Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Agrenda

Από τα θερινά ανάκτορα ως το Αρσάκειο βιτρίνες αγροδιατροφής

Μια πρότυπη αγροδιατροφική µονάδα µε προϊόντα ειδικής ετικέτας, µέσα από την αναβίωση των εγκαταλειµµένων ελαιώνων και αµπελώνων αλλά και την επαναλειτουργία του παραµυθένιου βουτυροκοµείου περιλαµβάνει το αναπτυξιακό πλάνο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του Βασιλικού Κτήµατος στο Τατόι. Στο πρότζεκτ, ο σχεδιασµός «µπουτίκ» ξενοδοχειακής µονάδας, ειδικού µουσείου, αλλά και αξιοποίηση των κήπων για περιπατητικές διαδροµές ανοικτές για το κοινό.

07_αρσακειο

Μαρία Γιουρουκέλη

193
0

Το Βασιλικό Κτήµα περιλαµβάνεται στα πέντε νέα εµβληµατικά έργα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των προγραµµατικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, και µένει να φανεί αν θα δροµολογηθούν οι εν λόγω παρεµβάσεις καθώς σήµερα µένει να ρηµάζει, αναξιοποίητο αφού λόγο σε αυτό έχουν τέσσερα υπουργεία (Οικονοµίας, Πολιτισµού, Περιβάλλοντος και Γεωργίας) αλλά και επτά κρατικοί φορείς, από τον Φορέα ∆ιαχείρισης Εθνικού ∆ρυµού Πάρνηθας µέχρι το ∆ασαρχείο. Και τον ∆ήµο ∆ιονύσου, στην δικαιοδοσία του οποίου έχει περάσει από την άλλοτε Κοινότητα Κρυονερίου, όπου ανήκε.

Έτσι, σύντοµα θα φανεί αν οι εν λόγω εξαγγελίες θα βάλουν σε τροχιά ανάπτυξης σκέψεις για αξιοποίησης των ιστορικών εγκαταστάσεων και του φυτικού πλούτου που τις συνοδεύει για:

  • Ανάπτυξη αµπελώνων για την παραγωγή κρασιού µε ετικέτα του Κτήµατος Τατοΐου, πρόταση που είχε κατατεθεί και από την ∆ιεπαγγελµατική Οίνου (Ε∆ΟΑΟ),
  • Φροντίδα του εγκαταλειµµένου ελαιώνα και επαναλειτουργία του ελαιοτριβείου, για παραγωγή βιολογικού ελαιολάδου λάδι µε την ετικέτα του Κτήµατος.
  • Επαναλειτουργία του, σαν βγαλµένο από παραµύθι, βουτυροκοµείου, που λειτούργησε από το 1898 υπό την ∆ανή Πέτερσεν και µέχρι το 1944, παρήγαγε το ονοµαστό – και διαφηµιζόµενο στον Τύπο της εποχής – «∆εκελεικό Βούτυρο».
  • Μεταποίηση των βρώσιµων µανιταριών που φυτρώνουν σε κάποια σηµεία του αδιάβατου δάσους.
  • Λειτουργία Μουσείου Μηχανηµάτων και Τρακτέρ.

Από το 1980 που ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε στη µοίρα του το τεράστιο άλλοτε Βασιλικό Κτήµα και, παρά τις µελέτες και προτάσεις, δεν έχει αξιοποιηθεί όπως θα του έπρεπε. Μάλιστα, παρότι ανήκει εξ ολοκλήρου, από το 2000 (µε απόφαση του Ευρωπαϊκού ∆ικαστηρίου περί αποζηµίωσης της άλλοτε βασιλικής οικογένειας Γλύξµπουργκ), στο Ελληνικό ∆ηµόσιο, δεν έχει γίνει ως τώρα τίποτε προς την κατεύθυνση αξιοποίησης του.

Εξάλλου, πρόκειται για έναν τόπο που έχει χαρακτηρισθεί ως νεότερο µνηµείο και αρχαιολογικός (λόγω της αρχαίας ∆εκελείας) και ανήκει στο προστατευόµενο περιβαλλοντικό σύνολο Natura 2000 του Εθνικού ∆ρυµού Πάρνηθας.

Η αξιοποίηση, υπέρ της οποίας πάσχιζε χρόνια ο Σύλλογος Φίλων Τατοΐου, των 150 τακτικών µελών και των 2.500 φίλων (ακόµη και στις εφοπλιστικές οικογένειες του Λονδίνου), όπως γράφει άρθρο στο protagon.gr, σηµαίνει καταρχάς ότι θα πρέπει να ξεµπερδευτεί το παραπάνω, κουβάρι των αρµοδιοτήτων. Επί του παρόντος, τα µέλη του Συλλόγου Φίλων Κτήµατος Τατοΐου, σε ανακοίνωσή τους, εκφράζουν τη µεγάλη χαρά και ικανοποίησή τους για όσα άκουσαν από τα χείλη του πρωθυπουργού για τη βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει άµεσα στην αξιοποίηση του πρώην Βασιλικού Κτήµατος.

Στο ιστορικό Αρσάκειο αναδύεται µια αγορά στα πρότυπα των Food Halls

Μια οργανωµένη αγορά τροφίµων και χώρων εστίασης στα πρότυπα των Food Halls ανα τον κόσµο που θα αξιοποιεί πλήρως την γειτνίαση µε τις τρεις τουριστικές πλατείες της Αθήνας, αναµένεται να δηµιουργηθεί στις Στοές Ορφέως και Βιβλίου, κάτω από το παλιό Αρσάκειο. Σηµειωτέον, ολόκληρο το οικοδοµικό τετράγωνο είναι χαρακτηρισµένο ως «διατηρητέο κτίριο» και ειδικά το Καυταντζόγλειο Μέγαρο ως «διατηρητέο µνηµείο».

Μάλιστα, όπως αναφέρει και το Forbes, οι χώροι φαγητού µέσα σε ιστορικά και όχι µόνο κτήρια στα αστικά κέντρα είναι µία παγκόσµια τάση που γνωρίζει µεγάλη δυναµική τα τελευταία χρόνια ειδικά στις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη. Επενδυτικά σχήµατα, αναλαµβάνουν να αναζωογονήσουν εγκαταλειµµένα κτήρια και χώρους καταστηµάτων σε πόλεις µε τουριστικό ενδιαφέρον, δίνοντας «στέγη» τόσο σε αναδυόµενες αλλά και επώνυµες επιχειρήσεις τροφίµων.

Στο δρόµο λοιπόν, µε τις καλοφτιαγµένες αίθουσες φαγητού που χάραξαν πολυκαταστήµατα όπως το «Le bon Marche» που λειτουργεί από το 1838, µε το δυνατό του σηµείο την Grande epicerie, δηλαδή το παντοπωλείο που βρίσκει κανείς από ψάρια, φρούτα και τυριά µέχρι γκουρµέ τρόφιµα υψηλής ποιότητας, βρίσκονται σε εξέλιξη και στη χώρα µας ανάλογα επενδυτικά σχέδια.

Η Αθήνα, αν και αποτελεί ισχυρό διεθνή τουριστικό προορισµό, δεν διαθέτει τέτοιες πρωτοποριακές αγορές, που προσελκύουν σήµερα εκατοµµύρια τουρίστες σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Σε αυτό το πνεύµα, δηλαδή κατά τα πρότυπα των food halls, την αξιοποίηση των 65 καταστηµάτων και των ελεύθερων χώρων στις Στοές φέρεται να αναλαµβάνει επενδυτικό σχήµα µε επικεφαλής τον επιχειρηµατία Αρη Κεφαλογιάννη (διευθύνων σύµβουλος της ΓΑΙΑ), που πλειοδότησε σε σχετικό διαγωνισµό.  Κεντρικό ρόλο στον σχεδιασµό έχει η ενσωµάτωση µιας αγοράς τροφίµων, όπου θα διατίθενται προϊόντα µικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα, τοποθετηµένα έτσι ώστε ο επισκέπτης να πραγµατοποιεί µία...επίσκεψη σε όλη τη χώρα.

Να σηµειωθεί, ότι το κτιριακό συγκρότηµα του Αρσακείου (Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία) ανήκει στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, η οποία παραχωρεί τη χρήση-αξιοποίηση-εκµετάλλευση  των καταστηµάτων µε ετήσιο µίσθωµα 1,2 εκατ. ευρώ, συν ποσοστά επί του τζίρου τους.

Το επιχειρηµατικό σχήµα των αναδόχων αναλαµβάνει επιπλέον την υποχρέωση να πραγµατοποιήσει επενδύσεις 5 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισµό του κτιρίου και την αναδιαρρύθµιση των καταστηµάτων. Η συνολική επιφάνεια των δύο στοών φτάνει τις 10.000 τετραγωνικά µέτρα. Σήµερα τα περισσότερα καταστήµατα είναι άδεια – από τα 65 που λειτουργούσαν παρελθόν, παραµένουν σε λειτουργία µόνο τα εννεά.

Σηµειωτέον, οι δύο στοές του Αρσακείου βρίσκονται 750 µέτρα από το Σύνταγµα, 400 µέτρα από την Οµόνοια και 900 µέτρα από την πλατεία Καραϊσκάκη. Στις τρεις αυτές πλατείες και τις οδούς που τις ενώνουν ή γειτνιάζουν µε αυτές συντελείται τα τελευταία χρόνια µια ξενοδοχειακή κοσµογονία.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 27 Ιουλίου


 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία