BACK TO
TOP
Agrenda

Εικοσαήμερο πληρωμών για γεωργοπεριβαλλοντικά

Σε ελέγχους αρχείων, διασταυρώσεις στοιχείων και διορθώσεις επί δασικών χαρτών επιδίδονται αυτές τις µέρες οι διοικητικοί του Οργανισµού Πληρωµών, καθώς έχουν µπροστά τους έναν µήνα µε συνεχείς πληρωµές. Οι πρώτες πιστώσεις αφορούν πέντε προγράµµατα,  την προκαταβολή της Απονιτροποίησης, την πρώτη δόση για τη βιολογική κτηνοτροφία του 2018, τη δεύτερη δόση για τη βιολογική γεωργία, το Κοµφούζιο και την πρώτη δόση για τη ζιζανιοκτονία ορυζώνων.

3-plirwmes-nitropoiisi

Ελένη Δούσκα

9
1

Οι πληροφορίες λένε ότι από την Παρασκευή αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ φεύγουν προς τις ∆ΑΟΚ, προκειµένου αυτές µε τις σειρά τους να τσεκάρουν τη λίστα των δικαιούχων, η οποία θα στείλει πίσω προς έγκριση πίστωσης και εντολή έκδοσης στην τράπεζα. Ανάλογα µε το πόσο γρήγορα θα κινηθούν οι διαδικασίες από τις κατά τόπους αρµόδιες ∆ιευθύνσεις, οι πιστώσεις των λογαριασµών των δικαιούχων παραγωγών θα µπορούσε να αρχίσει και από την ερχόµενη Τετάρτη 28 Νοεµβρίου, µε στόχο των αρµοδίων της ∆οµοκού, οι πληρωµές να έχουν ολοκληρωθεί µέχρι την Παρασκευή 30 του µήνα, οπότε και εκπνέει η σχετική προθεσµία, βάσει των κοινοτικών κανονισµών.

Για τον προγραµµατισµό του ΟΠΕΚΕΠΕ  ενηµέρωσαν οι δύο αντιπρόεδροι του Οργανισµού Γιώργος Κέντρος και Γιώργος Αποστολάκης την περασµένη Τρίτη τα στελέχη της Πανελλήνιας Ένωσης των Φορέων Α’ (ΠΕΦΑ), σε συνάντηση που πραγµατοποιήθηκε στα γραφεία τους στην Αθήνα. Το πρόβληµα, ωστόσο, παραµένει το θέµα των δασικών χαρτών. Επιβεβαιώνοντας το δηµοσίευµα του προηγούµενου φύλλου της Agrenda, οι πληροφορίες λένε ότι όσα αγροτεµάχια είχαν πρόβληµα µε τους δασικούς χάρτες στην πληρωµή της βασικής ενίσχυσης θα έχουν πρόβληµα και στην επιδότηση των αγροπεριβαλλοντικών, την επόµενη εβδοµάδα, µε αποτέλεσµα πολλοί από τους δικαιούχους να έρθουν αντιµέτωποι µε «κουτσουρεµένα» ποσά από αυτά που υπολόγιζαν. Αυτό συµβαίνει, σύµφωνα µε όσα αναφέρουν στην Agrenda γεωπόνοι µελετητές, διότι οι εκτάσεις για τις οποίες δεν έχει ξεκαθαριστεί το καθεστώς τους όσον αφορά τους δασικούς χάρτες, φαίνονται στο σύστηµα ως «µη προσδιορισθείσες» και δεν υπάρχει ο χρόνος προκειµένου να διορθωθούν. Μάλιστα, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, για την εν λόγω πληρωµή θα χρησιµοποιηθεί το πρώτο αρχείο, από τον προηγούµενο διασταυρωτικό έλεγχο.

Λάρισα, Μαγνησία και Χαλκιδική φαίνεται να έχουν το µεγαλύτερο πρόβληµα µε τους δασικούς χάρτες, λόγω µεγάλου όγκου αναδασµών. Στόχος των αρµοδίων είναι το επόµενο χρονικό διάστηµα να προλάβουν να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις προκειµένου στην εξόφληση του τσεκ να µην το βρουν πάλι µπροστά τους. Πάντως, σκοπός του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι όσοι έχουν εκκρεµότητες µε τους δασικούς χάρτες και δεν είχαν πληρωθεί την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης τον Οκτώβριο, να τακτοποιηθούν για να πληρωθούν και τις δύο δόσεις µαζί µε την εξόφληση του τσεκ.

Μαζί στην πληρωµή έχει υπολογιστεί και ένα ποσό 43 εκατ. ευρώ για τη βιολογική κτηνοτροφία και 24,5 εκατ. ευρώ για τη βιολογική γεωργία, για το έτος εφαρµογής 2018, σύµφωνα µε τις αποφάσεις για τις σχετικές εγκρίσεις πιστώσεων, που δηµοσιεύτηκαν στη ∆ιαύγεια. Επιπλέον, αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν να υπολογίζουν ως την ερχόµενη Παρασκευή και στις πιστώσεις που αφορούν την προκαταβολή του πρώτου έτους για τις σπάνιες φυλές, ύψους 5 εκατ. ευρώ, της δεύτερης πρόσκλησης για τους 3.468 δικαιούχους του Κοµφούζιο µε ποσό 2,5 εκατ. ευρώ και η πληρωµή των 849 της δράσης για την εναλλακτική καταπολέµηση ζιζανίων στους ορυζώνες ποσού 2 εκατ. ευρώ.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

01-12-2018 11:41Σπυρος Καρατζας

Ρε κούνια πηγε πρώτη ο μήνας τι μαλακιες γράφετε? Δε μου γαμιεστε Όλοι μαζί παλιό ψεφτες! Απατεώνες έρχεται ο Μάρτης...Καιθα μου δείτε τάρχιδια

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία