BACK TO
TOP
Agrenda

Από 5% έως 10% αύξηση παραγωγής στο εξάμηνο για την εγχώρια χοιροτροφία

Στις ήδη υπάρχουσες υποδοµές επιχειρείται µια αύξηση του αριθµού των χοίρων στην Ελλάδα, αύξηση η οποία θα γίνει αισθητή στην αγορά µετά από έξι µήνες. «Όλοι θα προσθέσουµε λίγους χοίρους παραπάνω» αναφέρει στην Agrenda ο πρόεδρος της Νέας Οµοσπονδίας Χοιροτρόφων Γιάννης Μπούρας. Όπως εξήγησε ο ίδιος, ο λόγος που οι Έλληνες χοιροτρόφοι δεν προχωρούν σε µεγαλύτερες επενδύσεις τόσο σε ζωικό κεφάλαιο όσο και σε υποδοµές, είναι γιατί υπάρχει διστακτικότητα στον κλάδο λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. «Κανείς δεν θα επενδύσει αν δεν λυθεί το ζήτηµα», ανέφερε.

2-xoirino-pinakas

Πέτρος Γκόγκος

36
0

Η τιµή του ελληνικού χοιρινού κρέατος βρίσκεται στα 1,50 ευρώ ανά κιλό ζων βάρος το διάστηµα αυτό, µε την τιµή ωστόσο να παραµένει στο ίδιο πλαίσιο που κινείται την τελευταία διετία. Πέρυσι τέτοιο καιρό η τιµή βρισκόταν στα 1,30 ευρώ το κιλό, όµως πριν από δυο χρόνια η τιµή είχε αγγίξει ακόµη και τα 1,60 ευρώ το κιλό. Υπενθυµίζεται πως τον ∆εκέµβριο του 2018, οι τιµές παραγωγού στο ελλειµµατικό χοιρινό κινούταν σε οριακά επίπεδα, κοντά στα 1,25 ευρώ το κιλό.  Ας αναφερθεί πως τιµές κάτω κοντά στα 1,20 ευρώ είναι οριακές, µιας και το κόστος παραγωγής υπολογίζεται κοντά στο ποσό αυτό, µε τις ζωοτροφές να αποτελούν το µεγαλύτερο έξοδο.

Φαίνεται λοιπόν πως η αύξηση της τιµής, στην εγχώρια παραγωγή, τουλάχιστον, δεν ανταποκρίνεται στην πραγµατικότητα που περιγράφουν δηµοσιεύµατα του ξένου Τύπου, για τις τιµές στο χοιρινό. Βασικό µέληµα της ελληνικής παραγωγής είναι να µην φτάσει η ασθένεια που αποδεκατίζει το κοπάδι της Κίνας και εδώ.

«Αυτό που ευχόµαστε είναι να µην έρθει η ασθένεια στη χώρα. Εµείς παίρνουµε πολλά µέτρα βιοασφάλειας. Θα έπρεπε όµως σαν χώρα να έχουµε πάρει και άλλα µέτρα που πήραν οι υπόλοιπες χώρες», σηµειώνει ο κ. Μπούρας. Όπως υποστηρίζει, οι έλεγχοι στα σύνορα δεν είναι τόσο αυστηροί όσο θα έπρεπε, ενώ χρειάζεται η πολιτεία να σπεύσει στην αύξηση του κτηνιατρικού προσωπικού για παρακολούθηση των χοίρων σε εκµεταλλεύσεις και άλλους χώρους που σχετίζονται µε την παραγωγή. «Το υπουργείο επικαλείται την δυσµενή οικονοµική συγκυρία», προσθέτει.

Ισπανία και ΗΠΑ επενδύουν

Την ίδια στιγµή, η δεύτερη και η τέταρτη στη λίστα µε τους µεγαλύτερους χοιροτρόφους χώρες, δηλαδή ΗΠΑ και Ισπανία, φαίνεται πως ανεβάζουν στροφές µε επενδύσεις και µέτρα προστασίας. Συγκεκριµένα, η Ισπανία, επενδύει στην κατασκευή χοιροστασίων και  αυξάνει παράλληλα το κοπάδι της. Οι Ηνωµένες Πολιτείες αύξησαν  επίσης τον πληθυσµό των χοίρων κατά σχεδόν 2% το τελευταίο διάστηµα, ενώ πρόσφατα το υπουργείο γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) ανακοίνωσε πως θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους για να αποτρέψει την εµφάνιση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Βόρεια Αµερική. Σηµειώνεται πως στην πρώτη θέση και µε µεγάλη διαφορά βρίσκεται η Κίνα, ενώ τρίτη είναι η Βραζιλία, στην οποία ωστόσο παρατηρείται σηµαντική µείωση των αποθεµάτων. Πέµπτη έρχεται η Γερµανία.

Σε παγκόσµιο επίπεδο πάντως, ο αριθµός των χοίρων µειώθηκε κατά σχεδόν 2% σε 768 εκατ. ζώα. Ο λόγος για αυτή τη µείωση είναι φυσικά οι δυσκολίες που αντιµετωπίζει η Κίνα.

Διαβάστε περισσότερα στην Agrenda που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 24 Μαΐου, μαζί με το περιοδικό Αγρόκτημα

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία