BACK TO
TOP
Agrenda

Διπλάσιος ο φόρος πετρελαίου για τους Έλληνες αγρότες

Για την παραγωγή γεωργικού προϊόντος αξίας 100 ευρώ ο Έλληναςπληρώνει για πετρέλαιο 9,7 ευρώ, ενώ ο Ευρωπαίος μόνο 3,3 ευρώ

8-9_9

Ελένη Δούσκα

33
1

Ο συντελεστής ΕΦΚ πετρελαίου για γεωργική χρήση στη χώρα µας είναι διπλάσιος από εκείνον στην Ευρώπη των 28, ενώ ο ΦΠΑ είναι κατά 4 µονάδες µεγαλύτερος από τον µέσο όρο της Ευρώπης. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραµµατείας Συντονισµού του Κυβερνητικού Έργου για τον ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης για αγροτική χρήση το έτος 2019 στην Ελλάδα, τα οποία καταδεικνύουν ότι επιβαρύνει σηµαντικά το κόστος της παραγωγής στη χώρα µας. Πιο αναλυτικά και βάσει των στοιχείων της Eurostat κατά την περίοδο 2008-2017 η δαπάνη πετρελαίου για γεωργικούς σκοπούς αποτέλεσε στην Ελλάδα το 14,9 % των συνολικών δαπανών παραγωγής (ή το 19,8% των εισροών), ενώ στην ΕΕ-28 αποτελεί το 4,2% των συνολικών δαπανών παραγωγής (ή το 5,6 % των εισροών).

Να σηµειωθεί ότι για την παραγωγή γεωργικού προϊόντος αξίας 100 ευρώ ο Έλληνας γεωργός πληρώνει για πετρέλαιο 9,7 ευρώ, ενώ ο Ευρωπαίος γεωργός πληρώνει µόνο 3,3 ευρώ.

Όπως αναφέρεται, ο λόγος φυσικά για τον οποίο το αγροτικό πετρέλαιο είναι ακριβό στη χώρα µας, σε σύγκριση µε τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης είναι η υψηλή φορολογία του. Το θέµα του φθηνού αγροτικού πετρελαίου άλλωστε είναι ένα ζήτηµα που καίει τους παραγωγούς, µε τους κτηνοτρόφους να το επαναφέρουν στην πρόσφατη συνάντησή τους µε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία ο ίδιος τους ενηµέρωσε ότι έχει περάσει πλέον στα χέρια Μητσοτάκη-Σταϊκούρα. Οι ίδιοι οι αγρότες τονίζουν ότι «η µείωση της φορολογίας και του κόστους παραγωγής, µέσω και της επιστροφής στο καθεστώς φθηνού αγροτικού πετρελαίου είναι ζήτηµα επιβίωσης για τους κτηνοτρόφους». Στη χώρα µας στην τιµή του πετρελαίου επιβάλλονται οι εξής φόροι:

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Πετρελαίου, που ανέρχεται σήµερα στα 410 ευρώ ανά 1.000 λίτρα πετρελαίου. Ο φόρος αυτός επιβλήθηκε µε την Οδηγία 2003/96/ΕΚ που αφορά στο πλαίσιο φορολόγησης των ενεργειακών προϊόντων στα κράτη-µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ορίζει σαν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή τα 21 ευρώ ανά 1.000 λίτρα για πετρέλαιο κίνησης (άρθρο 8, παρ. 2) και θέρµανσης (άρθρο 9, παρ.1.)

Το Ειδικό Τέλος ∆ικαιωµάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών, που ανέρχεται στα 0,5% και επιβάλλεται επί του αθροίσµατος της τιµής διυλιστηρίου και του ΕΦΚ. Θεσπίστηκε µε τον νόµο 2093/92 (άρθρο 9) ως κίνητρο για την πάταξη του λαθρεµπορίου και της φοροδιαφυγής.

Το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της Ρυθµιστικής Αρχής Ενέργειας που ορίζεται ετησίως µε απόφαση της ΡΑΕ και σήµερα ανέρχεται στα 0,20 ευρώ ανά 1.000 λίτρα πετρελαίου.

Η εισφορά Ειδικού Λογαριασµού Πετρελαιοειδών, που ανέρχεται στο 1,2% της τιµής διυλιστηρίου και σκοπό έχει την κάλυψη των αναγκών σε προβληµατικές περιοχές και για κοινωφελείς σκοπούς.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφοόρησε το Σάββατο 17 Αυγούστου
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

19-08-2019 22:22ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΣΙΟΣ

Αγαπητή κυρία Δούσκα, το εν λόγω άρθρο είναι δικό μου και δημοσιεύθηκε στο agrocapital.gr στις 9 Αυγούστου. Τα στοιχεία δεν είναι της ΓΓΣ. Παρακαλώ να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μου στο 6945295084

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία