BACK TO
TOP
WineTrails

Tσίπουρο παλαίωσης η αντιπρόταση στα ξένα malt

Εδώ και µία δεκαετία το τσίπουρο είναι το µόνο αλκοολούχο ποτό που κινείται συνεχώς ανοδικά, ξεπερνώντας σε πωλήσεις ακόµη και το ούζο µετά το 2010. Επιπλέον, οι παλαιωµένες προτάσεις των Ελλήνων αποσταγµατοποιών έδωσαν θέση ποτού στο απόσταγµα που συνόδευε συνήθως το φαγητό.

Tσίπουρο παλαίωσης η αντιπρόταση στα ξένα malt

20
0
Tο τσίπουρο είναι µία από τις πιο δυναµικές τάσεις των τελευταίων ετών, που ενισχύθηκε από την αλλαγή του τρόπου διασκέδασης και την άνοδο των τσιπουράδικων, αλλά και από τις ενδιαφέρουσες προτάσεις των αποσταγµατοποιών, που ανέδειξαν τις αρωµατικές και γευστικές δυνατότητές του. Ωστόσο, το επώνυµο και εµφιαλωµένο προϊόν πιέζεται από την υψηλή φορολογία και από την επακόλουθη άνθιση στο χύµα. Σύµφωνα µε εκτιµήσεις της αγοράς η κατανάλωση χύµα τσίπουρου είναι τουλάχιστον 10πλάσια σε σχέση µε το εµφιαλωµένο, µε το 85% αυτού που κυκλοφορεί να µην δηλώνεται

«Η αγορά ακολουθεί το τσίπουρο. Ωστόσο, στους χώρους µαζικής εστίασης κυριαρχεί το χύµα προϊόν. Έτσι, ανταγωνιζόµενοι το χύµα τσίπουρο οι παραγωγοί του εµφιαλωµένου κρατούν πολύ χαµηλά τις τιµές τους» ανέφερε στο WT ο αποσταγµατοποιός, ∆ηµήτρης Αποστολάκης. Η άνιση φορολογία που επιβάλλεται στο καθένα έχει µειώσει σηµαντικά την κατανάλωση στο επώνυµο προϊόν ενώ δεν αφήνει περιθώρια κερδοφορίας» συµπληρώνει ο ίδιος. Σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΣΕΑΟΠ, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ανά λίτρο αιθυλικής αλκοόλης στα εµφιαλωµένα αποστάγµατα φτάνει τα 12,75 ευρώ, ενώ για τα χύµα αποστάγµατα διήµερων είναι µόλις 1,40 ευρώ. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συγκεκριµένη πολιτική «µεγάλο αγκάθι» και κατέληξε: «Θα πρέπει να δοθεί µία λύση από την πολιτεία για ένα εθνικό ποτό, όπως το τσίπουρο, ειδικά αν λάβουµε υπ’ όψιν τις πολιτικές άλλων χωρών, όπως η Ιταλία,  όσον αφορά το αντίστοιχο ποτό της γκράπας» .


Διαβάστε περισσότερα στο Wine Trails Ιουνίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία