BACK TO
TOP
Agrenda

Ενισχύονται τα θεµελιώδη στην αγορά βάµβακος βάσει έκθεσης USDA

Η έκθεση του USDA διαµορφώνει ευνοϊκή συγκυρία και θωρακίζει τη βάση των 65 σεντς. ∆ιατηρείται η ανοιχτή ψαλίδα των τιµών παραγωγού µεταξύ Μακεδονίας-Θράκης και Θεσσαλίας.

22_6

Πέτρος Γκόγκος

5
0

Με αναθεωρήσεις προς τα κάτω τόσο για την παγκόσµια παραγωγή όσο και για τα αποθέµατα, η µηνιαία έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των Ηνωµένων Πολιτειών (USDA) διαµορφώνει ευνοϊκές συνθήκες για την ψυχολογία της αγοράς βάµβακος, θωρακίζοντας τη βάση των 65 σεντς ανά λίµπρα. Ωστόσο η αγορά παραµένει προσηλωµένη στις εξελίξεις του µετώπου του εµπορικού πολέµου, γεγονός που καθυστερεί πεισµατικά το βαµβάκι να δοκιµάσει τις υψηλότερες του εύρους τιµές.

Στην Ελλάδα συνεχίζεται και αυτή την εβδοµάδα το έντονο ενδιαφέρον της Τουρκίας. Παράλληλα, οι πληροφορίες θέλουν τους παραγωγούς να απέχουν ακόµα πολύ από το κλείσιµο των συµβολαίων τους, ενώ διατηρείται η ανοιχτή ψαλίδα ανάµεσα στις τιµές που πληρώνονται σε Μακεδονία και Θράκη συγκριτικά µε αυτές που πληρώνονται στη Θεσσαλία. Ένα µετριοπαθές εύρος τιµών θέλει τα εκκοκκιστήρια που βρίσκονται βορειότερα στον χάρτη να παίζουν µε τιµέςκοντά στα 38 λεπτά το κιλό, όσο στη Θεσσαλία ο παραγωγός πληρώνεται κάπου ανάµεσα στα 42-44 λεπτά το κιλό, εφόσον αποφασίσει να κλείσει τιµή. Σηµειώνεται ότι πληρώνεται πριµ για τα στεγνά βαµβάκια, πληροφορία που επιβεβαιώνει ότι η αγορά δεν απέχει και πολύ από το να εξασφαλίσει πάνω από τα 45 λεπτά το κιλό για τις καλές ποιότητες.

Αρκεί βέβαια στο µεταξύ να βρουν οι αγοραστές έναν καλό λόγο ώστε να σπάσουν τις αντιστάσεις των 66 σεντς ανά λίµπρα, χτίζοντας περαιτέρω πάνω στο µοµέντουµ, προτού αυτό εξασθενήσει, αφού οµολογουµένως το προϊόν έχει µείνει στάσιµο εδώ και σχεδόν ένα µήνα γύρω από τα 64 σεντς. Μερικοί αναλυτές πλέον προειδοποιούν ότι αν το προσεχές διάστηµα η αγορά δεν καταφέρει να σπάσει τις αντιστάσεις, ενδέχεται να επιτρέψει µια καθοδική πορεία των τιµών.

Μια είδηση από το µέτωπο ΗΠΑ-Κίνας θα σπάσει το φράγµα

Από το πολιτικό ρεπορτάζ δεν προέκυψαν νέα την εβδοµάδα που πέρασε αναφορικά µε την αναµενόµενη συµφωνία ανάµεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, πέραν των προειδοποιήσεων του Ντόναλντ Τραµπ ότι αν και οι δυο πλευρές βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ σε µια συµφωνία, µια αύξηση των δασµών µπορεί να επιστρέψει αν τελικά ναυαγήσουν και αυτή την φορά οι προσπάθειες.  

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 16 Νοεμβρίου μαζί με το περιοδικό Fresher
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία