Άκρως σημαντική. Η ανθρώπινη συμμετοχή ισοδυναμεί με το άθροισμα οποιουδήποτε άλλου αυτόνομου παράγοντα. Δίνοντας ένα παράδειγμα μπορούμε να πούμε πως έχουμε τις ξεχωριστές νότες μιας σύνθεσης. Το κρίσιμο σημείο είναι ποιος κάνει τη σύνθεση... Ο άνθρωπος. Έτσι είναι τα πράγματα σε σχέση με το κρασί, το terroir και τον άνθρωπο.
Μετά από όσα συζητήσαμε κατά τη διάρκεια του ICCWC στο Brighton το 2016, ποια περιοχή θεωρείτε πως θα μαγνητίσει τα βλέμματα την επόμενη 10ετία;
Το να βρεις περιοχές που αποτελούν μοναδικότητες είναι δύσκολο. Ανεξάρτητα με το ποιες περιοχές, άγνωστες σε πολλούς τώρα, θα προστεθούν στις οινοπαραγωγούς, πιστεύω πως τα Βαλκάνια ως σύνολο θα μαγνητίσουν το οινικό ενδιαφέρον. Γιατί;
• Υπάρχει μακρόχρονη παράδοση σε αμπελοκαλλιέργεια και οινοποίηση. • Στα Βαλκάνια θα βρει κανείς απίστευτες εναλλαγές, ανάγλυφου, καιρικών συνθηκών, πολιτισμών και προσωπικοτήτων. Δηλαδή οινικό πλούτο. • Σε κάθε χώρα των Βαλκανίων υπάρχει μια κρίσιμη μάζα -τσαμπί- οινολόγων άρα και οινοποιείων κατ’ επέκταση που έχουν διορατικό βλέμμα και ταυτόχρονα ωριμότητα σε σχέση με το συμβαίνει στην παγκόσμια οινική σκηνή. Δεν δημιουργούν απλά καλής ποιότητας κρασιά αλλά σύγχρονα προϊόντα με προσωπικότητα. Πριν από λίγα χρόνια γυρίζοντας στα Βαλκάνια συναντούσες κρασιά από διεθνείς ποικιλίες κλώνους. Π.χ. 8-9 Cabernet, Merlot ή blend, τουλάχιστον ένα από κάθε χώρα, αντίγραφο των κρασιών του Bordeaux ακόμα και με αντιγραφική χρήση δρύινων βαρελιών.
Συνέντευξη στο Λάζαρο Γατσέλο - Οινολόγο Dip. WSET