Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Agrenda

Αγρότες – βιομήχανους θέλει το νέο παραγωγικό μοντέλο, με δραστήρια παρουσία σε ολόκληρο το φάσμα της αλυσίδας

Αν υπήρξαν κάποια σηµεία µε βαθύτερο ενδιαφέρον στην 2ωρη συνέντευξη τύπου (Τρίτη 21 Μαϊου) του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρου Αραχωβίτη, αυτά, σίγουρα δεν συνδέονται µε αυτές καθ’ εαυτές τις εξαγγελίες αλλά µε ορισµένες ενδιαφέρουσες επισηµάνσεις στο πλαίσιο των εξαγγελιών. Κι αν κάποιος κέρδισε τις εντυπώσεις, από σύσσωµη την πολιτική ηγεσία που παρέστη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης (γενικοί γραµµατείς και διοικήσεις οργανισµών) αυτός δεν είναι άλλος από τον γενικό γραµµατέα Αγροτικής Πολιτικής και ∆ιαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, καθηγητή του ΓΠΑ, Χαράλαµπο Κασίµη.

1-Trakter

Γιάννης Πανάγος

989
0

 Φάνηκε καθαρά στη διάρκεια της συνέντευξης, ότι, είναι ο µόνος που έχει αίσθηση του χώρου τον οποίο υπηρετεί, αφουγκράζεται τα κελεύσµατα των καιρών, έχει εικόνα των τεκταινόµενων στις Βρυξέλλες και είναι σε θέση να συµβάλει στη χάραξη µιας στρατηγικής, η οποία, να διευκολύνει τη θέση των αγροτών και να τους οδηγεί µε κάποια ασφάλεια στη µετάβαση στη νέα εποχή. Τι επισήµανε εν προκειµένω ο κ. Κασίµης;

Νέοι και σύγχρονοι αγρότες αντιλαµβάνονται την ανάγκη να επενδύσουν σε όλο το φάσµα της αλυσίδας υπεραξίας της αγροτικής παραγωγής και όχι µόνο στον πρωτογενή τοµέα. Πόσοι χωράνε σ’ αυτό και πόσοι θα µπορέσουν πραγµατικά να το κάνουν, είναι µια άλλη συζήτηση.

Το ενδιαφέρον των ιδιωτών επενδυτών για έργα στην εµπορία και µεταποίηση αγροτικών προϊόντων είναι µεγάλο. Αυτό κάτι δείχνει.

Η απόφαση για εσωτερική σύγκλιση των δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης είναι δεδοµένη, ενώ οι πιέσεις -προς τις Βρυξέλλες- για πλήρη εξωτερική σύγκλιση θα πρέπει να αντιµετωπισθούν µέσα από τις κατάλληλες συµµαχίες.

Η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για νέα χρηµατοδοτικά εργαλεία είναι εδώ, το Ταµείο Αγροτικών Εγγυήσεων προχωράει, ίσως αυτό αποτελέσει τη «µαγιά» για την επενδυτική τράπεζα που χρειάζεται η χώρα.

Αγροτική παραγωγή  και ανάπτυξιακή ανασυγκρότηση δεν µπορεί να υπάρξει χωρίς συνεργασίες και συνεταιρισµούς, η ενθάρρυνση αυτής της διαδικασίας θα κρίνει σε µεγάλο βαθµό το αποτέλεσµα των προσπαθειών «ανάταξης» της γεωργίας.

Ειδήσεις θα µπορούσε να βρει κανείς και σε όσα αποφεύχθηκε επιµελώς να αναφερθούν στη διάρκεια της συνέντευξης κι αυτά έχουν να κάνουν µε την απαξίωση µεγάλου µέρους των αγροτικών εκµεταλλεύσεων, µε την υφαρπαγή ή υποκατάσταση του ρόλου των παραγωγών (Τρίµµατα σελ. 49), µε την «ευθυγράµµιση» των τιµών παραγωγού διεθνώς, µε την αποδυνάµωση των κοινωνιών της υπαίθρου. Σίγουρα δεν είναι αυτά θέµατα για να ανοίξουν και µάλιστα από την πλευρά των πολιτικών, τρεις µέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Είναι όµως θέµατα.

Διαβάστε περισσότερα στην Agrenda που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 24 Μαΐου, μαζί με το περιοδικό Αγρόκτημα

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία