BACK TO
TOP
Agrenda

Το αιγοπρόβειο γάλα με δυνατότητες διεθνούς προοπτικής

Σε ένα λιθόστρωτο των Γρεβενών προ ολίγων ηµερών, τρεις αιγοπροβατοτρόφοι συζήταγαν για το αν τελικά υπάρξει ένα πριµ εξόδου από το επάγγελµα, ποια θα είναι η µορφή του, θα πάρουµε λέγανε ένα ποσό εφάπαξ, ή ένα µηνιαίο εν είδει σύνταξης, εκφράζοντας όµως και την αγωνία τι θα απογίνει το ζωικό τους κεφάλαιο.

1-Aigoprovio_2

Γιώργος Κοντονής

37
0

Ένας συνάδελφός τους, µε 1.000 πρόβατα όταν ρωτήθηκε για την αµοιβή του επαναλάµβανε «δεν βγαίνω, δεν βγαίνω». Αυτό το συµβάν, είναι ενδεικτικό της κατάστασης που βιώνει σήµερα η αιγοπροβατοτροφία στη χώρα µας, που δεν διαφέρει και πολύ από άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, την εικόνα των οποίων θα µεταφέρει ο διεθνούς φήµης ζωοτέχνης, Giuseppe Pulina, κεντρικός οµιλητής στο ενηµερωτικό εργαστήρι που διοργανώνει η Agrenda στα πλαίσια της Zootechnia (Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου, 10:30). Εκεί σε µία ζωντανή συζήτηση, θα προτείνει λύσεις µαζί µε άλλους ειδικούς για επαναφορά της εγχώριας αιγοπροβατοτροφίας στη βιωσιµότητα.

Σύµφωνα µε τα όσα αναµένεται να παρουσιάσει µια γεύση των οποίων έχει δώσει ήδη µε συνέντευξή του στο ειδικό ένθετο Zootechnia:

Πρώτον, απαιτείται να υπάρξει µία νέα εµπορική συνθήκη µεταξύ βιοµηχανίας και αιγοπροβατοτρόφων που δεν θα µετακυλίει τις ζηµιές στις τιµές της πρώτης ύλης µε την πρώτη ευκαιρία.

∆εύτερον, το σύστηµα πιστοποίησης ΠΟΠ και ΠΓΕ δεν είναι αρκετό για να προστατεύσει προϊόντα όπως η Φέτα, οπότε πρέπει να εξεταστεί ένα κεντρικό διεθνές σύστηµα προστασίας.

Τρίτον, αναµένεται αυξάνεται η ζήτηση αιγοπρόβειου γάλακτος παγκοσµίως σε βάθος δεκαετίας, η οποία θα προσελκύσει επιπλέον ανταγωνισµό από Τρίτες χώρες (π.χ Νέα Ζηλανδία).

Τέταρτον, τα εντατικά συστήµατα εκτροφής στην Ελλάδα φαίνονται πιο ανθεκτικά στην κρίση, αλλά αν τα εκτατικά αφανιστούν θα υπάρξουν ανυπολόγιστες κοινωνικο-οικονοµικές συνέπειες στην ύπαιθρο.


Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου μαζί με το περιοδικό Profi

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία