπτεμβρίου 201


Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

27-10-2016 16:34Αθαναση Γεωργια

Πολλοι.....χρησιμοποιησαν και χρησιμοποιουν, τα μεσογειτικα σταφυλια -τα ξερικα-για να "φτιαξουν" τα κρασια τους, εδραιωθηκαν στην αγορα, και απο την αλλη μερια σηκωσαν κεφαλι και σνομπαρουν την μεσογειτι- κη παραγωγη. Κι εννοω για μεγαλα ονοματα....που αγοραζαν...και αγοραζουν ακομη............ Βεβαια δεν φταινε εκεινοι.......αλλα η μεσογειτικη πολιτικη μας, που δεν προστατεψε την παραγωγη μας ολα αυτα τα χρονια.21419

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία