BACK TO
TOP
Agrenda

Έβγαλε ειδήσεις η γιορτή ελιάς στους Γόνους Τεμπών

Τα προβλήµατα που σηµάδεψαν την ελαιοπαραγωγή το τρέχον έτος, η διαχείριση των υποπροϊόντων επεξεργασίας της ελιάς (ελαιοπυρήνα και κατσίγαρου) και η χρησιµότητα της νέας τεχνολογίας στην καλλιέργεια της ελιάς, ήταν τα αντικείµενα που απασχόλησαν την επιστηµονική εσπερίδα µε τίτλο «Η ελαιοπαραγωγή στο τρέχον έτος-διαχείριση υποπροϊόντων παραγωγής ελαιολάδου», στα πλαίσια της 6ης Πανδηµοτικής Γιορτής Ελιάς του ∆ήµου Τεµπών, που πραγµατοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 1-2 ∆εκεµβρίου στο παλιό ∆ηµοτικό Σχολείο Γόννων.   

4-Giorti-elias

Βασιλική Πασχάλη-Τσαντοπούλου

23
0

Στη φετινή υποβαθµισµένη ελαιοπαραγωγή τόσο ως προς την ποσότητα του ελαιοκάρπου όσο και την ποιότητα του ελαιόλαδου αναφέρθηκαν οι οµιλητές και ο συντονιστής της εκδήλωσης γεωπόνος-εδαφολόγος του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα δρ. Χρίστος Τσαντήλας, επισηµαίνοντας ως βασικές αιτίες τις ευνοϊκές κλιµατικές συνθήκες στην ανάπτυξη του δάκου και τη µη ορθή εφαρµογή των µέτρων καταπολέµησης του εντόµου µε κύρια ευθύνη των αρµόδιων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ. Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο παραγωγός έχει περιορισµένες δυνατότητες από µόνος του στην παρακολούθηση της καλλιέργειας και της αντιµετώπισης του δάκου.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ποιότητα του ελαιολάδου, οι οµιλητές ανέφεραν ότι σε σηµαντικές ποσότητες έχει υποβαθµισθεί σε βαθµό που να µην είναι κατάλληλο για βρώση.  

Σηµειωτέον ότι οι νέες τεχνολογίες της πληροφορικής δίνουν τη δυνατότητα διαχείρισης της ελαιοκαλλιέργειας µε πιο αποτελεσµατικό τρόπο. Τα υποπροϊόντα της ελιάς (ελαιοπυρήνας και κατσίγαρος) µπορεί από επιβλαβή απόβλητα να µετατραπούν σε ωφέλιµα υποπροϊόντα για παραγωγή ενέργειας, θρεπτικών στοιχείων ή/και φαρµακευτικών ουσιών.

Συνοψίζοντας τονίστηκε ότι όλοι οι εµπλεκόµενοι φορείς, µε πρώτο τον ∆ήµο Τεµπών πρέπει να συνεργασθούν, ώστε να αντιµετωπισθούν τα διοικητικά προβλήµατα και το θέµα της εφαρµογής του προγράµµατος δακοκτονίας να υλοποιείται έγκαιρα.



Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες: Βασιλική Πασχάλη Τσιαντοπούλου

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία