BACK TO
TOP
Agrenda

Ορεινοί και επιλαχόντες στη δεύτερη προκήρυξη βιολογικής κτηνοτροφίας

Με προτεραιότητα στους ορεινούς κτηνοτρόφους και αλλαγές στα κριτήρια µοριοδότησης, ώστε να µην δίνουν πλέον µεγάλο πλεονέκτηµα στους παραγωγούς βιολογικών ζωοτροφών, αναµένεται να εκδοθεί η δεύτερη προκήρυξη της Βιολογικής Κτηνοτροφίας.

2_Viologiki-ktinotrofia

Γιώργος Κοντονής

135
1

Οι επιλαχόντες που προέκυψαν από την πρώτη προκήρυξη ξεπέρασαν τους 15.000 και αυτούς ακριβώς είναι που επιθυµεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κυρίως να καλύψει, σύµφωνα και µε τον ίδιο τον υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη. Για τη νέα πρόσκληση, βάσει των πληροφοριών της Agrenda, έχει υπάρξει ήδη ενηµέρωση των φορέων πιστοποίησης, ενώ στόχος απ’ ό,τι φαίνεται είναι να συµπέσει µε τη δεύτερη προκήρυξη στις Σπάνιες Φυλές (καθώς αποτελούν προγράµµατα που συνδυάζονται άριστα) και η οποία αναµένεται να βγει το αργότερο την πρώτη εβδοµάδα του Απριλίου.

Μένει να φανεί τώρα πόσα θα είναι τα διαθέσιµα κονδύλια, ενώ εκτός απροόπτου οι αιτήσεις θα γίνουν µε βάση το ΟΣ∆Ε του 2019. Εφόσον πάντως υπάρξει η τροποποίηση των κριτηρίων, αυτά αναµένεται να βγουν σε δηµόσια διαβούλευση. Σύµφωνα µε τα δεδοµένα της περασµένης πρόσκλησης αναµένεται να ισχύσουν τα εξής:

Ποσά ενίσχυσης

Όσον αφορά τα ποσά ενίσχυσης, αν η πυκνότητα βόσκησης της ενταγµένης εκµετάλλευσης είναι µεγαλύτερη του 1ΜΖΚ ανά εκτάριο, η ενίσχυση ανά εκτάριο θα πολλαπλασιάζεται κατά µέγιστο επί 1,29 µε τα ποσά όπως φαίνονται παρακάτω:

∆ράση 11.1.2: Ενισχύσεις για τη µετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και µεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία:

- Αιγοπρόβατα: 211 ευρώ ανά εκτάριο ετησίως.

- Βοοειδή µε κρεατοπαραγωγική/µικτή κατεύθυνση: 267 ευρώ ανά εκτάριο ετησίως.

∆ράση 11.2.2: Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και µεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία:  Βοοειδή µε γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση: 333 ευρώ ανά εκτάριο ετησίως.

- Αιγοπρόβατα: 211 ευρώ ανά εκτάριο ετησίως (συν 36 ευρώ για δαπάνες πιστοποίησης).

- Βοοειδή µε κρεατοπαραγωγική/µικτή κατεύθυνση: 267 ευρώ ανά εκτάριο ετησίως (συν 13 ευρώ για δαπάνες πιστοποίησης).

- Βοοειδή µε γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση: 333 ευρώ ανά εκτάριο ετησίως (συν 14 ευρώ για δαπάνες πιστοποίησης).

∆ικαιούχοι

Επιλέξιµοι προς ένταξη στο υποµέτρο 11.1 είναι οι «νεοεισερχόµενοι», δηλαδή οι γεωργοί που αναλαµβάνουν να εντάξουν στο σύστηµα της βιολογικής γεωργίας, βοσκοτόπους ή/και εκτροφές ζώων που δεν συµπεριλαµβάνονται σε ενεργή σύµβαση µε Οργανισµό Πιστοποίησης.

Επιλέξιµοι προς ένταξη στο υποµέτρο 11.2 είναι υποψήφιοι µε βοσκοτόπους ή/και εκτροφές ζώων, τα οποία είναι ενταγµένα στο σύστηµα της βιολογικής γεωργίας, µέσω σύµβασης µε Οργανισµό Πιστοποίησης.


Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί από το Σάββατο 30 Μαρτίου μαζί με το περιοδικό Αγρόκτημα

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

31-03-2019 23:54Καμπουρης αθανασιος

Καλησπερα ειμαι κτηνοτροφος και εχω αγελαδες ελευθερας βοσκης κρεατοπαραγωγης θελω να ενταχθω στο προγραμμα βιολογικης κτηνοτριφια που πρεπει να απευθηνθω

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία