BACK TO
TOP
Agrenda

Το φιλετάρισμα της αλόης στο χέρι δίνει την υπεραξία ακόμα και με 30 στρμ καλλιέργειας

Μόλις 30 στρέμματα στην Κω χρειάστηκε η οικογένεια Δρόσου για να φτιάξει τη δική της «βιομηχανία» ομορφιάς  

40-41_12

Πέτρος Γκόγκος

134
0

Όλα ξεκίνησαν πριν από µερικά χρόνια όταν ο Παύλος ∆ρόσος αποφάσισε να φυτέψει στα κτήµατα της οικογένειας στο Πυλί της Κω 30 στρέµµατα µε βιολογική αλόη. Ο καταπράσινος και εύφορος κάµπος στο κέντρο του νησιού, µε γύρω του σηµάδια της αρχαίας ιστορίας του τόπου προσφέρει το κατάλληλο πλαίσιο για ένα επιχειρηµατικό ταξίδι που βρίσκεται ακόµη στα πρώτα του βήµατα, αφού µόλις τον Ιανουάριο του 2018 τα πρώτα προϊόντα της εταιρείας pandrosia βγήκαν στην αγορά.

«Η αλόη είναι το αρχαιότερο φαρµακευτικό φυτό και οι θεραπευτικές της ιδιότητες ήταν γνωστές σε πληθώρα αρχαίων λαών» εξηγεί στην Agrenda η Κρυσταλλένια ∆ρόσου, κόρη του Παύλου, η οποία ούσα παράλληλα διδάκτωρ του Μετσόβιου Πολυτεχνείου είναι πλήρως απορροφηµένη από τις απαιτήσεις µιας καθετοποιηµένης επιχείρησης που δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τοµέα.

«Η καινοτοµία των προϊόντων της pandrosia έγκειται τόσο στη δηµιουργία νέων, καινοτόµων και αποτελεσµατικών προϊόντων όσο και στις µεθόδους που χρησιµοποιούνται, οι οποίες αποτελούν αποτέλεσµα έρευνας που προέκυψε σε συνεργασία µε την επιστηµονική µας οµάδα», εξηγεί η Κρυσταλλένια.

Στη µονάδα αυτή στο Πυλί, υπάρχουν όλα τα αναγκαία µηχανήµατα και ο εξοπλισµός που απαιτούνται για την επεξεργασία των φύλλων και του τζελ αλόης. «Χρησιµοποιούµε µόνο τη µέθοδο φιλεταρίσµατος µε το χέρι για να πάρουµε το τζελ από τα ώριµα φύλλα που έχουν µαζευτεί και µε εξειδικευµένες τεχνικές φιλτραρίσµατος, είµαστε σε θέση να παράγουµε ένα οργανικό, ωµό τζελ εξαιρετικής αγνότητας και ποιότητας. Μετά τη συγκοµιδή, τα φύλλα επεξεργάζονται αµέσως» θα συµπληρώσει η ίδια.

Από μαρμελάδες και φυσικούς χυμούς μέχρι τα φυσικά προϊόντα περιποίησης

Χειροποίητες µαρµελάδες και φυσικοί χυµοί ήταν τα πρώτα προϊόντα που κυκλοφόρησε η εταιρεία, ενώ πολύ σύντοµα έκανε το βήµα προς τα φυσικά προϊόντα περιποίησης, γεµίζοντας πολύ νωρίς ένα κενό στην εγχώρια αγορά που εκείνο τον καιρό ανακάλυπτε µαζικά τα προϊόντα της αλόης. Από το νησί της Κω προέρχονται και όλα τα υπόλοιπα υλικά, όπως το ελαιόλαδο ή τα φρούτα για τις µαρµελάδες.

«Σε όλα τα προϊόντα pandrosia, χρησιµοποιούµε ως πρώτη ύλη, την κορυφαίας ποιότητας, βιολογική αλόη που καλλιεργούµε στα κτήµατά µας στην Κω, δίχως το παραµικρό ίχνος προσµίξεων από εισαγόµενο συµπύκνωµα αλόης. Από τον βιολογικό αυτό θησαυρό, αποσπούµε τη µέγιστη ποσότητα και τη βέλτιστη ποιότητα µε τις πλέον καινοτόµες και ασφαλείς µεθόδους. Ως εκ τούτου, είµαστε σε θέση να προσφέρουµε από τα πιο ποιοτικά εκχυλίσµατα οργανικού τζελ αλόης από το πολύτιµο αυτό φυτό» συνεχίζει η ίδια.

Ας σηµειωθεί πως για τη δηµιουργία των προϊόντων της εταιρείας, όλη η επιστηµονική συµβουλευτική γίνεται από το Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίµων και Μεταποίησης Αγροτικών Προϊόντων του τµήµατος Μηχανικής Βιοσυστηµάτων του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας.

Η επιχείρηση είναι οικογενειακή, ενώ απασχολούνται επιπλέον έξι άτοµα περίπου. Στους άµεσους στόχους, όπως µας τους εξηγεί η Κρυσταλλένια ∆ρόσου, βρίσκεται η ανάπτυξη του δικτύου διανοµής στην εγχώρια αγορά. Τα προϊόντα τα εντοπίζει κανείς σε «ψαγµένα» καταστήµατα βιολογικών σε όλη την Αθήνα και τα λοιπά αστικά κέντρα της χώρας, ενώ τα προϊόντα περιποίησης σε φαρµακεία. Παράλληλα δουλεύεται και το κοµµάτι των εξαγωγών, ενώ ήδη γίνονται κάποιες αποστολές σε Βουλγαρία, Ελβετία και Καναδά. Όπως αναφέρει η νεαρή επιχειρηµατίας, αυτό το κοµµάτι είναι σχετικά δύσκολο, αφού οι ελληνικές εκθέσεις, δεν προσφέρονται και τόσο για τόνωση αυτού του ζωτικού για τις επιχειρήσεις τοµέα των εξαγωγών.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 10 Αυγούστου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία