BACK TO
TOP
Agrenda

Καλό ξεκίνημα για την ελληνική σουλτανίνα, καθυστερεί η Ισπανία

Από 12 Αυγούστου ξεκινούν τα συσκευαστήρια στην Κορινθία εξαγωγές

22-35_pin

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

16
0

Με καλές τιµές έχουν ξεκινήσει σιγά – σιγά οι συγκοµιδές σουλτανίνας (Thompson seedless) στην περιοχή της Κορινθίας, σύµφωνα µε τον Χρήστο Ψαράκο, γεωπόνο µε δράση στο νοµό. Προς το παρόν κόβονται σταφύλια που προορίζονται για την εγχώρια αγορά, µε πολύ µικρές ποσότητες να κατευθύνονται προς εξαγωγή, από τις 12 του Αυγούστου όµως αναµένεται να ξεκινήσουν τα συσκευαστήρια της περιοχής να στέλνουν και έξω.

Οι τιµές δεν έχουν διαµορφωθεί, αλλά όσες αγοραπωλησίες γίνονται τώρα πιάνουν καλά επίπεδα, λόγω της µικρής διαθέσιµης ποσότητας στην αγορά του εσωτερικού, αλλά και του εξωτερικού. Έτσι, οι σουλτανίνες που προορίζονται για την Ελλάδα πωλούνται από τον παραγωγό στα 65 µε 75 λεπτά. Τα λίγα που εξάγονται ήδη, κυµαίνονται στην τιµή ανάλογα µε τις περιοχές του εξωτερικού στις οποίες προορίζονται. Οι σουλτανίνες που θα καταλήξουν στη Σκανδιναβική αγορά πιάνουν 50 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό, ενώ αυτές που προορίζονται για την αγορά της δυτικής Ευρώπης πωλούνται γύρω στα 70 λεπτά το κιλό.

Σύµφωνα µε τον Χ. Ψαράκο, οι τιµές τώρα βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα στο χώρο των εξαγωγών, κάτι που µπορεί από µέρα σε µέρα όµως να αλλάξει, καθώς είναι απόρροια της οψιµότερης παραγωγής στην Ισπανία. Στη Μούρθια και σε άλλες παραγωγικές περιοχές της Ισπανίας έχει καθυστερήσει η παραγωγή, µε τους καλλιεργητές να περιµένουν ακόµη να ανεβούν τα σάκχαρα και οι χρωστικές στα σταφύλια.

Στην περιοχή της Κορινθίας συγκοµίζονται ακόµη τα πιο πρώιµα, των ποικιλιών Prime, Victoria και Αττική, καθώς και οι µικρές ποσότητες Superior.

Τέλος στα πρώιµα

Στη συγκοµιδή των «ξεσκέπαστων» επιτραπέζιων σταφυλιών ποικιλίας Βικτώρια έχει προχωρήσει πλέον η Καβάλα, καθώς, σύµφωνα µε τον Γιώργο Τζελέπη, γεωπόνο από την περιοχή, ολοκληρώθηκε το µάζεµα των πιο πρώιµων «σκεπασµένων» της ίδιας ποικιλίας. Τα πρώιµα Victoria έφυγαν µε τιµές γύρω στα 70-90 λεπτά το κιλό, ενώ πλέον τα τωρινά πωλούνται από 40 µέχρι 50 λεπτά το κιλό, µε τις επικρατέστερες τιµές στις αγοραπωλησίες να βρίσκονται στο διάστηµα µεταξύ των 45 και 48 λεπτών.

Όπως συµπληρώνει ο Γ. Τζελέπης, η περιοχή περιµένει τώρα την είσοδο της σουλτανίνας (Thompson seedless) στην αγορά, καθώς πρόκειται για προϊόν που συµµετέχει και στις εξαγωγές προς χώρες της Ευρώπης, αλλά και άλλων ηπείρων.

 Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 10 Αυγούστου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία