BACK TO
TOP
Agrenda

Μέχρι 200.000 ευρώ σαν κεφάλαιο κίνησης από το Ταμείο Εγγυήσεων

Εκδόθηκε η προκήρυξη του Ευρωπαϊκού Ταµείου Επενδύσεων προς τις ελληνικές τράπεζες, άµεσα διαθέσιµα τα 20 από τα 80 εκατ. ευρώ για το πρώτο χαρτοφυλάκιο δανείων.

18_6

Γιώργος Κοντονής

187
0

Κεφάλαιο κίνησης ως µέρος του επενδυτικού τους σχεδίου µέχρι 200.000 ευρώ ή έως το 30% του συνολικού ποσού της επένδυσής τους θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν οι αγρότες και οι επιχειρήσεις µεταποίησης από το Ταµείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αυτό αναφέρει η σχετική προκήρυξη που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Ταµείο Επενδύσεων προς τις ελληνικές τράπεζες για να συµµετάσχουν στο παραπάνω εργαλείο, το οποίο σε πρώτη φάση θα λάβει 20 εκατ. ευρώ κεφάλαια (από τα 80 εκατ. σύνολο) από τα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης, µε στόχο να διαµορφωθεί ένα χαρτοφυλάκιο δανείων 100 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η προκήρυξη έχει το χαρακτήρα «όποιος έρθει πρώτος, αξιολογείται και πρώτος», κάτι που σηµαίνει ότι αν µία ελληνική τράπεζα υποβάλει αίτηση θα µπορέσει να λάβει χρήµατα για να εκδώσει δάνεια πριν κλείσει η προκήρυξη τον Φεβρουάριο.

Σύµφωνα µε την πρόσκληση, τα δάνεια που θα κυµαίνονται µεταξύ 10.000 ευρώ και 5 εκατ. ευρώ θα είναι έως 80% εγγυηµένα από τα Προγράµµατα και θα αφορούν επενδυτικά σχέδια όλων των αγροτών και όχι µόνο όσων είναι ενταγµένοι στα Σχέδια Βελτίωσης και στη Μεταποίηση.

Επιλέξιµες δαπάνες εκτός διαρθρωτικών µέτρων

Σε περίπτωση που ένας αγρότης θέλει να δανειοδοτηθεί για επενδυτικό του σχέδιο εκτός διαρθρωτικών µέτρων, στα επιλέξιµα κόστη περιλαµβάνονται τα εξής:

α) Απόκτηση εξοπλισµού νέου ή µεταχειρισµένου. Η περίπτωση µεταχειρισµένου µηχανολογικού εξοπλισµού, θα πρέπει  να δικαιολογείται επαρκώς στο επιχειρηµατικό σχέδιο.

β) ΦΠΑ που πληρώνεται από τον αγρότη για επιλέξιµες δαπάνες.

γ) Ζωικό κεφάλαιο, πολυετείς φυτεύσεις.

δ) Αγορά γης µέχρι το 10% της συνολικής επιλέξιµης επένδυσης.

ε) Επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας, µε την προϋπόθεση ότι η απόδοση δεν ξεπερνά τις ανάγκες της εκµετάλλευσης του δικαιούχου, όπως αντανακλάται στη µελέτη ενεργειακών αναγκών.

Εφόσον το δάνειο θα χρησιµοποιηθεί για να χρηµατοδοτηθεί µία επένδυση ενταγµένη σε Σχέδιο Βελτίωσης ή στη Μεταποίηση, θα πρέπει απλά να τηρεί τα κριτήρια επιλεξιµότητας µε τα οποία εντάχθηκε αρχικά στην προκήρυξη των αντίστοιχων Μέτρων αγροτικής ανάπτυξης.

Από εδώ και πέρα, οι όροι της χρηµατοδότησης (επιτόκιο, εγγυήσεις, περίοδος χάριτος) θα εξαρτάται από το πιστοληπτικό προφίλ του κάθε επενδυτή. Η εγγύηση από τα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης θα δρα ως ένας παράγοντας µείωσης του ρίσκου για την τράπεζα ώστε να εκταµιεύσει µε καλύτερους όρους και πιο εύκολα το δάνειο. Το Ταµείο Εγγυήσεων, αναµένεται να µπει σε πλήρη εφαρµογή το πρώτο τρίµηνο του 2020.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου μαζί με το περιοδικό «Wine Trails Top 50».

Ακολουθεί σχετικό δελτίο Τύπου από το υπουργείο που επιβεβαιώνει τα παραπάνω:

Ο ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης διοχετεύει 20 εκατομμύρια ευρώ

στο Ταμείο Αγροτικών Εγγυήσεων

 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης ενεργοποιεί το Ταμείο Αγροτικών Εγγυήσεων.

 

Με απόφαση που υπέγραψε ο κ. Βορίδης εγκρίνει την πίστωση της πρώτης δόσης ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου που θα κατευθυνθεί στο Ταμείο Αγροτικών Εγγυήσεων.

 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Ταμείου Αγροτικών Εγγυήσεων που συστήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ανέρχεται στα 80 εκατομμύρια ευρώ και δύναται να φτάσει τα 400. Σημειώνεται ότι το εν λόγω ποσό διατίθεται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση Σχεδίων Βελτίωσης και για Μεταποίηση.

 

Ο Υπουργός με τη συγκεκριμένη απόφαση δίνει ενεργή υπόσταση στο πρώτο στην Ελλάδα και ένα από τα πρώτα και μεγαλύτερα στην Ευρώπη χρηματοδοτικά εργαλεία αυτού του είδους στον αγροτικό τομέα το οποίο στοχευμένα έρχεται να καλύψει μέρος του χρηματοδοτικού κενού στον πρωτογενή τομέα.

 

Η υπογραφή της απόφασης αυτής έρχεται σε συνέχεια της δημοσίευσης της πρόσκλησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων προς τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον συμμετοχής τους στο σημαντικό αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία