BACK TO
TOP
WineTrails

Για αιώνες φελλός και κρασί είναι ένα αχώριστο ζευγάρι

Λατρεύει το κρασί όσο λίγοι στον κόσµο και γνωρίζει γι' αυτό πράγµατα και αριθµούς όσο ακόµα λιγότεροι. Ο διευθύνων σύµβουλος της πρωτοπόρου βιοµηχανίας φελλών Amorim, που µίλησε αποκλειστικά στο Wine Trails, κάνει λόγο για πειραµατικά δεδοµένα που αποδεικνύουν αυτό που όλοι ξέρουν εδώ και αιώνες, ότι ο φελλός στο µπουκάλι ενισχύει το κρασί µε έναν µοναδικό τρόπο...

Για αιώνες φελλός και κρασί είναι ένα αχώριστο ζευγάρι

4
0
Την αποφασιστικότητα αλλά και την κατεύθυνση της βιοµηχανίας του φελλού δείχνει ξεκάθαρα σύµφωνα µε τον κ. Amorim η επίσηµη ανακοίνωση και µόνο της µάχης ενάντια στις επιµολύνσεις µε πρώτιστο το TCA. Ακολούθησαν η εισαγωγή και ενσωµάτωση νέων τεχνολογιών και εφαρµοσµένων τεχνικών που επέτρεψαν στη βιοµηχανία να ελαχιστοποιήσει τα προβλήµατα. «∆ηµιουργήσαµε τις αναγκαίες συνθήκες, ώστε να αυξηθεί η ολική παραγωγικότητα από τον κορµό ως τα τελικά πώµατα µε τέτοιο τρόπο που να έχει µεγαλύτερη προσβασιµότητα τόσο ο τελικός καταναλωτής φελλού, όσο και ο οινόφιλος» αναφέρει ο ίδιος και συνεχίζει: «Αυτό πραγµατικά εκτόξευσε την αποδοχή της βιοµηχανίας του φελλού ανάµεσα σε ανθρώπους της οινικής βιοµηχανίας».

Σας έχουµε ακούσει να αναφέρετε πως η βιοµηχανία του φελλού απειλείται µόνο από τον κακό της εαυτό. Θα µπορούσατε να µας εξηγήσετε αυτή σας την άποψη.
Καµία βιοµηχανία δεν είναι πάντα τέλεια λειτουργικά στο σύνολό της. Στο παρελθόν κάναµε σηµαντικά λάθη ως βιοµηχανία. Αυτά αποµονώθηκαν και µεγεθύνθηκαν επιµελώς από όσους είχαν συµφέρον να προωθήσουν τα συνθετικά πώµατα, προαναγγέλλοντας το τέλος του φυσικού φελλού ως πώµα. Αυτό που µας έκανε καλύτερους ήταν η αναγνώριση των λαθών µας και η παντελής έλλειψη δικαιολογιών. Ακολούθως, επενδύσαµε τόσο σε γενική όσο και στοχευµένη έρευνα µε ξεκάθαρο σκοπό όχι µόνο την αποφυγή προβληµάτων αλλά ταυτόχρονα την εξέλιξη και την καινοτοµία για το παρόν και το µέλλον. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι η δοµή του φυσικού φελλού δεν έχει αντιγραφεί και αναπαραχθεί τεχνητά, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ιδιότητές του που πηγάζουν από τη µοναδική του δοµή. Κάπως έτσι λοιπόν το 2016, επτά στις δέκα φιάλες κρασιού πωµατίζονται µε φελλούς.

Είµαστε σε θέση σήµερα να ανακοινώσουµε πως η βιοµηχανία του φελλού κέρδισε οριστικά τη µάχη µε το ΤCA;
Θα ήθελα να µιλήσω κάπως πιο ειδικά. Στην Amorim, ναι, έχουµε οριστικά ξεπεράσει τα προβλήµατα µε το TCA. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα να βλέπουµε µε ικανοποίηση τη σταδιακή αύξηση των µεριδίων µας στην παγκόσµια αγορά. Αν το δούµε αντίστροφα, αυτό συµβαίνει γιατί η αγορά έχει εκτιµήσει τη συνολική µας στρατηγική σε αυτή τη µάχη µε το TCA, περισσότερα από δέκα χρόνια. Ωστόσο αυτό είναι απλά και µόνο ένα ακόµα βήµα.

Για τη βιοµηχανία στο σύνολό της θα πρέπει να αναφερθεί πως δεν διαθέτουν όλες οι εταιρείες σχεδιασµένη στρατηγική µε χρήση ταυτόχρονων προληπτικών και ταυτοποιητικών ενεργειών και µετρήσεων. Ωστόσο, η ενόργανη χηµική ανάλυση έχει αποδείξει πως κάτι που υπολογίζεται σε (ng) νανογραµµάρια όπως το TCA χρειάζεται απαραίτητα και τους δύο τύπους των µετρήσεων. Προσκολληµένος κάποιος, σχεδόν αποκλειστικά, σε έναν από τους δύο τύπους µετρήσεων αναµφίβολα, κυρίως τους ταυτοποιητικούς, του δίνει τη δυνατότητα να γράφει εξαιρετικά δελτία Τύπου, όχι όµως και να αντιµετωπίζει το πρόβληµα στον πυρήνα του.

Συνέντευξη στον Λάζαρο Γατσέλο - Οινολόγο Dip. WSE

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη στο Wine Trails που κυκλοφορεί.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία