BACK TO
TOP
Agrenda

Διελκυστίνδα ΕΔΟΚ-ΣΕΒΕΚ με την κατοχύρωση Γύρου

Σκοπιµότητες γύρω από τη διαχείριση κοινοτικών προγραµµάτων προώθησης, αλλά και ευρύτερα  οικονοµικά συµφέροντα που σχετίζονται µε τις εισαγωγές φθηνών κρεάτων, έβαλαν φωτιά, τις τελευταίες εβδοµάδες στην υπόθεση κατοχύρωσης του Γύρου, αρχικά ως ΕΠΙΠ (Εγγυηµένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν) και εν συνεχεία ως ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης).  

4-Gitsas

Πέτρος Γκόγκος

7
0

Πρωταγωνιστές ο Σύνδεσµος Ελληνικών Βιοµηχανιών Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) και η Εθνική ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Κρέατος (Ε∆ΟΚ). Καθώς φαίνεται, τα... όργανα είχαν αρχίσει αρκετό καιρό πριν, µε την αποχώρηση του ΣΕΒΕΚ από την ∆ιεπαγγελµατική, µε τους εκπροσώπους της τελευταίας να κάνουν λόγο για µεθοδευµένη προσπάθεια διάλυσης της οργανώσης για λόγους συµφερόντων. Ακολούθως ο ΣΕΒΕΚ κατέβασε φάκελο για την κατοχύρωση του Γύρου ως ΕΠΙΠ, επιλογή µε την οποία διατύπωσε ανοιχτά την διαφωνία της η ∆ιεπαγγελµατική, υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω κατοχύρωση της «συνταγής» δεν διευκολύνει την εγχώρια παραγωγή χοιρινού κρέατος, αντίθετα, αφήνει ορθάνοιχτες τις πόρτες στις εισγαγωγές. Η διαφωνία άνοιξε στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στη Zootechnia, υποχρεώνοντας τον ΣΕΒΕΚ να κατεβάσει και δεύτερο φάκελο για την κατοχύρωση του Γύρου και ως ΠΓΕ.

Εδώ φαίνεται όµως ότι παίζεται και το θέµα του ποιος θα διαχειρίζεται τα αντίστοιχα προγράµµατα προώθησης αυτού του προϊόντος, µε τη ∆ιεπαγγελµατική να επιµένει στις ενστάσεις και να εκφράζει τη βούληση να υποβάλει δικό της ξεχωριστό φάκελο για το Γύρο ως ΠΓΕ.

Η συνέχεια επί της σκηνής. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι η διαφορές που έχουν ανακύψει και η µη γεφύρωσή τους για την υποβολή κοινού φακέλου (προφανώς για ΠΓΕ), µε την υποστήριξη και των δύο οργανώσεων από τη χώρα µας, πιθανότατα θα οδηγήσει σε παλινωδίες και καθυστερήσεις, αφήνοντας ανοιχτό το γήπεδο στους ανταγωνιστές, τόσο της εγχώριας παραγωγής κρέατος όσο και στα παρασκευάσµατα των ξένων.


Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία