BACK TO
TOP
Agrenda

Με 75 λεπτά το κιλό, τα έξοδα της σταφίδας δεν βγαίνουν

Η σταφίδα έχει µέλλον, ανεξάρτητα από το πόσο την έχουν παραµελήσει περιοχές που παραδοσιακά ασχολούνταν µε την καλλιέργειά της, µας λέει ο Παναγιώτης Χριστοδούλου, ο οποίος συστήνεται πρώτα ως αγρότης και έπειτα ως επιχειρηµατίας στον χώρο της τυποποίησης και εξαγωγής κορινθιακής σταφίδας.

40-41_19

Πέτρος Γκόγκος

71
0

Τα 75 µε 80 λεπτά το κιλό που πληρωνόταν η σταφίδα στα µισά της δεκαετίας που διανύουµε ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. «Η τιµή αυτή ήταν ασύµφορη, δεν έβγαζες ούτε τα έξοδα παραγωγής. Το πήρα απόφαση τότε ότι για να έχει νόηµα η προσπάθεια, πρέπει να πληρωθείς την υπεραξία», σχολίασε. Όταν όµως µπαίνει κανείς στο κοµµάτι της τυποποίησης, καλείται να αλλάξει και τη φιλοσοφία του. «Το µάρκετινγκ είναι τελικά σηµαντικό. Η σταφίδα έχει µέλλον όµως θέλει δουλειά» θα µας πει ο ίδιος.

Ο Παναγιώτης Χριστοδούλου κουβαλάει εµπειρία στην καλλιέργεια της σταφίδας από τον προπάππου του, αφού για πάνω από 100 χρόνια, η οικογένειά του ζούσε από τους αµπελώνες της που βρίσκονται σε υψόµετρο 800 περίπου µέτρων στο Καισάρι Κορινθίας, οι οποίοι είναι σε ιδανική θέση ώστε να δώσουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα στο τελικό προϊόν.

Γύρω στο 2016, η «Πριγκίπισσα Σταφίδα» από τα 30 περίπου στρέµµατα που καλλιεργεί ο αγρότης συνοµιλητής µας, γίνεται πραγµατικότητα. «Οι αρχαίοι αναφέρονταν στην σταφίδα ως πριγκίπισσα έµαθα, ψάχνοντάς το λίγο παραπάνω. Την ίδια περίοδο ήταν και η γυναίκα µου Γεωργία έγκυος στην κόρη µας, οπότε η ονοµασία ήρθε συνδυαστικά από αυτά τα δυο γεγονότα» εξηγεί ο ίδιος.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου μαζί με το περιοδικό Profi
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία