BACK TO
TOP
Agrenda

Πάνω από τα 3 ευρώ διατηρούνται τα λακωνικά extrissima

Κρατάει το ψυχολογικό φράγµα των 3 ευρώ το κιλό το ελαιόλαδο στη Νότια Λακωνία, παρά τις πιέσεις της αγοράς για περαιτέρω υποχώρηση της τιµής, η οποία στην αρχή της σεζόν ξεκίνησε από τα 3,80 ευρώ.

36_pin_14

Πέτρος Γκόγκος

32
0

Στα υπόλοιπα παραγωγικά κέντρα της Πελοποννήσου η τιµή βρίσκεται κάτω από τα 2,60 ευρώ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι τέτοια που µε δυσκολία εξασφαλίζει το κόστος παραγωγής. 
Η κινητικότητα στην αγορά είναι περιορισµένη γεγονός που αποδίδεται στην απροθυµία των παραγωγών να πουλήσουν σε αυτά τα επίπεδα και στο ότι η παραγωγή δεν έχει κορυφωθεί.

«Extrissima» ελαιόλαδα κάτω από 2 ευρώ το κιλό ρίχνει η Τυνησία στην αγορά, µε το ιταλικό εµπόριο να τα απορροφά µε ευχαρίστηση. Υπενθυµίζεται ότι οι αδασµολόγητες ποσότητες δεν µπορούν να υπερβούν τους 100.000 τόνους, ούτε η ποιότητά τους µπορεί να συγκριθεί µε των ελληνικών, υποχρεώνοντας νοµοτελειακά την εκδήλωση ενδιαφέροντος και για ελληνικό. Οι πληροφορίες θέλουν το ιταλικό εµπόριο να επισκέπτεται τη χώρα µετά την Πρωτοχρονιά µε τις προσδοκίες των παραγωγών συγκρατηµένες, αφού οι κατευθύνσεις της αγοράς έχουν εµπεδωθεί.

Ανοδική διόρθωση της αγοράς αναµένει ο ΑΣ Θερµασία ∆ήµητρα. Το διάστηµα αυτό οι εµπορικές πράξεις του συνεταιρισµού έχουν διαµορφώσει µια µέση τιµή πώλησης για το ΠΟΠ ελαιόλαδο Κρανιδίου στα 3,30 ευρώ το κιλό. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο του συνεταιρισµού Κωνσταντίνο Μέλλο, «οι ζηµιές στην Κρήτη ενισχύουν τη ζήτηση σε συνδυασµό µε τις αντιδράσεις των παραγωγών που έχουν την ευχέρεια να απέχουν από τις αγορές». Ο ίδιος µιλά για ένα εµπορικό µείγµα που θα επέτρεπε τιµές  στα 3,50 ευρώ για τα ποιοτικά ελαιόλαδα.

Αντίσταση στις πιέσεις περαιτέρω υποχώρησης των τιµών επιχειρούν οι παραγωγοί µε την αποχή  όσο µπορούν από  τις αγορές. «Σε αυτό το πνεύµα, εφόσον ο συνεταιρισµός µας έχει την οικονοµική ευρωστία, αποφασίσαµε αντί να σκοτώσουµε το προϊόν µας µε τις τρέχουσες τιµές, να το αποθηκεύσουµε, καταβάλλοντας 50 λεπτά το κιλό στους ενδιαφερόµενους συνεταιρισµένους παραγωγούς» συµπληρώνει ο ίδιος. Το κοινό πορτοφόλι του συνεταιρισµού, επιτρέπει την ιδιωτική αποθεµατοποίηση 200 τόνων εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου.

Ζηµιά 110 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι προκάλεσε ο δάκος στον κρητικό ελαιώνα µε µείωση της παραγωγής κοντά στο 30%. Σύµφωνα µε υπολογισµούς του ΣΕ∆ΗΚ, η παραγωγή αναµένεται να φτάσει τους 60.000 τόνους και η αξία της αποτιµάται  συνολικά σε  περίπου 80 εκατ. ευρώ. Περίπου τα µισά από αυτά αναµένεται πως θα είναι κοινά παρθένα ελαιόλαδα, ενώ τα 30% βιοµηχανικά. Η κατάσταση αυτή αναµένεται να επιφέρει µείωση της τιµής  τουλάχιστον κατά 50 λεπτά το κιλό.

Ύστατο καταφύγιο θεωρεί από την άλλη πλευρά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης την πληρωµή των ενισχύχσεων de minimis στους ελαιοπαραγωγούς. Ο ίδιος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κρήτης µε το ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου, υποστήριξε ότι είναι υπέρµαχος της αύξησης του εισοδήµατος των παραγωγών µόνο µέσα από την επέκταση του προϊόντος στις διεθνείς αγορές, αφήνοντας λίγα περιθώρια για de minimis.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 30 Νοεμβρίου μαζί με το περιοδικό «Ελαίας Καρπός Top 50»

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία