BACK TO
TOP
Agrenda

Αφορολόγητο αποθεματικό για πώληση παλαιών τρακτέρ

Μείζον θέµα για την αντικατάσταση ενός ζωτικής σηµασίας αριθµού ελκυστήρων στη χώρα µας κρίνονται τα φορολογικά εµπόδια, όπως αυτά αναδείχθηκαν, µεταξύ άλλων στο 2ο συνέδριο του Συνδέσµου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανηµάτων στη Θεσσαλονίκη.

25_3

Μαρία Γιουρουκέλη

34
7

Εισφορές και φόρους δύο και τρεις φορές πάνω από το πραγµατικό τους εισόδηµα, καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες που αγοράζουν ένα νέο τρακτέρ, πουλώντας το παλιό τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η αξία στην οποία πουλάνε το τρακτέρ τους, ουσιαστικά µπαίνει στα έσοδά τους, ανεβάζοντας τον φορολογικό συντελεστή.

Μάλιστα, από την πλευρά των αγροτών που συµµετείχαν στην εκδήλωση του ΣΕΑΜ  έγινε πολύ συζήτηση για τις δυσκολίες  που ανακύπτουν από το φορολογικό καθεστώς, µε ιδιαίτερη έµφαση στα εµπόδια ανανέωσης του στόλου των τρακτέρ εξαιτίας της φορολόγησης µε υψηλό µάλιστα συντελεστή, των παλιών µηχανηµάτων. Επ’ αυτού ο υφυπουργός, Κώστας Σκρέκας, δεσµεύθηκε να εξετάσει το ζήτηµα σε συνεργασία µε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονοµικών.

Πρόταση για απόσυρση-τέλη κυκλοφορίας

Στο ίδιο συνέδριο του ΣΕΑΜ παρουσιάστηκε µελέτη του ΙΟΒΕ, βάσει της οποίας η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τοµέα δεν µπορεί να προέλθει µόνο από την αντικατάσταση ενός αριθµού ελκυστήρων, αλλά απαιτεί πρόσθετες παρεµβάσεις, όπως και φορολογικές. Το ΙΟΒΕ προτείνει:

 Φορολογικές ρυθµίσεις για τη διευκόλυνση λειτουργίας της αγοράς αγροτικών µηχανηµάτων, όπως δηµιουργία αφορολόγητου αποθεµατικού για τα έσοδα που προέρχονται από πωλήσεις παλαιών µηχανηµάτων και δυνατότητα επιταχυνόµενης απόσβεσης των νέων µηχανηµάτων.

 Τέλη  Κυκλοφορίας στα τρακτέρ.

 Πρόγραµµα παρόµοιο µε αυτό της απόσυρσης των αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, για την αντικατάσταση των παλαιών γεωργικών µηχανηµάτων και µε παροχή κινήτρων, ώστε να έλκονται οι αγρότες για αγορά νέων.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου μαζί με το περιοδικό Profi.
Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

12-12-2019 22:26Serres

Αυτοί θα βάλουν τελη πού αναπνέουμε κοπρόσκυλα .

Απάντηση

10-12-2019 06:44ΧΡΗΣΤΟΣ

Απορώ τι άλλο θα σκεφτούν για να αρμεξουν κι την ανάσα του τελευταίου αγρότη, στο βωμό φυσικά της δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος !!! Φτάνει ρεε. Δεν υπάρχει σάλιο ούτε για να σας φτύσουμε. Αν πραγματικά θέλετε να βοηθήσετε υποκριτές της δεκαρας είναι πολύ απλό, αριθμητική α δημοτικού. Προϊόν έσοδα έξοδα. Τι παπαριές είναι αυτές με τις ενισχύσεις;;; Κάντε το καλύτερα μηνιαίο μισθό να τελειώνουμε. Είδατε πουθενά επιχειρηματία μικρό η μεγάλο να περιμένει να φάει από την ενίσχυση γιατί οι ισολογισμοί του είναι πάντα αρνητικοί ;;; Είναι υγιές αυτό το πράγμα;;και τολμάτε παλιολιγουρια να απλώνεται το χέρι σε αυτά τα άδεια πορτοφόλια. Ντροπή ρε. Άιντε από κει αφήστε τους ήσυχους...

Απάντηση

09-12-2019 13:57ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΤΟ ΕΣΟΔΟ ΑΠΟ ΠΩΛΗΣΗ ΠΑΓΙΟΥ ΠΧ. ΤΡΑΚΤΕΡ ΠΑΕΙ ΣΑΝ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΚΤΕΡ.

Απάντηση

09-12-2019 13:46Παπαδακης Εμμ.

Εάν θέλετε να κάνετε κάτι ουσιαστικό για τον αγρότη και την οικονομία ενισχύστε φορολογικά τα εξαγωγιμα προϊόντα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

09-12-2019 11:57ΟΛΓΑ ΚΑΡΑΦΟΥΛΙΔΟΥ

να ενταχθει η αγορα γης στα παγια ωστε να εχει αποσβεση και για τους αγροτες ειδικου αλλα και του κανονικου καθεστωτος

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία