BACK TO
TOP
WineTrails

Συμφωνία κυρίων για χάρη του ελληνικού οίνου

Πληθαίνουν οι προκλήσεις µε τις οποίες βρίσκεται αντιµέτωπος αυτό τον καιρό ο αµπελοοινικός κλάδος, εξέλιξη η οποία κάνει αµπελοκαλλιεργητές και οινοποιούς να ανησυχούν, παρά την προηγηθείσα µακρά και ενδιαφέρουσα περίοδο ανάπτυξης, που έδωσε την ευκαιρία στο ελληνικό κρασί να έχει µια πρώτη καλή γνωριµία µε τη διεθνή κοινότητα των οινόφιλων και µε τις αγορές αντίστοιχα.

Συμφωνία κυρίων για χάρη του ελληνικού οίνου

5
0
Το πρόβληµα του ειδικού φόρου στο κρασί που ενέσκηψε προ διετίας, η υποχώρηση των συνεταιριστικών δοµών του κλάδου, οι αµπελώνες πολλών ταχυτήτων και οι φωνές αγωνίας των µικρών, η ραγδαία αύξηση των οινοποιείων και το πρόβληµα βιωσιµότητας πολλών εξ αυτών, είναι ορισµένα µόνο από τα ζητήµατα «δεύτερης γενιάς» που βιώνει ο αµπελοοινικός τοµέας και τα οποία αν δεν αντιµετωπιστούν έγκαιρα, ενδεχοµένως να θολώσουν την καλή εικόνα που έχει καλλιεργηθεί στο ελληνικό κρασί τα προηγούµενα χρόνια.

Ένα ακόµα θέµα που απασχολεί έντονα τις τελευταίες ηµέρες, ειδικά τους οινοποιούς της Μακεδονίας, έχει να κάνει µε τους πιθανούς κινδύνους που θα φέρει η συµφωνία µε τα Σκόπια και η χρήση του όρου Μακεδονικός Οίνος, όπως και της ΠΓΕ Μακεδονία, µε την οποία έχουν κατοχυρωθεί πολλά σήµατα και ετικέτες του βορειολλαδίτικου αµπελώνα.

Μέσα σ’ αυτό το κλίµα εντείνονται οι διεργασίες που αποσκοπούν στην κατοχύρωση της ταυτότητας του ελληνικού κρασιού, στη βάση των δυνατών του σηµείων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που µπορεί να προσφέρει το κάθε  
αµπελοτόπι (
terroir) και της τεχνογνωσίας που διαθέτουν οι Έλληνες παραγωγοί τόσο στη διαχείριση του αµπελώνα, όσο και στη διαδικασία της οινοποίησης. Όπως αναφέρει συχνά στα πονήµατά του ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Αµπελουργίας, της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής Στέφανος Κουνδουράς, ο γαλλικός όρος «terroir», που έχει καθιερωθεί διεθνώς, περιγράφει ένα οικοσύστηµα µέσα στο οποίο αλληλεπιδρούν στο χρόνο οι παράγοντες του φυσικού περιβάλλοντος (έδαφος και κλίµα), η άµπελος (ποικιλία και κλώνος) και ο άνθρωπος (παραδοσιακές αµπελουργικές και οινοποιητικές τεχνικές). Ο όρος αυτό χρησιµοποιείται διεθνώς όχι µόνο ως δηλωτικό της ποιότητας του οίνου αλλά κυρίως της γνησιότητας (γεωγραφική προέλευση) και της αυθεντικότητάς του (µοναδικά και ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά) προσδίδοντας µία φήµη και ασφαλώς µια προστιθέµενη αξία στο τελικό προϊόν.

Διαβάστε περισσότερα στο Wine Trails Ιουλίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία