BACK TO
TOP
Agrenda

Στην Ινδία η ανάπτυξη δεν ήρθε για τους αγρότες

∆εν υπάρχει µεγαλύτερη µερίδα εκλογικού σώµατος, από αυτή που αποτελείται από τους αγρότες της Ινδίας. Περίπου 800 εκατ. από το συνολικό 1,3 δις ανθρώπων που κατοικούν στη χώρα, εξαρτώνται άµεσα ή έµµεσα από την πρωτογενή παραγωγή, η οποία άλλωστε ευθύνεται για το 16% της οικονοµίας των 2,6 τρις της Ινδίας. Πρόκειται για µια κοινωνική οµάδα η οποία επί δεκαετίες ζει στο όριο της φτώχιας, ενώ τα τελευταία χρόνια έρχεται αντιµέτωπη µε ένα συνεχώς αυξανόµενο χρέος.

4-Indos

Πέτρος Γκόγκος

26
0

Ο µεγάλος αριθµός της οµάδας αυτής όµως, σηµαίνει πως µε τις εθνικές εκλογές να πλησιάζουν, κατά πάσα πιθανότητα µέσα στον Απρίλιο ή νωρίς τον Μάιο, οι ανησυχίες των αγροτών, γίνονται συγκυριακά και ανησυχίες των πολιτικών. Έτσι, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος έχει ήδη δεσµευτεί να διπλασιάσει το αγροτικό εισόδηµα ως το 2022, ανακοίνωσε µέτρα που θα εφαρµοστούν κατά την προεκλογική περίοδο και στόχο έχουν την εισοδηµατική στήριξη 120 εκατοµµυρίων αγροτών, µε µετρητά. Ωστόσο και η αντιπολίτευση έχει τις δικές της προτάσεις, µε τις οποίες φιλοδοξεί να κερδίσει την αγροτική ψήφο. Προς το παρόν, ο κ. Μόντι προηγείται στις δηµοσκοπήσεις έναντι του Ραχούλ Γκάντι, του οποίο άλλωστε το κόµµα, έχει χτυπηθεί από σκάνδαλα που βγήκαν στο φως της δηµοσιότητας και συνέβησαν όταν ακόµα βρισκόταν στην εξουσία.

Οι πολιτικοί προσπαθούν να χειραγωγήσουν τους Ινδούς αγρότες, καθ’ όλη την εβδοµηκονταετή πορεία της ινδικής δηµοκρατίας. Η διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι τα δυο µεγάλα κόµµατα προσπαθούν να εξουδετερώσουν το ένα το άλλο, µε υποσχέσεις υπερ-επιδοτήσεων.

Κρατικός αγροτικός µισθός

Την περασµένη Παρασκευή, το Νέο ∆ελχί ανακοίνωσε πως έχει εντάξει στον προϋπολογισµό του 2019, ένα µέτρο το οποίο προβλέπει την άµεση µεταφορά χρηµάτων σε µικρούς αγρότες που διαθέτουν αγροτική γη έκτασης µέχρι και δυο εκταρίων. Οι δικαιούχοι, λοιπόν, αναµένεται να λάβουν 6.000 ινδικές ρουπίες σε τρεις δόσεις. Πρόκειται για ένα µέτρο που αφορά 130 εκατ. µικρούς παραγωγούς και θα κοστίσει περίπου 11,2 δις δολάρια.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει περικοπές αλλού, προκειµένου να υλοποιήσει τον στόχο της, ίσως ακόµα και να δανειστεί. Φυσικά ο πρωθυπουργός υπόσχεται ακόµα µείωση του κόστους ασφάλισης των σοδειών, και  κρατικές εγγυήσεις για ενοικιάσεις αγροτικής γης. Από την άλλη πλευρά, το κόµµα του Γκάντι, δεσµεύεαι να κουρέψει τα αγροτικά δάνεια σε εθνικό επίπεδο, µια υπόσχεση που απέδωσε στις περιφερειακές εκλογές του ∆εκεµβρίου, ωστόσο το µέτρο αυτό αναµένεται να ωφελήσει τους περισσότερο εύπορους αγρότες, παρά την πλειοψηφία που νοικιάζει χωράφια.     

Χωρίς εκµοντερνισµό η γεωργία

Παρθένα από τον εκµοντερνισµό παρέµεινε η αγροτική οικονοµία της Ινδίας, η οποία παρουσιάζει την ταχύτερα αναπτυσσόµενη οικονοµία παγκοσµίως. Συγκεκριµένα, η αγροτική οικονοµία διατήρησε ρυθµούς ανάπτυξης κάτω του 3% τα τελευταία 30 χρόνια, όταν οι υπόλοιποι κλάδοι παρουσιάζουν ρυθµούς ανάπτυξης τουλάχιστον 7%. Αυτό αιτιολογεί το γεγονός ότι η πλειοψηφία των εκεί αγροτών βασίζονται στις πλέον βασικές τεχνολογίες, ενώ ο ιδιαίτερα µικρός κλήρος, αποκλείει κάθε προοπτική µεγάλης κλίµακας ανάπτυξης. Οι δε αγορές που απορροφούν τα προϊόντα τους, στην καλύτερη περίπτωση είναι αποδιοργανωµένες και στη χειρότερη, δυσλειτουργικές. Τα πράγµατα δεν δείχνουν να βελτιώνονται, αφού οι τιµές µειώνονται ενώ τα έξοδα εισροών βαίνουν αυξητικά, τα αρδευτικά έργα είναι ανεπαρκή και οι ασφάλειες των σοδειών ακριβές.


Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου μαζί με το περιοδικό Beer & Brunch
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία