Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Agrenda

Μειωμένη η εγχώρια παραγωγή ροδακίνου, αυξημένη στην ΕΕ

Ο πήχυς της προσδοκώµενης παραγωγής για φέτος τοποθετείται στους 3.060.811 τόνους, έναντι 2.777.580 της περσινής χρονιάς και 3.012.499 τόνων της πενταετίας 2013-2017, µε την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία να αναµένουν αύξηση της συνολικής παραγωγής τους, κατά 12%, 13% και 17%, αντίστοιχα, έναντι του 2018, εν αντιθέσει µε την Ελλάδα, που προβλέπει υποχώρηση κατά 7%.

2-Rodakina

Λεωνίδας Λιάμης

194
0

Στις εκτιµήσεις αυτές προχώρησε το Αγροτικό Επιµελητήριο της Λέριδα, στην Καταλονία της Ισπανίας, συνθέτοντας επιµέρους προεκτιµήσεις τις οποίες διατύπωσαν εκπρόσωποι του κλάδου και από τις τέσσερις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπου καλλιεργούνται τα εν λόγω πυρηνόκαρπα.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σύµφωνα µε τις προβλέψεις του Ευάγγελου Καραΐνδρου, από την Κοινοπραξία Οµάδων Παραγωγών και Συνεταιρισµών Ηµαθίας, η φετινή παραγωγή επιτραπέζιων ροδάκινων αναµένεται να κυµανθεί στους 216.416 τόνους, καταγράφοντας πτώση κατά 11% έναντι των 243.600 τόνων του 2018. Σε σχέση, ωστόσο, µε τις επιδόσεις της πενταετίας 2013-2017 η προβλεπόµενη παραγωγή του 2019 είναι υψηλότερη, κατά 15%.

Στα νεκταρίνια, αντίστοιχα, για φέτος αναµένεται ότι θα συγκοµιστούν περί τους 119.488 τόνοι, 3% αυξηµένοι από πέρυσι, αλλά και κατά 47% περισσότεροι από την πενταετία αναφοράς, ενώ στα συµπύρηνα δεν αναµένεται σηµαντική µεταβολή συγκριτικά µε το 2018 (σ. σ. θα είναι οριακή η αύξηση κατά 1.930 τόνους), όταν και συγκοµίστηκαν 450.000 τόνοι, ωστόσο έναντι της πενταετίας αναφοράς η αύξηση θα είναι 39%. Μάλιστα η χώρα µας είναι η µεγαλύτερη παραγωγός συµπύρηνου σε όλη την Ευρώπη, µε αρκετή διαφορά από τη δεύτερη Ισπανία.

Συνολικά η χρονιά για την ελληνική παραγωγή και στις τρεις κατηγορίες των φρούτων, αναµένεται να διαµορφωθεί στους 787.834 τόνους, από 810.000 τόνους το 2018, καταγράφοντας µείωση σε ποσοστό 7%, αλλά αν συγκριθεί µε την πενταετία 2013-2017 θα είναι αυξηµένη κατά 24%.

Συµπερασµατικά στις ανακοινώσεις του Αγροτικού Επιµελητηρίου της Λέριδα αναφέρεται πως το 2019 ο χειµώνας ήταν γενικά µαλακός στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία και πιο κανονικός στην Ελλάδα. Στην αρχή της άνοιξης ήταν επίσης µαλακός και οι ανθοφορίες εξελίχθηκαν σε πολύ καλές καιρικές συνθήκες. Όµως από τα τέλη Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου ο καιρός άρχισε να χειροτερεύει, ενώ εκδηλώθηκαν και περιορισµένοι παγετοί σε ορισµένες περιοχές. Οι χαµηλές αυτές θερµοκρασίες για την εποχή πιθανώς θα προκαλέσουν µικρή καθυστέρηση µίας εβδοµάδας στη συγκοµιδή, ειδικά στις βόρειες παραγωγικές ζώνες, του ροδάκινου όπως Καταλονία, Αραγονία, Γαλλία και βόρειος Ιταλία.

Επισηµαίνεται ακόµη πως οι δύο αποφασιστικοί παράγοντες, ως προς το πώς θα εξελιχθεί η καµπάνια του 2019, για τα τρία αυτά καλοκαιρινά φρούτα, θα είναι η κλιµάκωση της παραγωγής µεταξύ των επιµέρους παραγωγικών κέντρων και οι κλιµατικές συνθήκες, που θα επηρεάσουν την κατανάλωση. Πρακτικά αυτό σηµαίνει πως αν δεν συµπέσουν οι παραγωγές χρονικά ως προς την εµπορική τους διάθεση, θα βοηθήσει την εύκολη πώλησή τους και µε καλές τιµές, όπως επίσης θετικά θα λειτουργήσει και το αν υπάρξει ζέστη και καύσωνες, που ευνοούν την κατανάλωσή τους.

Αυξηµένη παραγωγή πυρηνόκαρπων περιµένουν Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία φέτος

Η ισπανική παραγωγή, σύµφωνα µε τις Patricia De Almandoz Fraile και Sara Ruiz Chacon, του Cooperativas Agro Alimentarias Afrucat, εκτιµάται φέτος, ότι θα ανέλθει, συνολικά στους 1.298.679 τόνους, σηµειώνοντας άνοδο 12% έναντι του 2018 και κατά 6% σε σχέση µε την πενταετία αναφοράς.

Στην Ιταλία, βάσει των στοιχείων που παρέθεσαν οι Elisa Macchi και ο Tomas Bosi από το Centro Servizio Ortofruticolo, αναµένει µια συνολική παραγωγή στους 1.216.009 τόνους, η οποία θα είναι υψηλότερη κατά 13% συγκριτικά µε πέρυσι, αλλά µειωµένη κατά 7% έναντι του µέσου όρου της επίµαχης πενταετίας 2013-2017.

Η Γαλλία τέλος αναµένει σηµαντική αύξηση της παραγωγής της, κατά 17% συγκριτικά µε το 2018, αλλά ο όγκος της είναι µικρός και συνολικά δεν θα υπερβεί τους 210.219 τόνους και µάλιστα θα είναι µικρότερος σε ποσοστό 3% έναντι του µέσου όρου της επίµαχης πενταετίας, όπως εκτιµά η Laurent Bernadette από το SCEES AGRESTE. Οι Γάλλοι αναφέρουν επίσης πως πλέον έχει σταθεροποιηθεί ο όγκος της ετήσιας παραγωγής τους.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία