BACK TO
TOP
Agrenda

Ξαφνικός «έρωτας» γαλακτοβιομηχανίας για παραγωγούς

Αγωνιώδη προσπάθεια να πείσουν για την ευαισθησία τους έναντι των παραγωγών γάλακτος καταβάλουν αυτές τις µέρες κάποιες εκ των µεγάλων βιοµηχανιών του κλάδου, µε αφορµή και την έναρξη της νέας γαλακοκοµικής περιόδου 2018-19. Είναι πάντως γνωστό ότι το κλίµα στις τάξεις των κτηνοτρόφων δεν είναι καλό και ειδικά οι αιγοπροβατοτρόφοι βιώνουν µια από τις δυσκολότερες φάσεις στην πορεία του κλάδου.

2-dodoni

Χρήστος Διαμαντόπουλος

14
0

Την ίδια ώρα ο ΕΛΓΟ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εκφράζοντας προφανώς τις δικές τους πολιτικές αγωνίες, ανακοινώνουν πρόστιµα για παραβάσεις σε µονάδες παραλαβής γάλακτος, χωρίς να αναφέρονται ποιες, γιατί ακριβώς και σε ποιο επίπεδο κινούνται οι αντίστοιχες ποινές. Οι εταιρείες ∆ωδώνη και ∆ΕΛΤΑ πάντως υπεραµύνονται της πολιτικής τους έναντι των παραγωγών.

Ειδικότερα η πρώτη, έκανε γνωστό ότι έδωσε προκαταβολές ύψους 4 εκατ. ευρώ για τη νέα γαλακτοκοµική περίοδο στους περίπου 5.500 παραγωγούς µε τους οποίους συνεργάζεται και όπως τονίζει, τους παρέχει συνεχή επιστηµονική υποστήριξη. Επιπλέον η ∆ωδώνη σηµειώνει στην ανακοίνωσή της ότι έχει εξοφλήσει πλήρως την αξία του εισκοµιζόµενου γάλακτος. Τονίζει µάλιστα ότι η συνολική προµήθεια ποσοτήτων γάλακτος αυξήθηκε κατά 3,5% (την τελευταία εξαετία ξεπέρασε το 20%). Συγκεκριµένα «το αιγοπρόβειο γάλα αυξήθηκε κατά 20% µεσοσταθµικά ανά παραγωγό, ενώ το αγελαδινό αυξήθηκε κατά 7%.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της περυσινής σαιζόν, η ∆ωδώνη κάνει γνωστό ότι επεξεργάστηκε πάνω από 76.000 τόνους γάλα, σε σχέση µε πέρυσι που επεξεργάστηκε αντιστοίχως 73.000 τόνους γάλα». Αναφερόµενη στην συµβολή της στην τοπική οικονοµία, η ∆ωδώνη σηµειώνει πως αυτή καταδεικνύεται από το γεγονός ότι ετησίως το 60% του τζίρου της παραµένει στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. «Μόνο για την προµήθεια του γάλακτος το συνολικό ποσό που πληρώθηκε και αντιστοιχεί στις εισκοµίσεις της τελευταίας εξαετίας ανέρχεται στα 390 εκατοµµύρια ευρώ», αναφέρει η γαλακτοβιοµηχανία.

∆ΕΛΤΑ ο µεγαλύτερος αγοραστής γάλακτος

Την ίδια ώρα η ∆ΕΛΤΑ δηµοσίευσε για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά Απολογισµό Εταιρικής Υπευθυνότητας, ο οποίος περιλαµβάνει αναλυτική περιγραφή των δράσεων βιώσιµης ανάπτυξης, που υλοποιεί η ελληνική εταιρεία στους τοµείς της ποιότητας και ασφάλειας των προϊόντων, του πρωτογενούς τοµέα της κτηνοτροφίας, της οικονοµίας, των εργαζόµενων, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Για περισσότερα από 65 χρόνια και µε τη γνώση του φρέσκου γάλακτος, η ∆ΕΛΤΑ παράγει καινοτόµα προϊόντα, άριστης ποιότητας, υψηλής διατροφικής αξίας και εξαιρετικής γεύσης, των οποίων ο σχεδιασµός, η ανάπτυξη και η παραγωγή πραγµατοποιείται από το εξειδικευµένο, άρτια καταρτισµένο και υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναµικό της, επενδύοντας συνεχώς σε τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισµό και συστήµατα. Άλλωστε είναι η πρώτη εταιρεία γαλακτοκοµικών στην Ελλάδα, που –  όπως αναφέρει - επένδυσε στη δηµιουργία πιστοποιηµένου εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας και πιλοτικών εγκαταστάσεων Έρευνας και Ανάπτυξης προϊόντων (R&D), αλλά και η πρώτη που πιστοποιήθηκε κατά ISO.

«Βασική προτεραιότητα της ∆ΕΛΤΑ αποτελεί η στήριξη της πρωτογενούς ελληνικής παραγωγής, παραµένοντας ο µεγαλύτερος αγοραστής γάλακτος από Έλληνες κτηνοτρόφους και απορροφώντας το 25% της ελληνικής παραγωγής αγελαδινού γάλακτος. Από το 2012 υλοποιεί συνεχόµενα το Σχέδιο ∆ράσης ΓΑΙΑ για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής µε δράσεις έρευνας, εκπαίδευσης και τεχνικής υποστήριξης, ενώ η συνεργασία της µε την Τράπεζα Πειραιώς για τη Συµβολαιακή Κτηνοτροφία στον τοµέα του γάλακτος συνεχίστηκε και το 2017, εξασφαλίζοντας στους συνεργαζόµενους κτηνοτρόφους την απαιτούµενη ρευστότητα µε ικανοποιητικούς όρους», τονίζει η ∆ΕΛΤΑ.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 1η Δεκέμβρη μαζί με το περιοδικό Profi

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία