BACK TO
TOP
Agrenda

Συνεργασία ερευνητών του CMI με το κολλέγιο Perrotis για την ελιά

Στην καλλιέργεια της ελιάς, επιτραπέζιας, αλλά και ελαιοποιήσιμης, θα απευθύνεται ένα από τα καινοτόμα προϊόντα θρέψης που ετοιμάζει στα άδυτα του ερευνητικού κέντρου CMI, ο πολυεθνικός όμιλος Rullier.

35b

Λεωνίδας Λιάμης

97
0

Με την παρότρυνση της εταιρείας ΛΥΔΑ, που αποτελεί joint venture των Γάλλων στην Ελλάδα, το CMI αποφάσισε να τεστάρει και επί ελληνικού εδάφους, σε μια στρατηγική, μάλιστα, για τη χώρα καλλιέργεια, το νέο προϊόν που έχει αναπτύξει στην κατηγορία των βιοδιεγερτών, η οποία, ως πεδίο, θεωρείται ό,τι πιο νέο συντελείται αυτή τη στιγμή, διεθνώς, στο επίπεδο της έρευνας για τη θρέψη των φυτών.

Προκειμένου τα αποτελέσματα που θα προκύψουν να είναι αξιόπιστα, αναζητήθηκε ένας φορέας με γνώση στο αντικείμενο της καλλιέργειας της ελιάς και με διεθνή αναγνώριση, ώστε με την «υπογραφή» του να καθιστά αποδεκτούς και από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, τους όποιους ισχυρισμούς συνοδεύσουν το προϊόν, ως προς τη χρήση του στο χωράφι, όταν αυτό κριθεί έτοιμο να λανσαριστεί στην αγορά.

«Αυτά τα χαρακτηριστικά αξιοπιστίας τα διαθέτει το κολλέγιο Περρωτής στις τάξεις του οποίου υπάρχουν πολλοί εξειδικευμένοι επιστήμονες με σπουδές σε φημισμένα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ολλανδίας, ενώ και οι εργαστηριακές του υποδομές είναι από τις πλέον σύγχρονες», ανέφερε στην Agrenda o dr Frank Jamois, επικεφαλής του εργαστηρίου έρευνας θρέψης φυτών του CMI, μετά την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας των δύο μερών την περασμένη Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανακοινώθηκε, μάλιστα, η συνεργασία θα πλαισιωθεί και με την χορήγηση μιας εξάμηνης υποτροφίας, από την πλευρά του Γάλλων, σε απόφοιτο του Κολλεγίου Περρωτής, ο οποίος θα τρέξει την εφαρμογή των πειραμάτων στο χωράφι και στη συνέχεια και στα εργαστήρια του στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Μια από τις βασικές αποστολές του υπότροφου ερευνητή θα είναι να διερευνήσει το πώς θα επιδράσει ο μηχανισμός φυσιολογίας της ελιάς, δηλαδή την αλληλεπίδραση του βιοδιεγέρτη με τα κύτταρα και τα μόρια του δέντρου.

Με δεδομένο ότι το νέο προϊόν βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό πεδίο ο κ. Jamois αρνήθηκε ευγενικά να αποκαλύψει πολλές λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά του. Αρκέστηκε, απλώς, να σημειώσει πως έχει ήδη δημιουργηθεί εργαστηριακά, δοκιμάστηκε σε άλλες καλλιέργειες και τα πρώτα ευρήματα από τη δράση του, δείχνουν ότι συμβάλλει τόσο στην αύξηση της παραγωγικότητας, όσο και, κυρίως, στη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων.

«Τα αποτελέσματα αυτά θα προσπαθήσουμε να τα επιβεβαιώσουμε και στην καλλιέργεια της ελιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι η εφαρμογή του πειράματος θα γίνει στον πειραματικό ελαιώνα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και σε συνεργαζόμενους παραγωγούς.

«Οι εφαρμογές θα αρχίσουν άμεσα, θα αφορούν τόσο την επιτραπέζια, όσο και την ελιά για παραγωγή ελαιόλαδου και θα διαρκέσουν έως και το τέλος της συγκομιδής της ελιάς», ανέφερε ο επικεφαλής της ΛΥΔΑ, κ. Christophe Duplan και δεν απέκλεισε να υπάρξει και δεύτερος κύκλος πειραματισμού την επόμενη χρονιά.

Ο ίδιος σημείωσε πως η ιδέα για αυτή τη συνεργασία γεννήθηκε πριν ένα χρόνο, στο διεθνές συνέδριο για την ελιά, που οργάνωσε το κέντρο ελιάς «Κρίνος» της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και δεδομένης της στρατηγικής σημασίας της ελαιοκαλλιέργειας για την Ελλάδα, η ΛΥΔΑ αποφάσισε να ζητήσει την υποστήριξη του φημισμένου ερευνητικού κέντρου, ώστε να βρεθεί κάποιο από τα νέα προϊόντα που αναπτύσσει και να «πατήσει» και πάνω στην καλλιέργεια της ελιάς.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία