BACK TO
TOP
Agrenda

Η ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι ανοίγει δρόμο στις πληρωμές

Θέµα χρόνου θεωρείται πια η πίστωση των λογαριασµών των δικαιούχων βαµβακοπαραγωγών µε την ειδική ενίσχυση, που κούρασε λόγω των καθυστερήσεων και των αναβολών. Μια διαδικασία που µόλις ολοκληρωθεί θα ξεµπλοκάρει και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του Οργανισµού Πληρωµών απέναντι στους αγρότες. Εκτός από τις συνδεδεµένες του 2018 που πιστώνονται κατά το σύνηθες σταδιακά, τους επόµενους δύο µήνες το βάρος θα πέσει στις εκκαθαρίσεις προγραµµάτων αλλά και εκκρεµοτήτων ενιαίας ενίσχυσης και εξισωτικών. 

vamvaki

Ελένη Δούσκα

82
3

Όσον αφορά την ειδική ενίσχυση βάµβακος, η ολοκλήρωση των διασταυρωτικών ελέγχων, ειπώθηκε αρµοδίως ότι δεν επέτρεψε στη διαδικασία να τρέξει νωρίτερα, ενώ οι πληροφορίες έκαναν λόγο για έλλειψη ρευστότητας, που πήγε πίσω την πληρωµή ένα µήνα από τις πρώτες δεσµεύσεις του ίδιου του υπουργού για τέλη Φεβρουαρίου. Το πριµ υπολογίζεται στα 68,5 ευρώ το στρέµµα, µε τους καλλιεργητές που είχαν ζηµιά λόγω καιρικών συνθηκών και πόρισµα των γεωπόνων του ΕΛΓΑ που να επιβεβαιώνει τη σχετική απώλεια παραγωγής, να µη χάνουν την ενίσχυση λόγω χαµηλότερου πλαφόν.     

Μαζί στην παρτίδα αυτή των πληρωµών και οι οικονοµικές ενισχύσεις ύψους περί το 1 εκατ. ευρώ για τους παραγωγούς των µικρών νησιών του Αιγαίου όσον αφορά τις εξής καλλιέργειες: δαµάσκηνα Σκοπέλου, φασόλια και βρώσιµο λαθούρι, φάβα και ντοµατάκι Σαντορίνης, γεώµηλα, αγκινάρα Τήνου, εσπεριδοειδή σε Χίο, Σάµο, Κάλυµνο, Κάρπαθο και Ρόδο, κριθάρι Λήµνου και διατήρηση παραδοσιακών ελαιώνων. Επιπλέον θα πιστωθούν και κάποια υπόλοιπα από τις διορθώσεις που έγιναν µετά την πληρωµή των πρώτων 7 συνδεδεµένων ενισχύσεων (σκληρό σιτάρι, βρώσιµα όσπρια, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή και πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά σανοδοτικά ψυχανθή, καρποί µε κέλυφος, µήλα και ζαχαρότευτλα).

Μόλις ξεµπερδέψουν επιτέλους µε τη µεγάλη πίστωση περί τα 160 εκατ. ευρώ στους βαµβακοπαραγωγούς, διοικητικοί από τις Περιφέρειες και τις ∆ΑΟΚ σε συνεργασία µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξεκινήσουν τη διαδικασία των εκκαθαρίσεων, η ροή των οποίων θα εξαρτηθεί προφανώς από την ταµειακή ρευστότητα. Αυτό σηµαίνει δηλαδή ότι οι εκκρεµότητες όσων παραγωγών έχουν απλήρωτα υπόλοιπα από την ενιαία ενίσχυση της περσινής χρονιάς, αυτά θα κλείνουν µε σταδιακές πιστώσεις.

Εν τω µεταξύ, µέσα στην επόµενη εβδοµάδα ή την πρώτη εβδοµάδα του Απριλίου δροµολογείται να πληρωθούν µια εκκαθάριση και οι δικαιούχοι της νιτρορύπανσης, του Κοµφούζιο και της ζιζανιοκτονίας των ορυζώνων. Μάλιστα έχει προηγηθεί η έκδοση σχετικής απόφασης που δηµοσιεύτηκε στη ∆ιαύγεια για τη διάθεση πίστωσης ποσού 15 εκατ. ευρώ που αφορά υπόλοιπα του προγράµµατος για το 2018.

Μέχρι το Πάσχα προγραµµατίζεται να δοθεί και η εκκαθάριση στους δικαιούχους του πρώτου έτους της δράσης των Σπάνιων Φυλών, ενώ για τον Μάιο δροµολογείται η εκκαθάριση του δεύτερου έτους της δράσης του Μέτρου 11 για τη Βιολογική Γεωργία και του πρώτου έτους της αντίστοιχης δράσης  για τη Βιολογική Κτηνοτροφία.

Τέλος, όπως κάθε χρόνο σταδιακά θα πιστωθούν και οι υπόλοιπες συνδεδεµένες του 2018, µε τελευταίες αυτές για τα ζωικά που φαίνεται να πηγαίνουν για τον Μάιο, αν και από το υπουργείο αφήνουν να διαρρεύσει ότι γίνεται µεγάλος αγώνας η πληρωµή να τρέξει πριν το Πάσχα.



Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 22 Μαρτίου μαζί με το περιοδικό Wine Trails

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

09-04-2019 10:38Θεολογος

Τα λεφτα του 14 ξεχαστε τα οπως και εγω. Η απονιτροποιηση του 18 ποτε με το καλο;

Απάντηση

22-03-2019 13:04Αγροτης

Τοσ αλανταβοσιν ;;;μια δωθε μια κειθε τι κακο πραμα μας εχ βρει μη τι σας;πειτη μια μερομηνια για τς παραδες,μο βγαλατε την Παναγiα με τσ μεεομηνιες γαμο τη μανατ με την πληρομητ γαμοτενε

Απάντηση

22-03-2019 11:04ΜΠΑΜΠΗΣ

οι εκρεμμότητες που υπάρχουν απο την συνδεδεμένη του 2014 λόγω του δορυφόρου πότε θα δωθούν που πέρασαν 4 χρόνια;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία