BACK TO
TOP
Agrenda

Με συνταγή πρωταθλητή στην καλλιέργεια ηλίανθου

Από τη µια οι σταθερές τιµές και από την άλλη η επιστροφή ορισµένων παραγωγών σε περιοχές του Έβρου από το βαµβάκι και το σιτάρι, διαµορφώνουν µια τάση αύξησης των καλλιεργούµενων εκτάσεων, η οποία φέτος αναµένεται να ανεβάσει στα 750.000 µε 770.000 στρέµµατα την καλλιέργεια του ηλίανθου.

3_Hlianthos

57
1

Η σιγουριά των 35 λεπτών το κιλό που πληρώνουν τα τελευταία χρόνια και µάλιστα βάσει συµβολαίων οι εταιρείες παραγωγής βιοκαυσίµων, σε συνδυασµό µε τη βελτίωση των αποδόσεων από τη χρήση καλύτερων εισροών και υβριδίων, µαζί µε τις ωφέλειες της αµειψισποράς επιτρέπουν στον ηλίανθο να διεκδικεί θέση στην πρώτη τριάδα µεταξύ των «µεγάλων καλλιεργειών».

Υπενθυµίζεται ότι πέρυσι, οι καλλιεργούµενες εκτάσεις δεν ξεπέρασαν τα 710.000 στρέµµατα, παρά τις αρχικές εκτιµήσεις για 750.000 στρέµµατα, ενώ το 2017 ήταν κοντά στα 770.00 στρέµµατα. Οι φετινές εκτιµήσεις µένουν να επιβεβαιωθούν µετά τα µέσα Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου, όταν και ξεκινούν οι σπορές. Σηµειώνεται πάντως πως στην αύξηση των εκτάσεων του ηλίανθου πέραν του Έβρου συνέβαλε η ένταξή του στο πρόγραµµα της Απονιτροποίησης, που εφαρµόστηκε για πρώτη φορά πέρυσι σε όλα τα ποτιστικά αγροτεµάχια που βρίσκονται σε «ζώνες ευαίσθητες στα νιτρικά», από το οποίο πριµοδοτείται µε περίπου 32 ευρώ ανά στρέµµα, µια ενίσχυση που µάλιστα ήταν αφορολόγητη. Σύµφωνα µε τα όσα αναφέρει ο Campaign Manager ηλίανθου, ενεργειακών φυτών και σιτηρών της Syngenta ∆ηµήτρης Βλαχάκης, η τιµή στον ηλίανθο έχει σταθεροποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια στα 35 λεπτά το κιλό. Πρόκειται για µια ικανοποιητική τιµή, όπως είπε, και για τον λόγο αυτό η παραγωγή είναι σχετικά σταθερή, ωστόσο «χρόνο µε το χρόνο, µε τις αυξήσεις στο κόστος της παραγωγής, ενίοτε ο παραγωγός οριακά δεν µπαίνει µέσα, ειδικά όταν η σοδειά δεν είναι καλή», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς µια ιδανική τιµή, αφού «για τον κάθε παραγωγό είναι διαφορετικά τα πράγµατα, αφού πρέπει να υπολογίσει και τα νοίκια, το κόστος νερού. Πάντως από τα 37 λεπτά και πάνω θα ήταν ικανοποιητική για τους περισσότερους. Άλλωστε όταν ξεκίνησε, ήταν στα 40 λεπτά το κιλό, για να δώσει κίνητρα στους παραγωγούς» εξηγεί.

Σηµειώνεται εδώ πως κατά µέσο όρο η καλλιέργεια ηλίανθου αποδίδει κοντά στα 300 κιλά το στρέµµα. «Τα ξερικά χωράφια οι αποδόσεις κυµαίνονται ανάµεσα στα 180 µε 200 ευρώ το στρέµµα, ενώ στα ποτιστικά 300 µε 350 ευρώ το στρέµµα», εξήγησε ο κ. Βλαχάκης, συµπληρώνοντας πως πρακτικά, στα ξερικά οι παραγωγοί επενδύουν λιγότερο στις εισροές.  Σε ό,τι αφορά τέλος τη ζιζανιοκτονία, αυτή είναι ένα λυµένο θέµα, αφού το 99% των υβριδίων που καλλιεργούνται στη χώρα µας, είναι ανθεκτικά στις δραστικές ουσίες imazamox ή tribenuron.


Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 30 Μαρτίου μαζί με το περιοδικό Αγρόκτημα

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

31-03-2019 21:18ΚΩΣΤΟΥΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Το άρθρο σας είναι λάθος και δεν έχει σχέση με την πραγματικοτητα γιατί εάν έβγαζε ο παραγωγός 300 με 350 ευρό το στρέμμα τότε η παραγωγή του θα έπρεπε να είναι 1000 κιλά Σας ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία