BACK TO
TOP
Agrenda

Με προσεκτικές επενδύσεις ο Ε-Ποιμένων νικά στο αιγοπρόβειο κρέας

Προστιθέµενη αξία στο βαθιά υποτιµηµένο από το καταναλωτικό κοινό αιγοπρόβειο κρέας, αλλά και µια ακόµη διέξοδο προς τους παραγωγούς να ενισχύσουν το εισόδηµά τους, επιχειρεί να δώσει ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισµός Αµυνταίου «Ε-Ποιµένων».

36_7

Λεωνίδας Λιάμης

23
0

Ο στόχος υπηρετείται µέσα από δυο κινήσεις στρατηγικής που έθεσε σε εφαρµογή εδώ και λίγο καιρό η διοίκηση της δραστήριας οργάνωσης, οι οποίες προβλέπουν αφενός την πιστοποίηση του τοπικά παραγόµενου αιγοπρόβειου κρέατος ως «Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης» κι αφετέρου την επέκταση των δραστηριοτήτων της στην τυποποίηση κι εµπορία του αιγοπρόβειου κρέατος.

«Ετοιµάσαµε πρωτίστως µε τον τεχνικό µας σύµβουλο το φάκελο για να πιστοποιήσουµε το αιγοπρόβειο κρέας της περιοχής του Αµυνταίου ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης και τον καταθέσαµε, ήδη, στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Το επόµενο βήµα είναι να πάει και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων και κατόπιν να πάρει το δρόµο και για τις αρµόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες στις Βρυξέλλες», ανέφερε στην εφηµερίδα Agrenda ο εκπρόσωπος του Συνεταιρισµού, Χαράλαµπος Ματενίδης.

Όπως µας εξήγησε «στόχος της κίνησης αυτής είναι να διασφαλιστούν και µε πιστοποίηση οι ιδιαιτερότητες του Αµυνταίου, που αποτελεί µια µικρή περιοχή περίκλειστη από τέσσερις λίµνες και µε πολύ ξεχωριστό µικροκλίµα, ειδικά την περίοδο του χειµώνα και να δείξουµε και στο καταναλωτικό κοινό πως υπάρχουν ιδιαίτερα προϊόντα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και θα πρέπει να τα εµπιστευτούν και να τα εντάξουν µέσα στο διατροφολόγιό τους, στηρίζοντας την εγχώρια παραγωγή κι αυτούς τους ανθρώπους που µοχθούν για να τα παράξουν».

Τυποποίηση τεµαχισµένου κρέατος

Συνδυαστικά µε την πρωτοβουλία για την πιστοποίηση, κατά «ΠΓΕ» του τοπικού αιγοπρόβειου κρέατος, ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισµός «Ε-Ποιµένων», που απαρτίζεται από 76 ενεργά µέλη και άλλους 25-30 συνεργαζόµενους παραγωγούς, αποφάσισε να κάνει ένα ακόµη βήµα, που θα δώσει υπεραξία στο αιγοπρόβειο κρέας της περιοχής.

«Εδώ και λίγο καιρό προχωρήσαµε, σε συνεργασία µε έναν εξωτερικό συνεργάτη, στην τυποποίηση τεσσάρων κωδικών προϊόντων, µε βάση το αιγοπρόειο κρέας. Πρόκειται για πρόβειο κιµά, πρόβειο σουβλάκι, παϊδάκια αρνίσια και ρολό αρνίσιο, τα οποία ετοιµάζει για λογαριασµό µας η εταιρεία Μπουντζόλας στη Βέροια», επισηµαίνει ο κ. Ματενίδης κι εξηγεί πως σε αυτή τη φάση ο συνεταιρισµός προσπαθεί να δει κατά πόσο θα γίνουν αποδεκτά από το καταναλωτικό κοινό, προκειµένου στη συνέχεια να εµπλουτιστεί η γκάµα και µε άλλα προϊόντα. «Είµαστε σε συζήτηση µε τους καταναλωτές και τους χώρους εστίασης για το αν πρέπει να είναι νωπά ή κατεψυγµένα αυτά τα προϊόντα γιατί υπάρχει ένα µεγάλο θέµα µε τη διάρκεια ζωής του προϊόντος, καθώς ως νωπό του δίνουν µόνο τρεις ηµέρες. Οπότε είναι λίγο δύσκολο», µας είπε ο έµπειρος κτηνοτρόφος.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου μαζί με το περιοδικό Αγρόκτημα
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία