BACK TO
TOP
Agrenda

Φύλλα, καρπός, χυμός, στο μύρτιλλο όλα αξιοποιούνται

Μπορεί η εγχώρια αγορά να είναι σχεδόν ανύπαρκτη, όμως στην Ασία οι αποστολές «εξαφανίζονται» στις μητροπόλεις.

40-41b_7

Πέτρος Γκόγκος

181
0

Ξεκίνησε ως µια εργασία προπτυχιακού επιπέδου µε θέµα ένα επιχειρηµατικό σχέδιο για τα µύρτιλλα πίσω στο 2008, σε τµήµα που δεν σχετίζεται άµεσα µε τον πρωτογενή τοµέα. Σήµερα το εγχείρηµα του πληροφορικάριου Πέτρου Καριπίδη, EcoBlueberries, έχει καταφέρει και ελέγχει το µεγαλύτερο µερίδιο στην ελληνική αγορά, ενώ εξάγει άνω του 80% της συνολικής παραγωγής τω 14 τόνων, σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας.

Η ecoBlueberries είναι µια οικογενειακή επιχείρηση που διαθέτει στην αγορά µια σειρά από ιδιοπαραγόµενα προϊόντα όπως το κατεψυγµένο µύρτιλλο, οι µαρµελάδες, και τα φύλλα του µύρτιλλου για χρήση ως αφέψηµα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όπως επίσης και φρέσκο µύρτιλο εποχής, από τα µέσα Ιουνίου έως τα µέσα Αυγούστου.

«Κατά τη διάρκεια της εργασίας αυτής συνειδητοποίησα ότι το µύρτιλλο αποτελεί µία αρκετά ενδιαφέρουσα και καινοτόµο καλλιέργεια για την Ελλάδα» αναφέρει ο κ. Καριπίδης.Τα πρώτα χρόνια αφιερώθηκαν στην ανεύρεση του κατάλληλου χωραφιού, όπως επίσης και σε πειραµατισµούς µε το φυτό. Όταν το 2011 βγήκε στις αγορές ξεκίνησε µε 4 στρέµµατα νοικιασµένα. Σήµερα η εκµετάλλευση που βρίσκεται στον δήµο Αµυνταίου στη Φλώρινα εκτείνεται σε 200 στρέµµατα, εκ των οποίων τα 20 είναι αφιερωµένα στο µύρτιλλο και τα 20 καλύπτονται από αµυγδαλιές και καρυδιές.

«Άµεσα αντιλήφθηκα ότι το µεγαλύτερο ρίσκο την δεδοµένη στιγµή ήταν η έλλειψη τεχνογνωσίας και ότι αν ήθελα να προχωρήσω µε την καλλιέργεια του µύρτιλλου θα έπρεπε να µελετήσω από µόνος µου για το πως γίνεται η καλλιέργεια», αναφέρει ο ίδιος εξηγώντας πως αυτή ήταν η µεγαλύτερη πρόκληση στην προσπάθειά του µέχρι σήµερα.

Είδαμε πως είχε μεγάλη ζήτηση, γιατί να μην το εκμεταλλευτούμε εμείς;

Η ελληνική αγορά δεν απορροφά παραπάνω από 8 τόνους ετησίως, σύµφωνα µε εκτιµήσεις του κ. Καριπίδη και συνεπώς οποιοσδήποτε ξεκινούσε την ενασχόλησή του µε την συγκεκριµένη καλλιέργεια θα έπρεπε να διαµορφώσει το σχέδιό του εξαρχής µε γνώµονα τις αγορές του εξωτερικού.

Το κόστος εγκατάστασης κυµαίνεται ανάµεσα στα 2.500 και 3.000 ευρώ ανά στρέµµα µε την απόσβεση να ξεκινά µετά τον πέµπτο χρόνο της φύτευσης. Το κόστος για µια τέτοια επιχείρηση ξεφεύγει όµως όταν κανείς ξεκινά από το µηδέν, όπως στην περίπτωση του κ. Καριπίδη, αφού απαραίτητος είναι και µηχανολογικός εξοπλισµός. Παράλληλα αξιοσηµείωτη προστιθέµενη αξία εξασφαλίζεται στην περίπτωση της τυποποίησης και της µεταποίησης, µε την µέση τιµή ανα κιλό χύµα νωπού προϊόντος να αγγίζει τα 3 ευρώ το κιλό, ενώ συσκευασµένο µπορεί να φτάσει και τα 28 ευρώ.

Μπορεί η εγχώρια αγορά να είναι µικρή, σχεδόν ανύπαρκτη, όµως στην Ασία το Μύρτιλλο γίνεται αντιληπτό ως ένα εξαιρετικά premium προϊόν, όπου οι αποστολές κυριολεκτικά εξαφανίζονται στις αχανείς µητροπόλεις της ηπείρου.

Από τη φοιτητική έµπνευση µέχρι την πραγµάτωση της EcoBluberries ο κ. Καριπίδης µελετούσε ανελλιπώς την ξένη βιβλιογραφία για το µύρτιλλο όσο παράλληλα συνέχιζε τις σπουδές του στη Σουηδία. Στη συνέχεια εργάστηκε εκεί µαζεύοντας το απαραίτητο κεφάλαιο ώστε να προχωρήσει στην εγκατάσταση της καλλιέργειας τον Οκτώβριο του 2011.

«Η πολύτιµη παρουσία και ενεργή συµµετοχή του πατέρα µου, µου επέτρεψε τα πρώτα χρόνια της καλλιέργειας να παραµείνω στο εξωτερικό για εργασία, από όπου τελικά επέστρεψα τον Μάρτιο του 2013 για να ασχοληθώ αποκλειστικά µε τον αγροτικό τοµέα» αναφέρει. «Στόχος µας από την πρώτη µέρα ήταν να φτιάξουµε ένα προϊόν το οποίο θα απευθυνόταν σε ανθρώπους που τους ενδιαφέρει η υγιεινή διατροφή, ανθρώπους µε προβλήµατα υγείας, και να ενταχθεί στην καθηµερινότητα µιας οικογένειας».

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου μαζί με το περιοδικό «Wine Trails Top 50».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία