BACK TO
TOP
Agrenda

Νέα τάξη πραγμάτων στις φετινές εαρινές καλλιέργειες

Τα µέσα Μαρτίου µπορεί και να είναι νωρίς για να αποτυπωθεί το κλίµα µέσα στο οποίο κινούνται οι εαρινές σπορές, ωστόσο, ένα πολύ διαφορετικό πνεύµα φαίνεται να επικρατεί στον τρόπο µε τον οποίο οργανώνεται, αυτή τη χρονιά, η συγκεκριµένη αγορά. Το ρεπορτάζ θέλει τη συγκέντρωση σε επίπεδο αγροτικών εκµεταλλεύσεων να επιταχύνεται, τον αριθµό των καλλιεργητών να περιορίζεται και τους λεγόµενους µικροµεσαίους αγρότες να παίρνουν µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο το δρόµο της αποχώρησης από την ενεργό δράση. 

3-Earines-kalliergeies

Γιάννης Πανάγος

21
0

Μ’ αυτή την έννοια και ο τρόπος µε τον οποίο δοµείται η σχέση ανάµεσα στους καλλιεργητές και στα γεωπονικά καταστήµατα ή και άλλα οργανωµένα σχήµατα που παρεµβάλλονται για την προµήθεια των εισροών, δείχνει να αναπροσαρµόζεται. Το µήνυµα µοιάζει να έχει περάσει προς όλες τις πλευρές, οι πολλές πιστώσεις -χωρίς αντίκρισµα- έχουν κοπεί και για να πάρει κάποιος την ευθύνη να καλλιεργήσει τη νέα χρονιά, είτε θα πρέπει να έχει στην άκρη τα απαραίτητα ίδια κεφάλαια είτε θα πρέπει να είναι ενταγµένος σε κάποιο σχηµατισµό και η δραστηριότητά του να τυγχάνει ευρύτερης αναγνώρισης. Η «γραµµή» που κυριαρχεί στα µαγαζιά (καταστήµατα αγροτικών εφοδίων) γράφει «προσοχή» και η πίστωση προς τους µικρούς παραγωγούς είναι τµηµατική και δεν υπερβαίνει την εβδοµάδα. Με άλλα λόγια, η πρόσβαση στα απαραίτητα εφόδια ανοίγει µόνο µε την τραπεζική κάλυψη (κάρτα κ.α.) ή την αναφορά σε κάποια µορφή συνεργασίας που ξεπερνάει τα καλασικά όρια του παραδοσιακού µεµονωµένου αγρότη - καλλιεργητή. Κάποιες οργανώσεις παραγωγών, άµεσα συνδεδεµένες µε κάποιο πιστωτικό ίδρυµα ή ενταγµένες σε τριγωνικά σχήµατα (τύπου συµβολαιακής) µε κάποιες µεταποιητικές επιχειρήσεις, καθίστανται πλέον απαραίτητα διαβατήρια για τη λειτουργία των µονάδων.

Άλλωστε και σε επίπεδο µεγάλων εταιρειών που υποστηρίζουν το χώρο της αγροτικής παραγωγής τα πράγµατα εξελίσσονται και γίνονται όλο και πιο ξεκάθαρα.

Η εξαγορά της Monsanto από τη Bayer π.χ. και η µεταφορά του χαρτοφυλακίου σπόρων (της δεύτερης) στη BASF, επιταχύνει απ’ ότι φάινεται κάποιες εξελίξεις, ειδικά στο βαµβάκι, όπου το ενδιαφέρον, ως προς την Ελληνική αγορά, παραµένει µεγάλο.

Έτσι, αντίθετα µε ό,τι λέγεται γενικώς, περί πανσπερµίας ποικιλιών σπόρων βαµβακος, τα «πακέτα» λύσεων µε οµοιογενή χαρακτηριστικά που διατίθενται αυτό τον καιρό στην αγορά είναι λίγα και συγκεκριµένα. Αντιστοίχως και οι εκκοκκιστές είναι κατά κάποιο υποχρεωµένοι να δουν µε µεγαλύτερη προσοχή τα θέµατα της οµοιογένειας στην παραγωγή και να κινηθούν πιο δραστήρια για την κατοχύρωση, αναγνώριση της παραγωγής και την αποτίµηση της πρώτης ύλης. 


Αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 16 Μαρτίου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία