BACK TO
TOP
Agrenda

Η Continental νέος παίχτης στα αγροτικά μηχανήματα 

Με το Contadino, η γνωστή εταιρεία ελαστικών μπαίνει στον κλάδο ψάχνοντας τώρα αγρότες-δοκιμαστές.

20-37_14

Βασίλης Σοφός

81
0

Σε αναζήτηση αγροτικών εκµεταλλεύσεων που θα ήταν πρόθυµες να δοκιµάσουν το νέο της µηχάνηµα, βρίσκεται η Continental η οποία αποφάσισε να ανοίξει το επενδυτικό της πεδίο προς την αγροτική εκµηχάνιση. Συγκεκριµένα, η εταιρεία που είναι περισσότερο γνωστή για τα ελαστικά της, ανέπτυξε το πλήρως αυτόνοµο ροµπότ Contadino. Ένα πολυχρηστικό εργαλείο για το χωράφι που µπορεί να αναλάβει σχεδόν όλες τις ελαφριές εργασίες, όπως είναι η σπορά, η ζιζανιοκτονία, ο ψεκασµός, η λιπασµατοδιανοµή και η παρακολούθηση του χωραφιού.

Αρθρωτός «φορέας» εφαρµογών

Το Contadino που παρουσίασε η Continental στην Agritechnica είναι ένα ροµπότ που µπορεί να φέρει στο σασί του διάφορα γεωργικά παρελκόµενα για ποικίλες γεωργικές εφαρµογές. Για τους διαφορετικούς αυτούς σκοπούς λοιπόν, το συγκεκριµένο ροµπότ µπορεί να είναι εξοπλισµένο µε διαφορετικά εργαλεία κάθε φορά, ανάλογα την εργασία. Η Continental λέει επίσης ότι η αρθρωτή σχεδίαση επιτρέπει την µέγιστη ευελιξία όσον αφορά το µέγεθος του εργαλείου και το πλάτος εργασίας ενώ η συντήρησή του θα είναι απλή και γρήγορη.

Λειτουργία σαν σµήνος ροµπότ

Τα συγκεκριµένα ροµπότ µπορούν να λειτουργούν σαν στόλος, πράγµα που σηµαίνει ότι πολλά ροµπότ µαζί µπορούν να εργάζονται σε ένα πεδίο. Η µεταφορά των ροµπότ στο πεδίο γίνεται µε ρυµουλκούµενο όχηµα το οποίο λειτουργεί επίσης ως σταθµός φόρτισης και επαναπλήρωσης σε σπόρους, λιπάσµατα για τα Contadino. Σύµφωνα µε την κατασκευάστρια η εργασία των ροµπότ σαν σµήνη προσφέρει αποτελεσµατική και οµαλή ροή εργασίας χωρίς διακοπές. Η ίδια τονίζει επίσης πως οι αποδοτικοί ηλεκτρικοί κινητήρες και η αυτόµατη επαναφόρτισή τους εξασφαλίζει αυτονοµία 24 ωρών.

Τα Contadino είναι εξοπλισµένα µε ανιχνευτή lidar, ραντάρ, RTK GPS, κάµερες και συστήµατα υπερήχων. Αυτοί οι αισθητήρες εξασφαλίζουν ακριβή ανίχνευση αντικειµένων, παρακολούθηση και ακρίβεια GNSS 3 εκατοστών. Τα εργαλεία συνδέονται µε το ροµπότ µέσω ανοικτών διεπαφών. Η συγκεκριµένη όµως σύνδεση παρέχει στο εργαλείο ηλεκτρική ενέργεια και την ίδια στιγµή αυτό λειτουργεί ως γραµµή µετάδοσης δεδοµένων που επιτρέπει την πρόσβαση στα δεδοµένα αισθητήρων και την επικοινωνία µε τις διαδικτυακές υπηρεσίες «cloud».

Η διαδικασία λειτουργίας του ροµπότ δεν απαιτεί ανθρώπινη παρακολούθηση λέει η Continental. Η σύνδεση µε το ροµπότ επιτρέπει την παρακολούθηση από κινητά και µια συνεχή επισκόπηση της διαδικασίας, ανεξάρτητα από την τοποθεσία στην οποία βρίσκονται τα ροµπότ.

Ο «φορέας παρελκόµενων» Contadino αυτή τη στιγµή βρίσκεται σε πρωτότυπο στάδιο, ωστόσο η κατασκευάστρια ευελπιστεί πως το 2020 το αρθρωτό ροµπότ θα κάνει τις πρώτες του εφαρµογές στο χωράφι.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου μαζί με το περιοδικό «Wine Trails Top 50».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία