BACK TO
TOP
Agrenda

Όλο και πιο κοντά η συνεργασία μεταξύ Zetor και Ursus

Να ενώσουν εµπορικά τις δυνάµεις τους συζητάνε αυτό το διάστηµα οι κατασκευαστές τρακτέρ Zetor και Ursus, ώστε να «χτυπήσουν» τους µεγάλους οµίλους µηχανηµάτων που περιλαµβάνουν πολλά σήµατα, σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα στον ειδικό τύπο. Εξάλλου, παρόµοια συνεργασία είχε γίνει και στο παρελθόν, καθώς Τσέχοι και Πολωνοί βρίσκονται πολύ κοντά σε νοοτροπία και στρατηγική πωλήσεων.

3-Zetor

Βασίλης Σοφός

117
0

Σε πρόσφατο δελτίο τύπου που εξέδωσε η κατασκευάστρια τρακτέρ Ursus, δήλωσε πως έχει αρχίσει να συζητά µε τον Πολωνό κατασκευαστή για µια ενδεχόµενη συνεργασία στα τρακτέρ.

Μολονότι οι συνοµιλίες που έγιναν δεν προοριζόταν να δώσουν πολλές και ξεκάθαρες πληροφορίες, η Ursus ανέφερε ότι ο στόχος της συνεργασίας θα έχει να κάνει περισσότερο µε από κοινού επενδυτικές κινήσεις των δύο κατασκευαστριών σχεδόν σε όλη την  Ευρώπη. Αυτό υπονοεί αρχικά ισχυρή θέληση της µικρότερου βεληνεκούς Ursus να ρισκάρει σε επενδύσεις και επέκταση της εταιρικής της ταυτότητας και από την άλλη-ως προφανές- ότι οι δύο εταιρείες µπορεί στο µέλλον να µοιράζονται µηχανικά µέρη και εµπορικές στρατηγικές, γεγονός που εξηγεί την έννοια της συγχώνευσης για την οποία έγινε λόγος κατά τη συνάντηση των δύο κατασκευαστών.

Η αλήθεια είναι ότι στις πωλήσεις της Ursus επικρατεί µια στασιµότητα, γεγονός που δεν ενέχει πάντα δυσοίωνο χαρακτήρα. Τους πρώτους 8 µήνες η εταιρεία πούλησε 259 τρακτέρ αλλά από ό,τι φαίνεται τα πράγµατα θα αλλάξουν µε την επικείµενη συνεργασία. Η κύρια αγορά-στόχος των δύο εταιρειών είναι αυτή της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, φιλοδοξώντας να δηµιουργήσουν από κοινού µια άτρωτη συµµαχία παραγωγών τρακτέρ µέσω των στρατηγικών που σκοπεύουν να ακολουθήσουν.

Η επικοινωνία αυτή έχει µάλιστα µέσα της και ένα ευρύτερο σενάριο, το οποίο θέλει τις δύο εταιρείες να κάνουν την αρχή για τη δηµιουργία ενός στρατοπέδου κατασκευαστών, στο οποίο θα συµµετέχουν και άλλες εταιρείες που θα κοιτάζουν όλοι µαζί «στα ίσα» τις δυτικοευρωπαικές ισχυρές αγορές και φίρµες.

Πώς γεννήθηκαν τα Crystal της Zetor

Οι πρεσβύτεροι αγρότες ίσως γνωρίζουν ότι το 1962 Zetor, Ursus και UTB (Universal Tractors of Romania) είχαν συνεργαστεί, µε αµείωτη πρόθεση να αναπτύξουν µια βαριά βιοµηχανία τρακτέρ στην Πολωνία υπό την ονοµασία Mutual Development Centre (Κοινό Κέντρο Ανάπτυξης), προµηθευόµενοι πολλά υλικά κατασκευής από την Τσεχοσλοβακία. Και δε θα λέγαµε ότι αυτή η συµφωνία δεν οδήγησε κάπου, αφού το Zetor 8011, µε την ονοµασία Crystal, αποτέλεσε προϊόν της παραπάνω συνεργασίας. Τα µοντέλα Crystal είχαν τότε µόλις γεννηθεί, συνεχίζοντας όµως µέχρι τώρα την επιτυχηµένη τους πορεία.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 1η Δεκέμβρη μαζί με το περιοδικό Profi

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία