BACK TO
TOP
WineTrails

Ταξίδι στον αρχαιότερο αμπελώνα Riesling στον κόσμο

Με µια µακρά ιστορία οινοποίησης, που ξεκινά από τους αποφασισµένους να διαπρέψουν στην οινοποιία Βενεδικτίνους µοναχούς του 12 µ.Χ. αιώνα, ο αρχαιότερος αµπελώνας µε Riesling στον κόσµο απλώνεται στο λόφο του Johannisberg που φιλοξενεί το οµώνυµο κτήµα.

Ταξίδι στον αρχαιότερο αμπελώνα Riesling στον κόσμο

3
0
Η ποικιλία Riesling πιστεύεται ότι αποτελεί τη βασίλισσα των λευκών ποικιλιών αμπέλου στον μάταιο τούτο κόσμο, και όχι άδικα καθώς δίνει κάποια από τα μακροβιότερα  λευκά κρασιά στον πλανήτη, αλλά και έχει τη δυνατότητα να παράγει τόσο ξηρά όσο και γλυκά κρασιά με γοητευτικά αρώματα, καθαρό φρούτο, υψηλή οξύτητα και αντικατοπτρίζοντας το οινοπέδιο - «terroir»  δίνει διαφορετικές και πάντα ενδιαφέρουσες εκφάνσεις ορυκτότητας. Κατά πολλούς ειδικούς του κρασιού, Riesling είναι η Γερμανία και Γερμανία είναι το Riesling, και ποιος είμαι εγώ να το αμφισβητήσω;
Στο ξεχωριστό RheingauΚαι βέβαια μια από τις περιοχές της Γερμανίας που ξεχωρίζει για τους ιστορικούς και φημισμένους αμπελώνες της είναι το Rheingau, γενέτειρα κάποιων εκ των πιο ιστορικών και μακροβιότερων οινοποιείων στη Γερμανία και γενικότερα στον κόσμο, καθώς και εξαιρετικών και σπάνιων κρασιών. Σημιεωτέον ότι το Rheingau είναι μία από τις μικρότερες περιοχές που παράγουν κρασί στη Γερμανία με 3.155 εκτάρια έκταση αμπελώνων το 2013 και το 3% του κρασιού που παράγεται στη χώρα. Παρόλα αυτά αποτελεί μοναδικό οινοτουριστικό προορισμό με την κωμόπολη του Rϋdesheim να δέχεται σε ετήσια βάση περί τα τρία εκατομμύρια επισκέπτες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου κατά την τουριστική σαιζόν που ξεκινά από τις πρώτες μέρες του Απριλίου και φθάνει μέχρι τα μέσα του Νοεμβρίου….
Ταυτόχρονα στην περιοχή βρίσκεται το χωριό Geisenheim, έδρα του πασίγνωστου και ενός εκ των πιο σημαντικών  πανεπιστήμιων Οινολογίας, με σπουδαίο ερευνητικό και πειραματικό έργο τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Στην περιοχή του Rheingau βασιλεύει το Riesling με συντριπτικά ποσοστά ενώ  μικρές εκτάσεις καλύπτει το Pinot Noir (Spätburgunder στα γερμανικά) και η ποικιλία Sylvaner στις περιοχές κυρίως που το Rheingau συνορεύει με το Mittelrhein
Με αυτό το γεωγραφικό στίγμα ξεχωρίζει στο χάρτη το χωριό Johannisberg με τον ομώνυμο λόφο, πάνω στον οποίο δεσπόζει το πρώην μοναστήρι, παλάτι και νυν οινοποιείο Schloss Johannisberg.

Κείμενο: Παναγιώτης Πασχαλίδη

Διαβάστε περισσότερα στο Wine Trails Σεπτεμβρίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία