BACK TO
TOP
Agrenda

Το παράδοξο με το ρουμανικό πρόβειο κρέας στην ελληνική αγορά

«Μαύρες τρύπες» ενωτίων, εν δυνάµει έτοιµες να καλυφθούν από τα κυκλώµατα επιτήδειων µε πρόβατα ρουµανικής, γαλλικής ισπανικής ή άλλης προέλευσης για να «βαφτιστούν» ελληνικά, «γεννά» η πρακτική των κτηνοτρόφων να απαλλάσσονται από τα αρσενικά αρνιά, γιατί είναι ασύµφορα να τα εκθρέψουν µε τις τιµές που έχει σήµερα το κρέας τους στην αγορά.

26-31_4

Λεωνίδας Λιάμης

62
2

Το στοιχείο που προκαλεί προβληµατισµό στις τάξεις των ελεγκτικών υπηρεσιών έχει να κάνει µε τη χαοτική αναντιστοιχία µεταξύ ενεργών ζώων και εκείνων που τελικώς φτάνουν στο σφαγείο, αφού βάσει στοιχείων της Eurostat από σχεδόν 8,5 εκατ. πρόβατα στην Ελλάδα τα οποία παράγουν γάλα, για σφαγή οδηγούνται µόλις 2,9 εκατ. ζώα κάθε χρονιά. «∆εν µπορώ να το απαντήσω αυτό το παράδοξο. ∆εν θέλουµε να πάµε σε ατεκµηρίωτα συµπεράσµατα, αλλά δεν είναι απλό ζήτηµα. Έχουµε πρόβατα που δεν γεννούν; Κι αν συµβαίνει αυτό πώς παράγουν γάλα; Έχουµε πρόβατα δηλωµένα παραπάνω από το κανονικό; Έχουµε ζώα που δεν δηλώνονται ή αρνιά που δεν σφάζονται ή σφάζονται αλλού; Είναι ερωτήµατα που δεν πρέπει να µείνουν αναπάντητα, γιατί τα νούµερα είναι αµείλικτα», δήλωσε ο κτηνίατρος, επιθεωρητής-ελεγκτής του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα, δρ ∆ηµήτρης Γαλαµάτης.

Από το βήµα επιστηµονικής ηµερίδας, µε τίτλο «Το παρόν και το µέλλον του αίγειου και πρόβειου κρέατος», στο πλαίσιο του 1ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Αίγειου και Πρόβειου Κρέατος και Τοπικών Προϊόντων, που οργανώθηκε 27 µε 29 Σεπτεµβρίου στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, ο δρ Γαλαµάτης παρουσίασε στατιστικά βάσει των οποίων το 2014 για παράδειγµα, ενώ εισήχθησαν από τη Ρουµανία 303.000 ζώα, στις σφαγές εµφανίστηκαν τα 284.000 από αυτά, κάτι που σηµαίνει ότι ένα ποσοστό 6,7% του συνόλου… χάθηκε. Αντίστοιχα το 2015 ένα περίπου 8,5% δεν εµφανίστηκε στις σφαγές, το 2016 αυτό το ποσοστό εκτινάχθηκε στο 11,8%, ενώ το 2017 και το 2018, λόγω και των διασταυρωτικών ελέγχων, τα… απολεσθέντα υποχώρησαν στο 8,7% και το 4,8% αντίστοιχα. «Πού µπορεί να πήγαν αυτά τα ζώα; Μήπως ήταν ζώα που είχαν έρθει για πάχυνση και έχει γίνει διασπορά τους σε κτηνοτροφικές µονάδες;», διερωτήθηκε ο επιθεωρητής, αφήνοντας, ωστόσο, όλα τα ενδεχόµενα ανοικτά.

Στρατηγική η τοποθέτηση ρουµάνικου πρόβειου κρέατος στην αγορά

Ρουµανική υπόθεση είναι οι εισαγωγές προβατοειδών στην Ελλάδα για πάχυνση και σφαγή, µε τη γειτονική βαλκανική χώρα να έχει εξελιχθεί στον βασικότερο «παίκτη» της αγοράς, φέρνοντας στη χώρα µας πάνω από 1,9 εκατ. ζώα την πενταετία 2014-2018. Μάλιστα η παρουσία του ρουµανικού πρόβειου κρέατος στην αγορά µας έχει χαρακτηριστικά στρατηγικής τοποθέτησης και όχι µιας απλής συγκυριακής κατάληψης µεριδίων, αφού αντιπροσωπεύει πλέον το 13% της ετήσιας κατανάλωσης και από το ποσοστό αυτό, τα 2/3 του φτάνουν στο τραπέζι των νοικοκυριών το δεύτερο εξάµηνο κάθε έτους.

«Ο µύθος ότι καταναλώνουµε εισαγόµενα αρνιά κυρίως το Πάσχα δεν ισχύει. Από τους περίπου 23.440 τόνους πρόβειου κρέατος ρουµανικής προέλευσης που καταναλώσαµε στην πενταετία 2014-2018, µόλις το 33% έπεσε στην αγορά στο πρώτο εξάµηνο, ενώ το υπόλοιπο 67% βγήκε στο δεύτερο µισό του κάθε έτους. Για µένα αυτό είναι πιο ανησυχητικό και από τις ελληνοποιήσεις, διότι δείχνει ότι µιλάµε για στρατηγική παρουσία», τόνισε ο δρ ∆ηµήτρης Γαλαµάτης.

Σύµφωνα µε στατιστικά στοιχεία που επεξεργάστηκε ο ίδιος, µε πηγές την πλατφόρµα Traces και το σύστηµα Άρτεµις, προκύπτει πως την περίοδο 2014-2018 κύρια πηγή εισαγωγής προβατοειδών για πάχυνση και σφαγή είναι η Ρουµανία, ενώ κάποιες λίγες εισαγωγές έχουν γίνει από τη Γαλλία και την Ισπανία, κυρίως για εκτροφή.

«Το 2014 εισήχθησαν από τη Ρουµανία 300.000 ζώα, το 2017 άλλα 450.000 ζώα, ενώ συνολικά στην πενταετία ο αριθµός τους ανήλθε σε 1.939.000 προβατοειδή, όλα για πάχυνση και σφαγή», είπε ο οµιλητής. Πρόσθεσε δε, πως «παρά την παραφιλολογία για αθρόες εισαγωγές ζώων που έρχονται στην Ελλάδα για να παράξουν γάλα, οι αριθµοί του traces λένε άλλα. Οι εισαγωγές προβατοειδών για εκτροφή δεν ξεπέρασαν τα 16.000 ζώα στην 5ετία από τη Γαλλία και άλλα περίπου 9.000-10.000 ζώα από την Ισπανία».

Στους 23.440 τόνους το ρουµάνικο πρόβειο κρέας που καταναλώσαµε

Από το σύνολο των ζωντανών προβατοειδών που πήγαν για σφαγή στην πενταετία, βάσει των στοιχείων, ποσοστό 11% ήταν ρουµανικό, όπως και το 13% του πρόβειου κρέατος που βγήκε στην αγορά το ίδιο διάστηµα. «Μιλάµε για 23.440 τόνους πρόβειου κρέατος καταγωγής Ρουµανίας, πουλήθηκε στην Ελλάδα την πενταετία 2014-2018. Αν βάλουµε τα νούµερα και τις τιµές θα δούµε ότι η χώρα χάνει ένα τεράστιο ποσό σε χρήµατα, καθώς από τα τιµολόγια που ελέγξαµε τα ζώντα ζώα από εκεί έχουν τιµή αγοράς κατά µέσο όρο από 2,45 ευρώ έως 2,75 ευρώ το κιλό», εξήγησε ο οµιλητής.

Σε σαφώς χαµηλότερα νούµερα κινούνται οι εισαγωγές µας από τη Γαλλία, η οποία αποτελεί βασικό προµηθευτή της Ελλάδας. Ειδικότερα, την περίοδο 2014-2018, εισήχθησαν από τη Γαλλία για πάχυνση και σφαγή 29.015 προβατοειδή, όταν την ίδια χρονική περίοδο οι συνολικές προβατοειδών της Γαλλίας ήταν 29.453.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου μαζί με το περιοδικό Profi
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

07-10-2019 12:38Βλαχος

Εχει δικιο ο δοκτωρ. Ισοζυγιο τα παντα. Και ζωντανα και κρεατα και γαλατα και φετα. Τοτε να δουμε τι θα δουμε.....

Απάντηση

07-10-2019 10:20Orfanos Vasilis

Οταν σε καθε αρνι με τιμη 2.30 ζωντανο βγαζω 5 6 ευρω κερδος και θα φορολογηθω γιατι να μην τα πεταξω

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία