BACK TO
TOP
Agrenda

Με 45 λεπτά τα μικρά εκκοκκιστήρια σπάνε τη σκληρή γραμμή Μάρκου

Έπιασαν τόπο τα δηµοσιεύµατα της Agrenda και η συσπείρωση των βαµβακοπαραγών, στο άνοιγµα της εκκοκκιστικής περιόδου.

16-17_4

Γιάννης Πανάγος

342
0

Βελτιωμένη η εικόνα στην αγορά του σύσπορου βαμβακιού,  με τις μικρές εκκοκκιστικές επιχειρήσεις να βγαίνουν από τη σκληρή γραμμή Μάρκου στις παραλαβές. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τις µικρότερες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις (Μίχας, Καράµπελας κ.α.) να παραλαµβάνουν ήδη σύσπορο µε 45 λεπτά το κιλό από το χωράφι, δηλαδή συν τα µεταφορικά. Τα µεγάλα ονόµατα, ήτοι Μάρκου και Καραγιώργος βγήκαν µε «τιµή πόρτας» τα 42 λεπτά παραδοτέο, υπό την πίεση όµως των γεγονότων βλέπουν ήδη τα 43 λεπτά. Οι παραπάνω τιµές είναι για  κλειστές παραδόσεις, που σηµαίνει άµεση εξόφληση. Τα «ανοιχτά» βλέπουν 38 λεπτά στο χέρι και τελική ηµεροµηνία εξόφλησης την 31η ∆εκεµβρίου, φυσικά, µε βάση τις τότε συνθήκες της αγοράς.

Το υπουργείο πάντως, ούτε µε τα λόγια    

Στο µεταξύ, µακριά από κάθε δυνατότητα βελτίωσης των διαπραγµατευτικών συνθηκών µεταξύ βαµβακοκαλλιεργητών και εκκοκκιστών, έµεινε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη συνάντηση που είχε, το µεσηµέρι της ∆ευτέρας 23 Σεπτεµβρίου, ο υφυπουργός Κώστας Σκρέκας µε αντιπροσωπεία παραγωγών από τη Θεσσαλία.

Της αντιπροσωπείας ηγούνταν γνωστά στελέχη της Πανελλαδικής των Μπλόκων, από την πλευρά των οποίων τέθηκε µετ’ επιτάσεως η ανάγκη βελτίωσης των όρων υπό τους οποίους γίνονται οι παραδόσεις στα εκκοκκιστήρια, έτσι ώστε να µπορεί να αποτυπώνεται µε ακρίβεια η ποιότητα του σύσπορου και να απολαµβάνει ανάλογης τιµής ο παραγωγός. Τονίσθηκε µάλιστα ότι το θέµα της υγρασίας για το οποίο κάνουν δειλά συζήτηση οι εκκοκκιστές δεν αρκεί και ίσως  θα πρέπει να επανέρθει το καθεστώς του «κυτίου», έτσι ώστε να ξέρει ο παραγωγός τι βαµβάκι παραδίδει, µε ποια ακριβώς χαρακηριστικά (µήκος ίνας, makronair, λευκότητα κ.λ.π.), ώστε να έχει τη δυνατότητα για ανάλογη διαπραγµάτευση µε τα εκκοκκιστήρια.

Απέναντι σε όλα αυτά, που καθίστανται πλέον όχι λεπτοµέρειες αλλά η ουσία του θέµατος, ο κ. Σκρέκας απάντησε ότι το υπουργείο κάνει άµεσα ενέργειες, ούτως ώστε, στην πόρτα του εκκοκκιστηρίου να αναγράφεται η τιµή παραλαβής του συσπόρου βάµβακος. Είναι σαφές ότι η ανάρτηση την οποία επικαλείται ο υφυπουργός δεν έχει ιδιαίτερη σηµασία, όταν ο ανταγωνισµός δεν λειτουργεί και η τιµή κινείται κάτω, ακόµα και από αυτό που επιτρέπουν τα διεθνή χρηµατιστήρια. Απλώς αναγκάζει τους παραγωγούς να οδηγούνται στη λογική των ανοιχτών παραδόσεων, µε το µέλλον απροσδιόριστο.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου μαζί με το περιοδικό Αγρόκτημα
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία