BACK TO
TOP
Agrenda

Στο σύκο Κύμης το περιτύλιγμα μετράει

Η πλαστική συσκευασία με τα σύκα δεμένα με μια χρυσή κορδέλα, στερεί από το προϊόν σε κάθε επίπεδο

40-41_15

Πέτρος Γκόγκος

70
0

Το αγρόκτηµα Ασκάδα είναι µια νέα επιχείρηση που στηρίζεται στην παραδοσιακή τεχνογνωσία της αποξήρανσης των περίφηµων σύκων Κύµης και αξιοποιεί τα βιολογικά προϊόντα του κτήµατος της Ευαγγελίας Μύταλα και του Στάθη Μηλιώτη.

Στις σύγχρονες «πολύχρωµες» και πολυποίκιλες αγορές, είναι γεγονός ότι η παραδοσιακή συσκευασία των αποξηραµένων σύκων, τυλιγµένων σε µια πλαστική συσκευασία και δεµένων µε µια χρυσή κορδέλα, στερεί από το προϊόν σε κάθε επίπεδο. Η ανάγκη αλλαγής της φιλοσοφίας της συσκευασίας ενός τόσο θρεπτικού και πάνω απ’ όλα τόσο παραδοσιακού που χάνεται στους αιώνες προϊόντος, από µόνη της αποτελεί ένα κενό στην αγορά. Το παραπάνω, σε συνδυασµό µε την εφαρµογή στον συκεώνα βιολογικών πρακτικών καλλιέργειας, αποτελούν την προσπάθεια της Askada farms, που από το 2013 η Ευαγγελία Μύταλα και Στάθης Μηλιώτης καταβάλουν για την εξασφάλιση προϊόντων υψηλής προστιθέµενης αξίας.

Από το 2011 είχαν πάρει την απόφαση να κάνουν κάτι δικό τους, εγκαταλείποντας το µεγαλύτερο αστικό κέντρο της Εύβοιας και τις δουλειές τους προς την αναζήτηση µιας καλύτερης ποιότητας ζωής. Έτσι, σε 25 στρέµµατα µε 500 συκιές στην Κύµη της Εύβοιας έχουν βάλει µπροστά τα σχέδιά τους για τη δηµιουργία µιας καθετοποιηµένης εκµετάλλευσης.

«Η πρώτη συγκοµιδή έγινε το 2013 και τότε βγήκε µια γκάµα προϊόντων που στον πυρήνα της έχει το ΠΟΠ σύκο Κύµης» αφηγείται στην Agrenda ο Στάθης Μηλιώτης, ο οποίος έχοντας σπουδάσει στατιστική δούλευε παλιότερα ως logistics manager σε εταιρεία. Ιδιαίτερες δυσκολίες δεν αντιµετώπισαν θα µας πει, εξηγώντας: «το σύκο Κύµης είναι ένα προϊόν το οποίο έχει απήχηση στον κόσµο». Ωστόσο είναι άλλο πράγµα να πουλάει κανείς την παραγωγή του σε τιµές από 4 έως 5 ευρώ το κιλό και άλλο στα 10 ευρώ το κιλό.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφοόρησε το Σάββατο 17 Αυγούστου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία